Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΗΠΑ-Κούρδοι: Κάποιοι ανησυχούν τώρα για ισχυροποίησή τους!

Τους αδικαιολόγητους προβληματισμούς της από την ισχυροποίηση των Κούρδων στη Μέση Ανατολή καταγράφει η Denise Natali, ειδική ερευνήτρια στο Institute for National Strategic Studies του National Defense University, σε εκτενή ανάλυσή της στο FOREIGN AFFAIRS με τίτλο «Counting on the Kurds».
ΠΗΓΗ: http://mignatiou.com
Δίνει έμφαση στον καταλυτικό ρόλο των Κούρδων στον αγώνα κατά του ISIS, στην συνδρομή που τους παρέχουν οι ΗΠΑ και το Ιράν, αλλά και στην προώθηση των επιδιώξεών τους στην περιοχή, που δημιουργεί ανησυχία στους Άραβες, στους Τούρκους και περιστασιακά στο ίδιο το Ιράν.
Η αναλύτρια επισημαίνει τους κινδύνους της ισχυροποίησης του κουρδικού στοιχείου στην περιοχή, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αποσταθεροποίηση μετά την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους, όπως αναφέρει.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η αμερικανοκινούμενη συμμαχία κατά του ISIS βασίζεται κυρίως στους Κούρδους Πεσμεργκά για τις χερσαίες επιχειρήσεις της. Από την έναρξη των διεθνών αεροπορικών επιθέσεων, τον Σεπτέμβριο του 2014, οι Πεσμεργκά έχουν ανακαταλάβει το 25 έως 30% των εδαφών που έχασε ο ISIS. Τα εδάφη που απέκτησαν απαγορεύουν στον ISIS την πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποστερώντας του έσοδα.


Οι Πεσμεργκά ωστόσο δεν αποτελούν ένα πλήρες success story, καθώς χρησιμοποιούν τις αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας για να προκαλέσουν εδαφικές και δημογραφικές αλλαγές, δρώντας ανταγωνιστικά προς τους Σουνίτες Άραβες, τις κοινότητες των οποίων θέλουν οι ΗΠΑ στο πλευρό τους για να καταπολεμήσουν τον ISIS. Η στρατιωτική στήριξη των Κούρδων Πεσμεργκά στη Συρία προκαλεί τον εκνευρισμό της Τουρκίας, ενός σημαντικού περιφερειακού συμμάχου, ενώ εμποδίζει περαιτέρω την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης στην περιοχή.
Η ανάλυση καταγράφει την ανάκτηση περιοχών, όπως το Κιρκούκ, από τους Κούρδους, στην προσπάθειά τους να επαναχαράξουν τα εσωτερικά σύνορα στο Ιράκ, και στην προσπάθεια αποκλεισμού των Αράβων από τις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές.
Όπως επισημαίνεται επίσης η εκστρατεία κατά του ISIS όπως διεξάγεται σήμερα με τον προεξάρχοντα ρόλο των Κούρδων απειλεί, όπως αναφέρει τη διαμόρφωση ενός κοινού περιφερειακού πλαισίου δράσης στο Ιράκ και στη Συρία. Με την χρήση των Κούρδων και των τοπικών εταίρων, κατά την πρώτη φάση τουλάχιστον, για την προστασία των κουρδικών περιοχών, η συμμαχία ενθάρρυνε άθελα τον διασυνοριακό κουρδικό εθνικισμό, νομιμοποίησε το συριακό κουρδικό κόμμα PYD και το PKK, ενώ ενέτεινε τις διαφορές στις αμυντικές προτεραιότητες της Τουρκίας.
Καθώς το PYD ενισχύεται και αποκτά την ημι-αναγνώρισή του και καθώς οι ελεγχόμενες από το ΡΚΚ παράλληλες δομές αποκτούν ρίζες στην ΝΑ Τουρκία, η Άγκυρα βλέπει να υλοποιείται ο χειρότερος εφιάλτης της, τη δημιουργία δηλαδή μίας ακόμη αυτόνομης κουρδικής περιοχής στα νότια σύνορά της που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Οι τάσεις αυτές, όπως και η επιβίωση του Άσσαντ και οι τουρκικές εκλογές του Ιουνίου, αναμένεται να παγώσουν περαιτέρω την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους και να ενθαρρύνουν τις εντάσεις μεταξύ των επηρεαζόμενων από το ΡΚΚ και της Άγκυρας.

Είναι επίσης πιθανό να ενισχύσουν τη σημασία που έχει για την Άγκυρα η στοχοποίηση του ΡΚΚ και η απομάκρυνση του Άσσαντ, πριν από την πάταξη του ISIS. Μολονότι το Τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις επεμβάσεις του τουρκικού στρατού στο Ιράκ και στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2014, αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι τρομοκρατικά στοιχεία του παράνομου ΡΚΚ συνεχίζουν να υπάρχουν στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα ανησυχεί ιδιαιτέρως από το ενδεχόμενο να αποκτήσει το ΡΚΚ όπλα που διοχετεύονται στις δυνάμεις που μάχονται κατά του ISIS, σε μια περίοδο που προσπαθεί να αφοπλίσει την οργάνωση.              http://www.defence-point.gr/news/?p=127261

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου