Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Οι «Λαοί του Βορρά» συνασπίστηκαν εναντίον της Ρωσίας.

Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία και Ισλανδία υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για στενότερη στρατιωτική συνεργασία.Μια συνεργασία που έχει στόχο την Ρωσία και την στρατιωτική παρουσία της στον βόρειο παγωμένο Ωκεανό. Αυτό βόρειος διάδρομος αποτελεί το διακύβευμα των επόμενων χρόνων αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Αυτές οι χώρες από γεωγραφικής άποψης όλες τους βρίσκονται στην βόρεια Ευρώπη. Μέχρι πρόσφατα Σουηδία και Φιλανδία ασκούσαν κοινή εξωτερική πολιτική, τηρώντας ουδέτερο καθεστώς. Τώρα τα δεδομένα άλλαξαν και είναι ενωμένες ενάντια στην Ρωσία . Η Υπογραφή των Υπουργών Άμυνας, της Νορβηγίας – Ina Maria Eriksen Snereyde, της Δανίας Nicolai Wammen, της Φινλανδίας Carl Haglund, της Ισλανδίας Gunnar Sveinsson Brahe, της Σουηδίας Peter Hultkvist είναι δεσμευτική . Η κοινή δήλωση που υπεγράφη από τους υπουργούς Άμυνας, όλων αυτών των χωρών του Βορρά ,δείχνει ότι πρόκειται για μια «συμμαχία » στρατιωτικού τύπου με απτό πρακτικό νόημα και όχι μια απλή πολιτική διακήρυξη, αλλά παρ “όλα αυτά γίνεται με τη μορφή δήλωσης, και αποτελεί απάντηση στην πολιτική της Ρωσίας, στην Ευρώπη ,αναφέρει ο ρωσικός τύπος .

Επισήμως, η Ατλαντική Συμμαχία δεν έχει επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή, αλλά μπορούμε μιλήσουμε για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να παραμείνει η ίδια μετά τη συμφωνία αυτή, των χωρών του Βορρά . Παρά το γεγονός ότι αυτή η δήλωση είναι το ισοδύναμο μιας σοβαρής στρατιωτικής συμφωνίας, αποτελώντας μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα είδος ισχυρής στρατιωτικής συμμαχίας και αν και δεν περιέχει διατάξεις σχετικά με την υποχρεωτική κοινή άμυνα, εντούτοις αποτελεί ευθεία απειλή για την Μόσχα, τονίζει το δημοσίευμα . Σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης το Κοινοβούλιο κάθε χώρας θα αποφασίσει το εάν θα συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις .

Η αμυντική συνεργασία συμφωνήθηκε από τους πέντε υπουργούς, και θα περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, την επέκταση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και των κοινών δραστηριοτήτων στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών. Επιπλέον, το κείμενο περιγράφει τη στενότερη αμυντική συνεργασία με τις χώρες της Βαλτικής.

Ωστόσο, σε δήλωσή τους οι σκανδιναβικές χώρες, τόνισαν ότι η απόφασή τους να συνεργαστούν στενότερα ελήφθη υπό το πρίσμα της αυξημένης δραστηριότητας του ρωσικού στρατού, καθώς η Ρωσία έδειξε στον κόσμο πως μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις δυνάμεις , υπονοώντας την επιχείρηση στην Κριμαία .

Το επίσημο έγγραφο ξεκινά με τις λέξεις: «η ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας και η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Αυτόν το κίνδυνο διαβλέπουν για τον εαυτό τους και οι πέντε σκανδιναβικές χώρες και αξιολογούν «την συμπεριφορά της Ρωσίας, σαν μια σοβαρή πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το κείμενο αναφέρει ότι «η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της ηπείρου, έχει κλιμακωθεί το τελευταίο έτος. «Η Ρωσία ξοδεύει τεράστια ποσά χρημάτων για να ενισχύσει την στρατιωτική της δύναμη. Η ρωσική πολιτική ηγεσία έχει ήδη αποδείξει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την στρατιωτική δύναμη της, για την επίτευξη των πολιτικών στόχων της , ακόμη και εάν παραβιάζονται οι αρχές του διεθνούς δικαίου. Θεωρείται προσβλητική πράξη, η ύπαρξη ισχυρού ρωσικού στρατού άμεσα κοντά στα σύνορα μας, καθώς αρκετά περιστατικά έχουν συμβεί στα σύνορα των χωρών της Βαλτικής», αναφέρει το έγγραφο.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν κοντά στα σύνορα των σκανδιναβικών χωρών και στον διεθνή εναέριο χώρο με αναμεταδότες, κάτι που αποτελεί απειλή για την πολιτική αεροπορία.

Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη η κοινή δράση από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, ειδικά στο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση στον εναέριο χώρο της περιοχής, σε πραγματικό χρόνο », για να μειωθεί ο κίνδυνος των αιφνίδιων ατυχημάτων και παρεξηγήσεων , τονίζει ο Νορβηγικός στρατιωτικός αναλυτής Jane Haaland Matlari σε μια συνέντευξη του στην εφημερίδα Aftenposten.

Η Ρωσία επιδιώκει πραγματικά τα τελευταία χρόνια αρκετές σημαντικές ασκήσεις στην Αρκτική. Από το Δεκέμβριο στην Αρκτική λειτουργεί επίσης και η νέα κοινή στρατηγική διοίκηση «Βορράς».

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, το ΝΑΤΟ από την πλευρά του αύξησε επίσης τον αριθμό των ασκήσεων και βελτίωσε την ποιότητά τους. Τον περασμένο Νοέμβριο, υλοποιήθηκε άσκηση με την συμμετοχή 12 χωρών στις οποίες τα κράτη της Βαλτικής δέχθηκαν την συνδρομή δυνάμεων της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου .

Το περασμένο Σάββατο, όπως αναφέρθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων BBC , η Βρετανία ξεκίνησε τις παραδοσιακές ασκήσεις «Joint Warrior» με την συμμετοχή του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών. Αυτή τη φορά θα είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην ιστορία αυτών των στρατιωτικών ασκήσεων . Η στρατιωτική άσκηση «Arctic Challenge», θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου στην Νορβηγία και την Σουηδία, με την ευρεία συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορία των ΗΠΑ. Με λίγα λόγια έχουμε μια στρατιωτική κινητοποίηση, σε βόρειο παγωμένο Ωκεανό, στις Σκανδιναβικές χώρες , στην Ουκρανία, στην Ανατολική Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή, στην Υεμένη, στην Βόρειο Αφρική, στον δυτικό ειρηνικό Ωκεανό, κατά όμως να μην ανησυχούμε υπάρχει ειρήνη !!!!!       http://www.pentapostagma.gr/2015/04/%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%AC-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%B1.html#.VTn3FJMVQds

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου