Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Στα Δυτικά Βαλκάνια, η απουσία του πολέμου αποτελεί άλλοθι για αυτοκράτορες.

Μήπως η Ευρώπη γίνεται πολύ αργότερα, για τα Δυτικά Βαλκάνια;

Dimitar Bechev.
Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση  πραγματικά ανησυχεί για τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό έχει να κάνει με τη γεωγραφία της περιοχής, την πρόσφατη  ιστορία  και το προχωρημένο επίπεδο ολοκλήρωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου η εξωτερική πολιτική και η λειτουργία ασφαλείας της ΕΕ εφαρμόστηκε, αν και τα αποτελέσματα συχνά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.
Ως εκ τούτου, το ερώτημα δεν είναι αν η ΕΕ ενδιαφέρεται για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά αν γίνεται αργά. Εφ 'όσον τα Δυτικά Βαλκάνια φαίνονται σταθερά,Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν τη δυνατότητα να δουν τα θέματα κοντά στο σπίτι τους. Το πρόβλημα είναι ότι φαίνεται διαφορετική από την άποψη της σταθερότητας στην περιοχή. Η έλλειψη του πολέμου παρέχει ένα διαφορετικό άλλοθι στους βαλκανικούς ηγέτες ( «stabilitokratë» μπορεί να καλέσει) για να συλλάβουν τους πόρους και τους κρατικούς θεσμούς και να κάνουν τους επικριτές να σιωπούν.
Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα στα Σκόπια. Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι θα  υπάρξει μια κυβέρνηση στα Σκόπια και τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ να παίζει σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται από το Σύνταγμα. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν οι Βρυξέλλες έχουν τη «χρυσή ράβδο» για την εξάλειψη της διαφθοράς. Ως εκ τούτου, εναπόκειται στους πολίτες της πΓΔΜ, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, να ασκήσουν πίεση και να δώσουν την ευθύνη κάθε κόμμα που είναι στην κυβέρνηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταστεί η ΕΕ «αργότερα για να γίνει»για   μια πιο ειλικρινή κατανόηση και να εξασφαλίσει τις λειτουργίες της σταθερότητας.
https://www.tetovanews.info/2017/05/ne-ballkanin-perendimor-mungesa-e-luftes-eshte-alibi-per-autokratet/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΟΣΚΟΠΙΑΝΗ TETOVA NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.