Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Η βιβλική πισίνα του Σιλωάμ δίπλα στο Όρος του Ναού θα ανασκαφεί πλήρως.

 Ηαρχαία πισίνα του Σιλωάμ, που αναφέρεται για πρώτη φορά στο βιβλικό βιβλίο των Βασιλέων Β', θα ανασκαφεί πλήρως και θα ανοίξει για το κοινό, ανακοίνωσε την Τρίτη η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.Η δομή βρίσκεται ακριβώς έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ στα νοτιοανατολικά.

«Η πισίνα του Σιλωάμ στο Εθνικό Πάρκο Πόλης του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ είναι μια τοποθεσία ιστορικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας», δήλωσε ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Moshe Lion. «Μετά από πολλά χρόνια προσμονής, σύντομα θα αξίζουμε να μπορούμε να αποκαλύψουμε αυτόν τον σημαντικό χώρο και να τον κάνουμε προσβάσιμο στα εκατομμύρια των επισκεπτών που επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ κάθε χρόνο».

Κατά τη διάρκεια της περιόδου του Δεύτερου Ναού, εκατομμύρια προσκυνητές που προέρχονταν από έξω από την Ιερουσαλήμ πιθανότατα χρησιμοποίησαν την πισίνα ως τελετουργικό λουτρό (mikveh) πριν ανέβουν στο Όρος του Ναού, μέσω αυτού που οι αρχαιολόγοι έχουν ονομάσει «Δρόμο προσκυνήματος», τον κεντρικό δρόμο της πόλης που οδηγούσε κατευθείαν στο ιερό.

Μέχρι εκείνο το σημείο, η πισίνα – που ήταν η κύρια πηγή νερού της πόλης – είχε ανακαινιστεί και επεκταθεί για να φτάσει στο μεγαλύτερο μέγεθός της, περίπου 5 ντουνάμ (1¼ στρέμμα).

Σύμφωνα με τη Βίβλο, η κατασκευή χτίστηκε για πρώτη φορά επί βασιλιά Εζεκία, περίπου 2.700 χρόνια πριν.

«Τα άλλα γεγονότα της βασιλείας του Εζεκία, και όλα τα κατορθώματά του, και πώς έφτιαξε την πισίνα και τον αγωγό και έφερε το νερό στην πόλη, καταγράφονται στα Χρονικά των Βασιλέων του Γιεχούντα», διαβάζει το εδάφιο Kings II, 20:20.Μια κρίσιμη αρχαιολογική ανακάλυψη που ανακαλύφθηκε το 1880 μαρτυρεί επίσης τη σημασία της τοποθεσίας: μια επιγραφή στην αρχαία εβραϊκή γραφή από τον 8ο αιώνα π.Χ., η οποία καταγράφει ότι το νερό της πηγής Gihon εκτρέπονταν στην πισίνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία.

Η πισίνα αναφέρεται επίσης στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη ως η τοποθεσία όπου ο Ιησούς θεραπεύει έναν τυφλό.

Ανασκάφηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η πισίνα εκτέθηκε εν μέρει το 2004 κατά τη διάρκεια εργασιών στην υποδομή νερού της Ιερουσαλήμ. Η ανασκαφή της IAA που ακολούθησε υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Roni Reich και Eli Shukron αποκάλυψε τη βόρεια περίμετρο, καθώς και ένα μικρό τμήμα της ανατολικής περιμέτρου της πισίνας του Siloam.

Οι επισκέπτες θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν τις ανασκαφές και τελικά να επισκεφθούν την πισίνα ως μέρος μιας διαδρομής που ξεκινά από το νοτιότερο σημείο της πόλης του Δαβίδ και καταλήγει στα ίχνη του Δυτικού Τείχους. Την ίδια διαδρομή που περπάτησαν οι Εβραίοι προσκυνητές πριν από 2.000 χρόνια.

israel365news.com

AΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου