Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Ζαλισμένο από τα χαστούκια το Μαξίμου.

Το πως θα διαχειριστούν την αποτυχία αναζητούν στο Μαξίμου, καθώς όλα δείχνουν πως στις 15 Ιουνίου η συνεδρίαση του Eurogroup θα εξελιχθεί σε μία νέα ήττα για τα ελληνικά συμφέροντα. Τα κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν για το περιεχόμενο της λύσης που προωθείται για το eurogroup της 15ης Ιουνίου. Αφού, πολλά θα κριθούν και τη στάση που θα επιλέξει τελικώς να κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με την παραμονή του ή μη στο Πρόγραμμα.

Επιπλέον, οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση εντείνονται. Αυτό μαρτυρά η επιλογή του πρωθυπουργού  να κάνει λόγο ακόμα και για τη  Σύνοδο Κορυφής στις 22 του μήνα, αν μέχρι τότε δεν καταλήξουν όλες οι πλευρές σε κοινή λύση. «Λύση μέσα στον Ιούνιο, ακόμα και αν πάει μέχρι τη Σύνοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι κυβερνητικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Διότι, τυχόν μεσοβέζικη λύση Βερολίνου-ΔΝΤ, δεν σημαίνει ότι θα  ανοίξει και την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Και μάλλον είναι και αυτός ο  λόγος για τον οποίο ο υπουργός οικονομικών έσπευσε να ρίξει κάπως τους τόνους για το QE. Λέγοντας ότι: «χωρίς το QE δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές».
Η αισιοδοξία

Ερώτημα βέβαια εξακολουθεί να παραμένει από πού πήγαζε η αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα ότι η υπόθεση του χρέους είναι στο τσεπάκι του. Πολλοί λένε ότι Πρωθυπουργός ανέβασε υπέρμετρα το πήχη της πίστης του για αίσια έκβαση στο ζήτημα του χρέους στο Eurogroup της 22ης Μαΐου έπειτα μια συνομιλία (πάλι) με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο ίδιος αποκάλυπτε στους δημοσιογράφους ότι η καγκελάριος του έδωσε να καταλάβει ότι θα υπάρχει συμφωνία, ενώ αμφισβητούσε το κακό σενάριο να παραμείνει ανοικτή η εκκρεμότητα μέχρι τις γερμανικές εκλογές.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός της κυβέρνησης είχε παρόμοια μηνύματα και από την ελληνική πλευρά διαπραγμάτευσης και για αυτό δεν υπήρξε αυτοπεριορισμός στις εκτιμήσεις του.
Στο μεταξύ το Eurogroup της 15ης Ιουνίου περιμένουν εναγωνίως και οι κυβερνητικοί βουλευτές. Αν και επισήμως δεν υπάρχουν φωνές αντίδρασης η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βράζει. Για πρώτη φορά αποδίδονται (σιωπηλώς) ευθύνες στον Πρωθυπουργό, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Αν και ακόμα δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ανοικτής διαφοροποίησης με την στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση, κανείς δεν γνωρίζει για πόσο ακόμα θα υπάρχουν αντοχές στήριξης ακόμα μιας αποτυχίας.

Ήδη ο βουλευτής Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος πρότεινε μέσω τηλεοπτικής εκπομπής να μην πάρουμε ότι μας δώσουν, αλλά να πάμε σε ρήξη, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης με δηλώσεις του τονίζει πως «πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα».
iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.