Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Οι φλόγες του εμφυλίου απειλούν αρχαίους θησαυρούς της Συρίας.

Αμάν, Ιορδανία
                Χιλιάδες αρχαίους θησαυρούς μετέφεραν για φύλαξη, σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης, τα μουσεία της Συρίας, για να τους προστατεύσουν τις λεηλασίες και τη βία του 23μηνου πολέμου, που διαλύει μια από τις πιο πλούσιες, σε ιστορικές συλλογές, χώρα.

              Η UNESCO δηλώνει ότι ανησυχεί για την τύχη έξι μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών πόλεων της Δαμασκού, του Χαλεπίου και της Μπόσρα καθώς και του επιβλητικού κάστρου των σταυροφόρων, Κρακ - ντε - Σεβαλιέ.

             Πολλά από τα μνημεία αυτά έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών μεταξύ των ανταρτών που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στα ερείπια και του στρατού που βομβαρδίζει αδιακρίτως. Οι καταστροφές έχουν καταγραφεί σε αμείλικτες εικόνες βίντεο από τις μάχες.
Από το κατεστραμμένο Χαλέπι της Συρίας
                                       Από το κατεστραμμένο Χαλέπι της Συρίας.

             Η μεσαιωνική σκεπαστή αγορά του Χαλεπίου, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πυρκαγιές, που προκάλεσαν ακόμη σοβαρότατες ζημιές στο τέμενος Ουμαγιάντ της πόλης.

              Ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, επικεφαλής των αρχαιοτήτων και των μουσείων της Συρίας, τονίζει ότι πρόκειται για μια μάχη για την ίδια την ύπαρξη του έθνους.

              «Έχουμε αδειάσει τα μουσεία της Συρίας. Στην πραγματικότητα είναι κενές αίθουσες, με μόνη εξαίρεση τα μεγάλων διαστάσεων έργα, που είναι δύσκολο να μετακινηθούν», δήλωσε στο Reuters ο Αμπντουλκαρίμ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη γειτονική Ιορδανία.

               Δεκάδες χιλιάδες αρχαιότητες που καλύπτουν μια περίοδο 10.000 ετών ιστορίας μεταφέρθηκαν σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης για να αποφευχθεί μια εισβολή όπως εκείνη στο μουσείο της Βαγδάτης από τους αρχαιοκάπηλους, πριν από μια δεκαετία, αμέσως μετά την εισβολή των ΗΠΑ και την ανατροπή του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, σημείωσε ο Αμπντουλκαρίμ

                Αν πέσουν στα χέρια αρχαιοκάπηλων οι θησαυροί των μουσείων, αυτό θα σηματοδοτήσει την οριστική διάλυση της Συρίας, τονίζει ο Αμπντουλκαρίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου