Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

H μπάλα για τη λύση είναι τώρα στο γήπεδο των ΕλληνοΚυπρίων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση για λύση στο θέμα της Κύπρου, είναι δυνατή με βάση το συμβιβασμό των δύο πλευρών, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έδειξαν την προθυμία τους για τη συμφιλίωση «τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της ελληνοκυπριακής πλευράς».
 

«Ο κύριος λόγος για τη μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ζήτημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά,» δήλωσε ο Mevlüt Çavuşoğlu  στην ελληνική εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 21 Μαΐου, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για λύση που απορρίφθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά,ανέφερε το Πρακτορείο Anadolu στις 22 Μαΐου.
«Το σχέδιο Μακμίλαν το 1958, το Acheson σχέδιο το 1964, ρύθμιση δικομματική το 1975, οι δείκτες Perez de Cuellar το 1983,η  πρωτοβουλία Μπούτρος-Γκάλι το 1992, το Σχέδιο Ανάν το 2004 ήταν μόνο μερικά από αυτά.»
«Ως εκ τούτου, ήταν οι ΈλληνοΚύπριοι, όχι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία, που έχουν απορρίψει αμέτρητες. εντολές και προσπάθειες για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν. Τι εμποδίζει τους ΈλληνοΚύπριους από το να δουν τους Τουρκοκύπριους σαν ισότιμους πολιτικούς εταίρους; Δεν είναι σημαντικό να καταλήξουν σε εφαρμόσιμη και βιώσιμη λύση; «, είπε ο Çavuşoğlu.
«Εμείς, όπως η Τουρκία, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη στη διαδικασία λύσης», πρόσθεσε.
  
Ο Çavuşoğlu κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «συνεχώς παρερμηνεύουν την κατάσταση.»
«Μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων θα βασίζεται στο συμβιβασμό των δύο πλευρών. Οι Τουρκοκύπριοι [ήδη] έδειξαν την προθυμία τους για τη συμφιλίωση. Τώρα η μπάλα είναι σίγουρα στο δικαστήριο της ελληνικοκυπριακής πλευράς «, είπε ο υπουργός εξωτερικών.
Ερωτηθείς σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί σαν εγγυήτρια χώρα, ο Çavuşoğlu είπε ότι υπάρχει ένας λόγος για τη διατήρηση τουρκικών δυνάμεων στο νησί «αλλιώς, μπορεί να υπάρχουν πολλά προβλήματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.»
«Στο 1963-1974, ΈλληνοΚύπριοι [προκαλούνται] το 1960.Η Σύμπραξη- κράτος θα καταρρεύσει, ξεκίνησαν την εθνική δραστηριότητα καθαρισμού εναντίον των Τουρκοκυπρίων και προσπάθησε να επιβάλει την  Ένωση», είπε τονίζοντας ότι η αιματοχυσία στο νησί έφτασε στο τέλος της μετά την τουρκική επέμβαση.
«Η ανάπτυξη που έφερε τη δημοκρατία πίσω στην ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν επίσης παρέμβαση της Τουρκίας.»Η Κύπρος χωρίστηκε σε Τουρκοκυπριακό κράτος στο βορρά και ελληνική κυπριακή διοίκηση στο νότο, μετά από την Ένωσις (Ένωση) -Το 1974,με το  πραξικόπημα ακολούθησε η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας σαν εγγυήτριας δύναμης.
Οι συνομιλίες επανένωσης - με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ -  ξεκίνησαν τον Μάιο 2015 για να συζητήσουν μια μόνιμη διευθέτηση για το διαιρεμένο νησί της Μεσογείου.
Η κατάσταση του νησιού παραμένει άλυτη, παρά τη σειρά συζητήσεων που συνεχίζονται από τον Μάιο του 2015.Παρά το επίδικο καθεστώς, η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνέχισε να ανοίγει μονομερώς νέες προσφορές για εξερευνήσεις υδρογονανθράκων, χωρίς καμία συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους.
http://www.hurriyetdailynews.com/ball-is-now-in-greek-cypriots-court-for-solution-turkish-fm-says.aspx?pageID=238&nID=113413&NewsCatID=359
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΟΥΡΙΕΤ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.