Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Ρίχτερ ανησυχίας προκαλούν οι σεισμολόγοι: «Περιμένουμε να δούμε και σήμερα πώς θα πάει…»

 Ο χθεσινός σεισμός των 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά της Εύβοιας ταρακούνησε για τα καλά για μία ακόμη φορά το νησί, το οποίο εδώ και ένα μήνα βρίσκεται στα «νύχια» του Εγκέλαδου, καθώς σεισμικές δονήσεις προκαλούνται και από την περιοχή των Νέων Στύρων.Το γεγονός ωστόσο ότι τα Ρίχτερ γίνονται ιδιαίτερα αισθητά και στην Αττική, έχει προκαλέσει γενικότερη ανησυχία και για τις δύο περιοχές. Σε αυτό δεν βοηθά και το ότι οι σεισμολόγοι που βγαίνουν να μιλήσουν, έχουν σε αρκετές περιπτώσεις διαφορετικές απόψεις.

«Μέχρι αυτή την ώρα η γη κυριολεκτικά χορεύει αλλά χορεύει σε ρυθμούς χελώνας» δήλωσε ο δήμαρχος Δελφών Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως ο ίδιος σημειώνει «υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους, αλλά δεν ήταν τέτοια που να τους οδηγήσει να μείνουν έξω από τα σπίτια τους ή να απομακρυνθούν από την περιοχή».

Το σύνολο των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά και τη σύσκεψη που έγινε στα Ψαχνά, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματισμοί από τον σεισμό αλλά και συγχρόνως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σημαντικές ζημιές σε κτίρια.

Μέχρι στιγμής «έχουν εντοπιστεί κάποιες ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα, κυρίως, σπίτια» προσθέτει ο κ. Ψαθάς ενώ 12 μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη βοήθεια 6 μηχανικών των δήμων και 6 μηχανικών της Περιφέρειας και μηχανικών του ΤΕΕ “χτενίζουν” την περιοχή για να εντοπίσουν πιθανές ζημιές.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, που έχουν κάνει οι δήμοι γίνεται λόγος για ρωγμές σε 10 σπίτια τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιές κατασκευές και από αυτά τρία είναι ακατοίκητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και μέχρι τώρα έχουν καταγράφει περισσότεροι από 70 σεισμοί.

«Το ρήγμα της Νότιας Εύβοιας … έχει διεύθυνση βορειοδυτική και όχι νοτιοδυτική, προς Αθήνα»

Σήμερα, ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, εκτίμησε ότι η ακολουθία των δονήσεων στα Νέα Στύρα προκάλεσε τον χθεσινό σεισμό στα Ψαχνά, «παρότι μεσολαβεί απόσταση 60 χιλιομέτρων από το σεισμό στα Νέα Στύρα, από την ακολουθία αυτή της 8ης Νοεμβρίου».

Και εξήγησε το πώς έφτασε σε αυτή την εκτίμηση μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα:

«Παρότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθούν τάσεις σε τόσο μεγάλη απόσταση όταν τα μεγέθη των σεισμών στα Νέα Στύρα ήταν κοντά στο 5-5,2, υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος εξηγεί τη μακρινή διέγερση, αυτός ονομάζεται μηχανισμός της μεταφοράς δυναμικών τάσεων, που είναι μια περίπτωση στη σεισμολογία και είναι ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει το χθεσινό σεισμό στα Ψαχνά, ο οποίος είναι τόσο μακριά, για τα μεγέθη μιλάμε πάντα, από τα επίκεντρα των Νέων Στύρων και των Ζαράκων.

Δουλεύοντας πάνω στα δεδομένα της ακολουθίας με πάνω από 300 μετασεισμούς στην περιοχή των Ζαράκων, διαπίστωσαν ότι ότι αυτοί διατάσσονται με μια διεύθυνση βορειοδυτική, δηλαδή προς την περιοχή της Χαλκίδας. Το ρήγμα της Νότιας Εύβοιας είναι πάνω στην ξηρά δεν είναι υποθαλάσσιο πλέον, βρίσκεται κάτω από το χωριό Ζάρακες, έχει ένα μήκος γύρω στα 7 χιλιόμετρα και έχει διεύθυνση βορειοδυτική και όχι νοτιοδυτική, προς Αθήνα, που ήταν η πρώτη εκτίμηση. Έχει διεύθυνση βορειοδυτική και η βορειοδυτική διεύθυνση εξηγεί την κατευθυντικότητα προς την περιοχή των Ψαχνών της Κεντρικής Εύβοιας».

«Δεν έχουμε καμία μετατόπιση των επικέντρων»

Το θετικό κατά τον κ.Γκανά, είναι πως δεν έχουμε μετατόπιση των επίκεντρων και έκανε αναφορά και στο ιστορικό της περιοχής των Ψαχνών, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να περιμένουμε και τη σημερινή ημέρα για να δούμε πως θα πάει η ακολουθία για να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός:

«Το καλό όμως είναι ότι δεν υπάρχει κάποια εξάπλωση επικέντρων είτε βόρεια, είτε νότια προς τη Χαλκίδα, είτε δυτικά προς τα Πολιτικά και τον Ευβοϊκό είτε και ανατολικά προς την Δίρφη. Δεν έχουμε καμία μετατόπιση των επικέντρων. Είναι ένα ρήγμα το οποίο έχει ενεργοποιηθεί κάτω από την πόλη των Ψαχνών ακριβώς. Η περιοχή αυτή δεν έχει κάποιο μεγάλο ρήγμα το οποίο να ανησυχήσει για μεγάλο σεισμό … Η περιοχή των Ψαχνών, δίνει σεισμούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Η τελευταία φορά που είχε ενεργοποιηθεί ήταν το 2002 τον Ιανουάριο με μία σμηνοσειρά, με πολλούς μικρούς σεισμούς και σεισμούς μεσαίου μεγέθους από 4-4,5 έως και 4,7 ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος τότε και έκλεισε την συγκεκριμένη ακολουθία τον Ιούνιο του 2003, δηλαδή μετά από ενάμιση χρόνο.

Τότε ταλαιπωρήθηκε εκεί η περιοχή περίπου ενάμιση χρόνο. Οπότε φαίνεται ότι τώρα το σενάριο αυτό είναι το πιθανότερο, δηλαδή να έχουμε μια τέτοια εξέλιξη, όμως είναι αρκετά νωρίς να κάνουμε τέτοια πρόβλεψη μεγαλύτερη. Περιμένουμε να δούμε και σήμερα πώς θα πάει. Πρέπει να μαζέψουμε αρκετά δεδομένα ώστε να μπορέσουμε να βεβαιωθούμε ότι ο κύριος σεισμός αυτός, ο οποίος είναι ένας σεισμός στη δικιά μας την κατάταξη ως ασθενής δόνηση, έτσι κατατάσσεται παρότι είναι στην ξηρά και είναι πιο αισθητός, γιατί είναι κάτω από 5, στα όρια. Φυσικά, είναι απλά τυπική η κατάταξη, είναι σε ένα μέγεθος που δεν μας ανησυχεί».

«Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας» από τις δηλώσεις Λέκκα.

Ο κ. Γκανάς διευκρίνισε ακόμα την έκφραση «ξεσκονίζουμε τα πρωτόκολλα για την περιοχή», που είπε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, λέγοντας πως πρόκειται για μια τυπική έκφραση οδηγιών προς τις δημόσιες υπηρεσίες:

«Υπάρχουν γνωστά σχέδια που έχουν όλες οι υπηρεσίες για να ελεγχθούν κυρίως τα παλαιά κτήρια, διότι τα νέα κτήρια δεν έχουν κανένα πρόβλημα ούτε στη Χαλκίδα, ούτε στα χωριά κοντά στη Χαλκίδα, οι νέες οικοδομές δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, αυτές είναι τυπικές δηλώσεις που κάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής και απευθύνονται κυρίως σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δημοσίου τομέα ευρύτερα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την επιθεώρηση κτιρίων και άλλα τέτοια καθήκοντα».

Τα δύο σενάρια.

Σύμφωνα με τον Θανάση Γκανά, τα δύο σενάρια εξέλιξης του φαινομένου στα Ψαχνά είναι τα εξής:

«Το ένα είναι να ηρεμήσει μετά από μια εβδομάδα περίπου, στην αρχή του νέου έτους κάπου στα Θεοφάνεια, ή να ξεκινήσει μια σμηνοσειρά όπως έγινε το 2003 και να εξακολουθήσει εκεί τώρα να δουλεύει για μήνες. Το δεύτερο σενάριο είναι το δυσμενέστερο, σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει δυναμικό για να γίνει σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών, ένας μεγάλος σεισμός δηλαδή, όπως δεν υπήρχε και στη νότια Εύβοια».

Ποιοι να προσέχουν, πόσο να ανησυχεί η Αθήνα.

Με τη σειρά του, ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιαράς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι παρά τις δεκάδες σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, περιμένει κι άλλες για να πει με σιγουριά ότι τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός:

«Έχουμε καταγράψει πάνω από 70 δονήσεις, περιμένουμε περισσότερες για να μπορέσουμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι ο 4,9 ήταν ο κύριος σεισμός …  Και εγώ και οι συνάδελφοί μου παρακολουθούμε τι γίνεται στη νότια Εύβοια τον τελευταίο μήνα και είχαμε πει ότι η περιοχή δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, δηλαδή πάνω από 6 Ρίχτερ και σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι κινούμαστε και τώρα».

Ο κ.Χουλιάρας μίλησε και στον Alpha, λέγοντας ότι επί του παρόντος, η συγκεκριμένη ακολουθία σεισμών στην Εύβοια, δεν πρέπει να ανησυχεί τους κατοίκους της Αθήνας:

«Οι κάτοικοι της άμεσης περιοχής στην Εύβοια, οι κάτοικοι που ζουν σε παλαιά κτήρια να είναι πιο προσεκτικοί. Σε ότι αφορά εμάς στην Αθήνα, δε νομίζω ότι κινδυνεύουμε από τη συγκεκριμένη ακολουθία σεισμών όπως έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής».

Αντίθετα πάντως με τα όσα είπε νωρίτερα ο Θανάσης Γκανάς, ο Γεράσιμος Χουλιάρας θεωρεί ότι οι σεισμοί των Νέων Στύρων με αυτούς των Ψαχνών, δεν συνδέονται.

newsbreak.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολύ φοβάμαι πώς τό επόμενο "χτύπημα" τού εγκέλαδου θά είναι κάπου στόν Κορινθιακό κόλπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή