Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Επιστρέφει η τρόικα - Τα πέντε ανοικτά μέτωπα.             Έχοντας ήδη στείλει το μήνυμα ότι η περίοδος χάριτος για την Ελλάδα τελείωσε, έρχεται στην Αθήνα η τρόικα. Ο έλεγχος των εκπροσώπων των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ξεκινά σήμερα με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι επικεφαλής τους καταφθάνουν στις αρχές Μαρτίου.

             Η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, οι αποκρατικοποιήσεις, η υστέρηση στα έσοδα, ζητήματα φορολογίας και εργασιακών, αλλά και η ρύθμιση για τα δάνεια είναι τα μεγάλα, ανοικτά μέτωπα αυτού του ελέγχου.

            Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης θα βρεθούν:

-Η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούει για απολύσεις, αλλά η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις. Με βάση το μνημόνιο, βασικό προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση είναι να καταρτιστούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, απ’ όπου θα προκύπτουν το πλεονάζον προσωπικό και οι πλεονάζουσες θέσεις, που θα αποτελέσουν τη βάση για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως το 2014.

              Εντός του 2013, 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα (εκ των οποίων οι 12.500 μέσα στο πρώτο εξάμηνο). Παράλληλα, η τρόικα ζητεί να γίνουν άμεσα απολύσεις υπαλλήλων με σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου.

-Έσοδα. Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο για την διαφαινόμενη υστέρηση στα έσοδα κατά το πρώτο δίμηνο του έτους. Με βάση τις αυτόματες ρήτρες προσαρμογής, αν η απόκλιση αυτή συνεχιστεί, τότε η κυβέρνηση θα κληθεί άμεσα να λάβει διορθωτικά μέτρα. Η τρόικα περιμένει από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένο σχέδιο για την τόνωση των εσόδων και την καλύτερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

                 Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει μια μόνιμη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς την Εφορία με το επιχείρημα ότι το κράτος χάνει χρήματα, καθώς, λόγω κρίσης, πολλοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνεται να είναι αντίθετοι σε μια τέτοια ρύθμιση, αρκεί να απευθύνεται σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Πιθανότατα, το οικονομικό επιτελείο θα θέσει και θέμα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, η αύξηση του οποίου είχε αρνητικά αποτελέσματα. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες, ενώ η τρόικα, από την πλευρά της, πιέζει για να γίνουν πιο εντατικές προσπάθειες στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

-Αποκρατικοποιήσεις. Η ενόχληση των δανειστών για τις καθυστερήσεις σε αυτόν τον τομέα είναι εμφανής. Η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει το σχέδιο που έχει, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2013. Πρέπει να σημειωθεί ότι, με βάση το μνημόνιο, αν διαπιστωθούν αποκλίσεις στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων για δύο διαδοχικά τρίμηνα τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές δαπανών.

-Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
. Η τρόικα δεν έχει δώσει ακόμη την τελική έγκριση για την ρύθμιση δανείων που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς εκφράζει επιφυλάξεις ότι ενδέχεται να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

-Μισθοί ιδιωτικού τομέα
. Με δεδομένη την κυβερνητική δέσμευση ότι δεν τίθεται ζήτημα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού, η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο για την διαμόρφωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου