Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Νέα εποχή ξεκινά για τις αμυντικές σχέσεις Ιαπωνίας και ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν και πυρηνικά ακόμα για να υπερασπιστούν την σύμμαχό τους Ιαπωνία. «Παραμένει σταθερή η απόφαση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ιαπωνία κάνοντας χρήση του συνόλου των διαθεσίμων μέσων, συμβατικών και πυρηνικών», αναφέρει δήλωση της Αμερικανοϊαπωνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ασφάλειας, μέλη της οποίας είναι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.
Στη ναυτική βάση της Γιοκοσούκα θα αναπτυχθούν αμερικανικά πλοία, που διαθέτουν το σύστημα μάχης Aegis, με ικανότητες αντιβαλλιστικής άμυνας, το 2017. Εντός του έτους, δε, θα αναπτυχθεί εκεί αμερικανικό αεροπλανοφόρο, όπως ανακοινώθηκε, με κοινή ανακοίνωση Αμερικανών και Ιαπώνων.


Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ιαπωνίας χαιρέτησαν την απόφαση ανάπτυξης στην Ιαπωνία του αεροπλανοφόρου USS George Washington, το οποίο θα αντικατασταθεί, αργότερα, από το πιο σύγχρονο USS Ronald Reagan.
Στις 6 Απριλίου το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πως σκοπεύει να αναπτύξει το 60% των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό. Η βάση της Γιοκοσούκα δημιουργήθηκε το 1945, νότια του Τόκιο και αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυτική βάση των ΗΠΑ εκτός του εθνικού τους εδάφους.

Η επιτροπή επίσης διασαφήνισε πως θεωρεί τα νησιά Σενκάκου ιαπωνικό έδαφος και κατά συνέπεια τα νησιά εμπίπτουν στο Άρθρο 5 της συνθήκης Αμοιβαίας Ασφάλειας, μεταξύ των δύο χωρών. Τα νησιά διεκδικεί και η Κίνα. Η επιτροπή ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται καμία μονομερή ενέργεια που θα υπονόμευε την ιαπωνική κυριαρχία στα νησιά αυτά.   http://www.defence-point.gr/news/?p=127495

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου