Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Τουρκία και ΗΠΑ θα πολεμήσουν μαζί την τρομοκρατία παρά τις διαφορές τους στο Κουρδικό ζήτημα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αμερικανός ομόλογός του,  Ντόναλντ Τράμπ, έδωσαν ισχυρά μηνύματα συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας,  σε κρίσιμη συνάντηση στο Λευκό Οίκο ,στις 16 Μαΐου, παρά τη συνεχιζόμενη αντίφαση για τις αντίστοιχες θέσεις τους εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας συριακής κουρδικής ομάδας που η Τουρκία θεωρεί σαν τρομοκρατική οργάνωση.
AP photo

Οι ΗΠΑ θα "υποστηρίξουν κάθε προσπάθεια για τη μείωση της βίας στη Συρία και θα δημιουργήσουν ειρηνικό ψήφισμα", δήλωσε ο Tραμπ στους δημοσιογράφους μαζί με τον Ερντογάν μετά τη συνάντηση.
Είπε ότι η χώρα του "προσφέρει στήριξη στο τουρκικό έθνος στον αγώνα του κατά του [Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε] ISIL και του PKK, του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος."
Ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα του YPG, λέγοντας ότι η χρήση των μαχητών του YPG στην περιοχή είναι αντίθετη με τις συμφωνίες και "δεν θα γίνει δεκτή ποτέ".
Πρόσθεσε ότι "η Τουρκία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή".
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «ελπίζει και προσεύχεται» για μελλοντική διαβούλευση και συνεργασία για τη δημιουργία ενός «νέου θεμελίου» για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
Το δίδυμο είχε προγραμματιστεί να γευματίσει μετά τη συνάντηση, πριν από τη συνέντευξη Τύπου.
Από την πλευρά του, ο Tραμπ υποσχέθηκε ότι οι Η.Π.Α. θα παραδώσουν γρήγορα στρατιωτικές παραγγελίες στην Τουρκία. Οι δύο συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, εν μέσω μακροχρόνιας διαφωνίας, σχετικά με τη συνεργασία της Ουάσινγκτον με το YPG.
Ο Tραμπ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την άμεση όπλιση των μαχητών YPG με βαριά όπλα, σύμφωνα με τα οποία οι Η.Π.Α. θα παραδώσουν στο YPG μίνι όπλα, πυρομαχικά, πολυβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα και μηχανικό εξοπλισμό, προτού προωθηθεί η πίεση του ISIL  στη Ράκκα. Οι αποστολές ήταν προετοιμασμένες και θα μπορούσαν να παραδοθούν στις κουρδικές πολιτοφυλακές "πολύ γρήγορα", σύμφωνα με τον Αμερικανό κ. John Dorrian, εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη.
Η Άγκυρα θεωρεί το YPG σαν επέκταση του PKK. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το YPG σαν διαφορετικό από το PKK και σαν τον πιο αποτελεσματικό εταίρο στην πράξη, στον αγώνα κατά του ISIL.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε την απόφαση του Τραμπ για την αναβάθμιση του υπουργείου Υγείας, σε αξιωματούχους που έμειναν από τη διοίκηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Η επίσκεψη περιπλέκεται επίσης από τις εκκλήσεις της Τουρκίας για τις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα για την έκδοση του ισλαμικού ιεροσολύθου Φετουλάχ Γκουλέν, με έδρα την Πενσυλβανία, που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-and-us-to-fight-terror-togetherdespite-rift-over-ypg.aspx?pageID=238&nID=113187&NewsCatID=510
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΟΥΡΙΕΤ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.