Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Το Ναυτικό των ΗΠΑ απέτρεψε τον ανεφοδιασμό των Houthi από ιρανικό στολίσκο.

Thondor_5
Ιρανικός στολίσκος αποτελούμενος από επτά εμπορικά πλοία, τα οποία συνόδευαν δύο πυραυλάκατοι, προσπάθησε ανεπιτυχώς λόγω της παρουσίας του Αμερικανικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή, να πλησιάσει τις ακτές της Υεμένης και να ανεφοδιάσει τις δυνάμεις των Houthi.
Η ιρανική ναυτική δύναμη ξεκίνησε από τις ανατολικές ακτές του Ιράν και αποτελείτο από επτά εμπορικά πλοία, τα οποία σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά σε εμπορευματοκιβώτια και δύο πυραυλακάτους κλάσης Thondar, οι οποίες προέρχονται από την κινεζική κλάσης σκαφών Houdong που αποτελεί έκδοση των σοβιετικών πυραυλακάτων Osa.
Τα ιρανικά πολεμικά πλοία, τα οποία ανήκουν στην Ναυτική Δύναμη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, είναι εξοπλισμένα με 4 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας C-802, δύο πυροβόλα τύπου gatling AK-230 των 30 χλστ και ένα δίδυμο πυροβόλο των 23 χλστ έκαστο.

Τα δύο πολεμικά σκάφη μαζί με τα επτά εμπορικά πλοία ανέστρεψαν πορεία πριν φτάσουν στα χωρικά ύδατα της Υεμένης στα ανοικτά της πόλης Salalah του Ομάν, αφότου έγιναν αντιληπτά από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt (CVN-71) το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 200 μιλίων από τον ιρανικό στολίσκο και από το αμερικανικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Normandy (CG-60) κλάσης Ticonderoga.
Οι Ιρανοί προσπάθησαν σε αυτή την παράτολμη επιχείρηση να πλησιάσουν παράκτιες περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Houthi πλέοντας ανοικτά του Ομάν στα διεθνή ύδατα για να ανεφοδιάσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις των συμμάχων τους στην περιοχή.
Οι πολεμικές επιχειρήσεις των Houthi κατά των υποστηρικτών του πρώην προέδρου της Υεμένης, σε συνδυασμό με τις αεροπορικές επιδρομές των Αραβικών Αεροπορικών Δυνάμεων που συντάχθηκαν κατά των Σιιτων Houthi, έχει όπως φαίνεται αποτέλεσμα την μείωση των αποθεμάτων πυρομαχικών και την φθορά του στρατιωτικού υλικού που χρησιμοποιείται.
Αν και οι Houthi έχουν αποκτήσει σημαντικό τμήμα του στρατιωτικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, είτε μέσα από την κατάληψη αποθηκών, είτε λόγω της σύμπραξης πολλών μονάδων του Στρατού με τις δυνάμεις των Houthi, φαίνεται ότι οι πρώτες ελλείψεις σε στρατιωτικό υλικό έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Για αυτό το λόγο την επιχείρηση ανεφοδιασμού των δυνάμεων των Houthi μια ομολογουμένως επικίνδυνη και σχεδόν αδύνατη αποστολή την ανέλαβαν οι Ναυτικές Δυνάμεις των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, που αποτελούν την ελίτ των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν επιβεβλημένη.
Τελικά όπως εξελίχτηκε η κατάσταση τα ιρανικά πλοία επέλεξαν να αποσυρθούν και να επιστρέψουν πίσω στην αφετηρία τους μετά από τον εντοπισμό τους και διακριτική του επιτήρηση από τα αεροσκάφη του USS Theodore Roosevelt (CVN-71) έναντι των οποίων χωρίς αεροπορική υποστήριξη δεν είχαν καμία ελπίδα σε περίπτωση που ακολουθούσε συμπλοκή.
Συνολικά 9 πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού πλέουν στην περιοχή από τα στενά του Bab-el-Mandeb μέχρι τις ακτές του Ομάν, ενώ περισσότερα ακόμη πλοία από την Αίγυπτο και τη Σ. Αραβία περιπολούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Η συγκεκριμένη αποστολή των Ιρανών σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για αποστολή στην Υεμένη άγνωστης ταυτότητας μεταγωγικών αεροσκαφών που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι οι Houthi αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον εφοδιασμό τους σε στρατιωτικό υλικό, παράγοντας που τελικά μπορεί να κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα της εν λόγω ένοπλης σύγκρουσης.

Ουσιαστικά απομονωμένοι από οποιουσδήποτε συμμάχους πλησίον της Υεμένης οι Houthi δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάποια εξωτερική βοήθεια παρα μόνο στο υλικό και τα μέσα που υπάρχουν στην Υεμένη, αφού τόσο το Ομάν, όσο και η Σ. Αραβία, το Σουδάν και η Ερυθραία είναι εχθρικές προς τους Houthi ενώ και η θαλάσσια περιοχλή μεταξύ της Υεμένης και της Σομαλίας ελέγχεται πλήερως από την διεθνή ναυτική δύναμη.          http://www.viadiplomacy.gr/to-naftiko-ton-ipa-apetrepse-ton-anefodiasmo-ton-houthi-apo-iraniko-stolisko/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου