Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

H Nινευή σήμερα.Η αρχαία ιστορία του Ιράκ στη Νινευή.

                Το Ιράκ έχει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του κόσμου και της ανθρώπινης ιστορίας. Ωστόσο, στη Νινευή, οι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται ανοικοί χρησιμοποιούνται ως στρατόπεδα προσφύγων ή για στρατιωτικές βάσεις.
              Οι πόρτες είναι κλειστές και ολόκληρο το κτίριο είναι στο σκοτάδι. Στο εσωτερικό, υπάρχουν μόνο ηχώ. Ακόμα και τα κόκκινα φώτα μπορεί να δει κανείς ,αλλά δεν δίνουν φιλική εντύπωση. Και, λένε οι επικριτές, ότι η άψυχη κατάσταση της Μοσούλης ,στο Μουσείο, είναι το δεύτερο από τα μουσεία της Βαγδάτης στα αρχαία και ιστορικά κειμήλια, που κάποτε φιλοξενούσε, είναι απλώς ένα σύμβολο με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και την αρχαία ιστορία του Ιράκ,που αγνοείται από τις αρχές εδώ.


Το αρχαίο κάστρο της Νινευή όπως φαίνεται σήμερα από τον ποταμό Τίγρη.

              Είναι σαφές ότι το Ιράκ έχει πολλά να προσφέρει στους σπουδαστές της αρχαίας ιστορίας και αρχαιολογίας. Συχνά αναφέρεται ως το «λίκνο του πολιτισμού», το σύγχρονο έθνος καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της αρχαίας γης της Μεσοποταμίας, όπου υπήρχαν μερικοί από τους πιο ανεπτυγμένους αρχαίους πολιτισμούς,που άνθισαν και πέθαναν. Ως εκ τούτου, η χώρα είναι πλούσια σε ιστορικά μνημεία και αρχαίους θησαυρούς.
Η πόλη της Νινευή σήμερα στο Βόρειο Ιράκ.
              Πρόσφατα διάφορα πόλεμοι προκάλεσαν τον όλεθρο σε ιστορικά μνημεία και σε καταστάσεις ασφάλειας έχουν αλλάξει, έχουν λεηλατηθεί από πλιατσικολόγους τα μουσεία και πήραν μακριά τους αρχαίους θησαυρούς.

  Αρχαιολογικά ερείπια της Νινευή στο Ιράκ.
               Στην πραγματικότητα, η κλοπή των αρχαιοτήτων του Ιράκ άρχισε πολύ νωρίτερα. Στην Μοσούλη,ο αρχαιολόγος Ahmad al-Qasim Jumah, λέει ότι η οργανωμένη εκστρατεία ξεκίνησε ήδη από το 1805, όταν αρχαία ευρήματα στάλθηκαν στην Ευρώπη και εμφανίζονται σε μουσεία εκεί και δεν επέστρεψαν ποτέ. Στη δεκαετία του 1970, λένε οι ειδικοί, η περαιτέρω ζημιά έγινε λόγω της μη ύπαρξης επιστημονικών μεθόδων αποκατάστασης και τη μη ασφαλή μεταφορά των αρχαιοτήτων γύρω από το Ιράκ.
Νινευή .Ανατολικό τείχος της πόλης ανάχωμα .Ο ποταμός Khosr περνά μέσα από ένα κενό στον ανατολικό τοίχο της Νινευή .
                   Αυτό τον αιώνα ο al-Jumah πιστεύει ότι μερικές από τις πιο πρόσφατες βλάβες, έχουν επέλθει λόγω της θέσης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από την αμερικανική ηγεσία στην εισβολή του 2003 στο Ιράκ, που ανέτρεψαν το καθεστώς του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. Αμερικανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν σε μια σειρά από θέσεις που είχαν αρχαιολογική σημασία και μετά αποσύρθηκαν ή μεταφέρθηκαν στον ιρακινό στρατό που ανέλαβε τις ίδιες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου