Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Ανακαλύφθηκε υποθαλάσσιο φαράγγι πλάτους 33.000 ποδιών (10 χιλιόμετρα) κοντά σε θαλάσσιο βουνό βαθιά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

 Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα υποβρύχιο φαράγγι πλάτους 33.000 ποδιών (10 χιλιομέτρων) που χαράχτηκε στον βυθό της Μεσογείου λίγο πριν στεγνώσει η θάλασσα πριν από περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια.Ένα υποβρύχιο φαράγγι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα χαράχθηκε από τον βυθό της θάλασσας από εξαιρετικά αλμυρά ρεύματα. Τζέισον Έντουαρντς

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γιγάντιο υποθαλάσσιο φαράγγι στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα που πιθανότατα σχηματίστηκε λίγο πριν η θάλασσα μεταμορφωθεί σε αλάτι σε ύψος μιλίων.

Το φαράγγι σχηματίστηκε πριν από περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια, στην έναρξη της κρίσης αλατότητας της Μεσσηνίας (MSC), όταν η πύλη του Γιβραλτάρ μεταξύ του Ατλαντικού Ωκεανού και της Μεσογείου Στένεψε και τελικά έκλεισε λόγω μετατοπίσεων στις τεκτονικές πλάκες. Η Μεσόγειος Θάλασσα απομονώθηκε από τους ωκεανούς του κόσμου και στέγνωσε για περίπου 700.000 χρόνια, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια έκταση αλατιού πάχους έως και 2 μιλίων (3 χιλιομέτρων) σε ορισμένα μέρη.

Καθώς η στάθμη της θάλασσας έπεφτε, τα ολοένα και πιο αλμυρά ρεύματα διάβρωναν τον βυθό της θάλασσας και χάραξαν ρεματιές σε βάθος εκατοντάδων ποδιών κατά μήκος των πιο απότομων άκρων της Μεσογείου. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Global and Planetary Change, οι ερευνητές περιγράφουν τώρα ένα γιγάντιο φαράγγι σε σχήμα U που βρίσκεται 75 μίλια (120 χλμ.) νότια της Κύπρου, στα βάθη της Λεκάνης του Λεβάντε της Μεσογείου.

Το φαράγγι βάθους 1.640 ποδιών (500 μέτρα) και πλάτους 33.000 ποδιών (10 χλμ), το οποίο οι ερευνητές ονόμασαν από το κοντινό θαλάσσιο όρος Ερατοσθένης, πιθανότατα σχηματίστηκε υποβρύχια λίγο πριν συσσωρευτεί αλάτι στον βυθό της θάλασσας. Σε αντίθεση με τις πιο παράκτιες ρεματιές, το φαράγγι δεν είχε παλαιότερες «προ-αλάτι» ρίζες, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Για να εξηγήσουμε τον υποθαλάσσιο σχηματισμό του φαραγγιού του Ερατοσθένη, προτείνουμε την τομή με ρεύματα πυκνής βαρύτητας που ξύνουν και χαράσσουν τον πυθμένα των βαθέων υδάτων», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.Το φαράγγι του Ερατοσθένη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα βρίσκεται κοντά στο θαλάσσιο όρος του Ερατοσθένη στην ανατολική Μεσόγειο. Γεωλογική Υπηρεσία του Ισραήλ

Ζυγισμένα με αλάτι και ιζήματα, αυτά τα ρεύματα έτρεχαν γρηγορότερα από το περιβάλλον νερό και σταδιακά πήραν αρκετό από τον βυθό για να σχηματίσουν το κολοσσιαίο φαράγγι. Το πότε ακριβώς συνέβη αυτό παραμένει ασαφές, αλλά πιθανότατα συνέπεσε με την έναρξη του MSC — μεταξύ 5,6 και 6 εκατομμυρίων ετών πριν, σύμφωνα με τη μελέτη. Η διαδικασία της τομής μπορεί να διήρκεσε από δεκάδες χιλιάδες έως μισό εκατομμύριο χρόνια.

Η ανακάλυψη ρίχνει φως σε μια συζήτηση δεκαετιών για το αν οι Μεσσηνιακές χαράδρες και τα φαράγγια που βρίσκονται τώρα υποβρύχια σχηματίστηκαν πάνω ή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. «Αυτά τα νέα στοιχεία ενισχύουν τα επιχειρήματα ότι τουλάχιστον μέρος της διάβρωσης στα ηπειρωτικά περιθώρια συνέβη [κάτω από το νερό]», έγραψαν οι ερευνητές.

Το πρόσφατα ανακαλυφθέν φαράγγι βρίσκεται μέσα σε ένα ευρύτερο δίκτυο φαραγγιών και καναλιών σε μια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Λεβάντε, η οποία εκτείνεται από την ακτή της Συρίας στα βόρεια έως τη Γάζα στα νότια και βορειοδυτικά προς την Κύπρο.

Στα βορειοδυτικά του φαραγγιού, πέρα ​​από το θαλάσσιο όρος του Ερατοσθένη, βρίσκεται η πολύ βαθύτερη και παλαιότερη λεκάνη του Ηροδότου, η οποία δέχεται ρεύματα φορτωμένα με ιζήματα από τα νοτιοανατολικά. Αυτά τα ρεύματα μπορεί να διέσχισαν την περιοχή που τώρα υπερηφανεύεται για το φαράγγι του Ερατοσθένη πολύ πριν από την κοπή του, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η απουσία παλαιότερων ριζών κάτω από το φαράγγι του Ερατοσθένη δεν αποκλείει την πιθανότητα ότι ένα ρηχό σύστημα καναλιών πριν από το MSC προϋπήρχε του φαραγγιού του Ερατοσθένη», έγραψαν οι ερευνητές.

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου