Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Το πρώτο κρούσμα θανατηφόρας αμοιβάδας που τρώει τον εγκέφαλο αναφέρθηκε από τη Νότια Κορέα, brain-eating amoeba με την ονομασία Naegleria fowleri.

Το πρώτο κρούσμα θανατηφόρας αμοιβάδας που τρώει τον εγκέφαλο αναφέρθηκε από τη Νότια Κορέα.

Το παράσιτο σκότωσε έναν άνδρα που επέστρεψε πρόσφατα από την Ταϊλάνδη, λένε οι υγειονομικές αρχές

φωτο: Πεζοί περπατούν σε δρόμο στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ. 

Το πρώτο κρούσμα Naegleria fowleri, που συχνά αναφέρεται ως «αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο», καταγράφηκε στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KDCA).
Ο μονοκύτταρος οργανισμός προκάλεσε τον θάνατο ενός Κορεάτη αρσενικού στα 50 του την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το πρακτορείο.
Το θύμα επέστρεψε στη Νότια Κορέα στις 10 Δεκεμβρίου αφού πέρασε τέσσερις μήνες στην Ταϊλάνδη. Νοσηλεύτηκε την επόμενη μέρα, αλλά δεν μπόρεσε να σωθεί, σύμφωνα με τις αρχές.
Οι γιατροί πραγματοποίησαν δοκιμές που επιβεβαίωσαν ότι το γονίδιο που ανακαλύφθηκε στο σύστημα του άνδρα ήταν κατά 99,6% παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε σε ασθενείς με πρωτοπαθή αμοιβαία μηνιγγοεγκεφαλίτιδα [(PAM) primary amebic meningoencephalitis] σε άλλες χώρες.
Το PAM είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από την Naegleria fowleri, μια αμοιβάδα που κατοικεί στο έδαφος και το γλυκό νερό σε όλο τον κόσμο και τρέφεται με βακτήρια. Εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της εισπνοής από τη μύτη και στη συνέχεια περνάει στον εγκέφαλο.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία ή έμετο, δυσκαμψία του αυχένα, επιληπτικές κρίσεις και αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση, και καθώς το PAM εξελίσσεται, συχνά οδηγεί σε κώμα και θάνατο. Το ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο είναι εξαιρετικά υψηλό και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για αυτήν. Είναι επίσης δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς είναι μια σπάνια πάθηση.
Στις ΗΠΑ, υπήρξαν 154 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από την αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο μεταξύ 1962 και 2021. Μόνο τέσσερις ασθενείς επέζησαν, ανεβάζοντας το ποσοστό θνησιμότητας του PAM στο 97%, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 1.000 έως 2.000 περιπτώσεις Naegleria fowleri παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Τα βακτήρια δεν μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι αρχές της Νότιας Κορέας συνέστησαν ακόμα στο κοινό να απέχει από το κολύμπι σε περιοχές όπου έχει αναφερθεί η ασθένεια.
============
σχετικό δημοσίευμα
RT 28 Σεπ, 2020 
κυβερνήτης του Τέξας. εκδίδει δήλωση καταστροφής μετά από αμοιβάδα εγκεφάλου που βρέθηκε στο νερό της βρύσης και σκότωσε 6χρονο αγόριΟ κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ εξέδωσε μια διακήρυξη κινητοποιώντας μια ταχεία κυβερνητική αντίδραση μετά την ανακάλυψη μιας θανατηφόρας αμοιβάδας σε τοπική παροχή νερού που σκότωσε ένα παιδί.
Στη δήλωση καταστροφής του, ο Άμποτ δηλώνει ότι η naegleria fowleri εντοπίστηκε σε τρεις από τις 11 δοκιμές του νερού στη λίμνη Τζάκσον του Τέξας. Η αμοιβάδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του εγκεφάλου, αποτελεί «άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ζωής» , αναφέρει η δήλωση.
Η διακήρυξη του Abbott εξουσιοδοτεί τη χρήση «όλων των διαθέσιμων πόρων της κρατικής κυβέρνησης» για την αντιμετώπιση της κρίσης της δημόσιας υγείας.
Συνήθως βρίσκεται σε ζεστό γλυκό νερό και χώμα, η naegleria fowleri μπορεί να μολύνει ανθρώπους εάν εισέλθει μολυσμένο νερό στη μύτη. Στη συνέχεια, η αμοιβάδα ταξιδεύει στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, μια θανατηφόρα λοίμωξη του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, παραισθήσεις και επιληπτικές κρίσεις, με τον θάνατο να συμβαίνει συνήθως μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης.
Τραγικά, ένα 6χρονο αγόρι πέθανε νωρίτερα αυτό το μήνα από τη σπάνια μόλυνση. Πιστεύεται ότι κόλλησε την αμοιβάδα είτε από έναν εύκαμπτο σωλήνα κηπουρικής είτε από ένα μαξιλαράκι στο αστικό κέντρο του Lake Jackson.
Την Παρασκευή, η Επιτροπή Περιβαλλοντικής Ποιότητας του Τέξας εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με πιθανή μόλυνση του νερού και συμβούλεψε οκτώ κοινότητες να μην καταναλώνουν νερό βρύσης. Η συμβουλή αργότερα άρθηκε για όλες τις πόλεις, εξαιρουμένης της λίμνης Τζάκσον.
==========
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Naegleria fowleri είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που ζει σε γλυκό νερό όπως λίμνες, πηγές θερμού νερού, έδαφος και ποτάμια.  Oνομάζεται αμοιβάδα εγκεφαλοφαγίας επειδή μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική λοίμωξη. Ενώ η ακριβής αιτία της μετάδοσης δεν είναι γνωστή, η αμοιβάδα εισέρχεται στο σώμα όταν το νερό εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα από τη μύτη.
Η Naegleria fowleri μετακινείται στο σώμα μέσω της μύτης και καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό. Σχεδόν πάντα προκαλεί μηνιγγίτιδα
βρίσκεται συνήθως στο ανώτερο στρώμα του ιζήματος στον πυθμένα των λιμνών και των λιμνών με δάπεδα λάσπης. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε κακοσυντηρημένες πισίνες και υδρομασάζ. Όταν η θερμοκρασία του νερού φτάσει τους 80 βαθμούς, η αμοιβάδα βγαίνει για να κυκλοφορήσει ελεύθερα στο νερό.
Οι αμοιβάδες συνήθως εισέρχονται στο σώμα από τη μύτη και επιτίθενται στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. δεν μεταδίδεται...
Η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα, συνήθως καταλήγει σε θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου