Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία είναι έτοιμη να επιτεθεί στο Ιράν το 2023.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι της άμυνας έχουν μιλήσει έντονα για τα σχέδια να εξουδετερώσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μέχρι τώρα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας.Το Ισραήλ έχει οριστικοποιήσει τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν και εργάζεται για τη βελτίωσή τους με νέα όπλα και πυρομαχικά, αναφέρει το Ynet. Οι IDF σχεδίασαν τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις κρούσης κατά του Ιράν και των περιφερειακών συμμάχων του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο βετεράνος δημοσιογράφος Ron Ben-Yishai αναφέρει ότι τα σχέδια δεν περιορίζονται στον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Γράφει ότι τα σχέδια περιγράφουν επίσης μια ολοκληρωτική επίθεση κατά του ιρανικού καθεστώτος και του στρατιωτικού του βραχίονα, των Φρουρών της Επανάστασης. Οι IDF θα μπορούσαν επίσης να στοχεύσουν σε ζωτικές υποδομές που επιτρέπουν στο Ιράν να απειλεί το Ισραήλ.

Η Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη να επιτεθεί στο Ιράν τώρα, αν η κυβέρνηση διατάξει χτύπημα, αναφέρει το δημοσίευμα του Ynet.

Ειδικότερα, το Ισραήλ πραγματοποίησε δύο μεγάλες ασκήσεις τους τελευταίους μήνες για να εξασκηθεί σε πλήρους κλίμακας χτύπημα στο Ιράν. Ο αμερικανικός στρατός συμμετείχε ενεργά σε μία από τις ασκήσεις, καθώς το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναβαθμίζουν τη στρατιωτική τους συνεργασία.

Ξεχωριστά, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία συμμετέχει σε εντατική εκπαίδευση για να προετοιμαστεί για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Αυτό περιλαμβάνει εξάσκηση σε πτήσεις μεγάλου βεληνεκούς και προσομοίωση επιχειρήσεων κρούσης με πυρομαχικά ακριβείας.

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία ενίσχυσε την τάξη μάχης της με νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και εκατοντάδες UAV. Οι IDF αναβαθμίζουν επίσης τα υπάρχοντα αεροσκάφη και προσλαμβάνουν περισσότερους πιλότους και άλλο προσωπικό που απαιτείται για μια ευρεία επίθεση.

Επίθεση σε 3 φάσεις

Οι στρατιωτικοί σχεδιαστές του Ισραήλ βασίζονται σε λεπτομερείς πληροφορίες που αποκτώνται από πολλές πηγές για να σχεδιάσουν τις διαδρομές πτήσης και τις μεθόδους κρούσης για κάθε στόχο. Η Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει πολλαπλούς τύπους πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και αντιραντάρ, καθώς και βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ και GPS.

Η αποστολή στο Ιράν θα εκτελεστεί πιθανότατα σε τρεις φάσεις. Η πρώτη θα περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές που θα υποστηρίζονται από ηλεκτρονικό και κυβερνοπόλεμο για την αχρήστευση και την καταστροφή της αεροπορικής άμυνας του Ιράν. Θα ακολουθήσει βαρύς αεροπορικός βομβαρδισμός έως και 15 κρίσιμων πυρηνικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Στην τρίτη φάση, το Ισραήλ θα επιδιώξει να εξαπολύσει άλλο ένα κύμα επιθέσεων που ενδεχομένως θα υποστηριχθούν από το Πολεμικό Ναυτικό και επίγειες επίλεκτες δυνάμεις. Με βάση τις εκτιμήσεις των ζημιών, το στάδιο αυτό θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις για την εξάλειψη των υπόλοιπων τμημάτων του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Το Ισραήλ είναι πλήρως ικανό να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έχει υποστηρίξει στο παρελθόν στρατιωτικός αναλυτής. Ένα ισραηλινό χτύπημα θα εξαλείψει τις ιρανικές πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις καθώς και άλλα ζωτικά στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο αναλυτής Kenneth S. Brower.

Οι IDF θα εξουδετερώσουν την αεράμυνα και την αδύναμη αεροπορία του Ιράν, έγραψε ο Brower σε μια λεπτομερή μελέτη. Το Ισραήλ μπορεί να οργανώσει μια παρατεταμένη επίθεση με εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές την ημέρα και να παραλύσει τις στρατηγικές υποδομές του Ιράν αν ο πόλεμος επεκταθεί, εκτίμησε ο Brower.  

Πέρυσι, ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός των IDF δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει τις στρατιωτικές και πληροφοριακές δυνατότητες να επιτεθεί και να κατεδαφίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Έκτοτε, ο στρατός δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη κρούσης και αναβάθμισε τα σχέδια επίθεσης.

Αυτή την εβδομάδα, ο στρατιωτικός αρχηγός Αβίβ Κοτσάβι αποκάλυψε στη δεξαμενή σκέψης INSS ότι οι IDF απέκτησαν ειδικά πυρομαχικά για τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Ο στρατός βελτίωσε σημαντικά την ετοιμότητά του για χτύπημα τον περασμένο χρόνο και θα είναι έτοιμος να επιτεθεί όταν έρθει η διαταγή, είπε.

Η αποστολή της Μοσάντ

Αυτή τη στιγμή, το σχέδιο του Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν φαίνεται να είναι σταθερά έτοιμο με όλες τις προετοιμασίες να έχουν ολοκληρωθεί ή να βρίσκονται σε καλό δρόμο. Ωστόσο, η πολιτική και αμυντική ηγεσία του Ισραήλ ελπίζει να καθυστερήσει το χτύπημα για να βελτιώσει περαιτέρω τα σχέδια επίθεσης και την ετοιμότητα της χώρας για πόλεμο.

Οι IDF θα αναβαθμίσουν τα σχέδια μάχης τους τα επόμενα χρόνια με προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, αναφέρει το δημοσίευμα του Ynet. Αυτό περιλαμβάνει ισχυρό οπλισμό καθώς και ένα σύστημα αεράμυνας με λέιζερ. Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να προσαρμόσει την οικονομία του για τεράστιες πολεμικές εκτάσεις.

Εν τω μεταξύ, η Μοσάντ πιθανότατα θα καταφύγει σε μυστική δράση για να διαταράξει και να επιβραδύνει το πρόγραμμα του Ιράν και να κερδίσει περισσότερο χρόνο για άλλες επιλογές. Παράλληλα, η κατασκοπευτική υπηρεσία θα συνεχίσει να επενδύει μεγάλους πόρους για να αποκτήσει πληροφορίες για ένα στρατιωτικό χτύπημα.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για μια ισραηλινή επίθεση είναι η αμερικανική και παγκόσμια υποστήριξη. Οι τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, καθώς το Ιράν απομονώνεται όλο και περισσότερο λόγω των στενών δεσμών του με τη Ρωσία. Ένας φιλικός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο το 2025 θα μπορούσε να προσφέρει άλλη μια σημαντική ώθηση.

Αλλά το Ισραήλ μπορεί να μην έχει το χρόνο να περιμένει. Καθώς το Ιράν προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα και εμπλουτίζει περισσότερο ουράνιο, το κίνητρο για χτύπημα θα μπορούσε να κορυφωθεί εντός μηνών. Τελικά, οι ενέργειες της Τεχεράνης θα καθορίσουν αν το Ισραήλ θα προχωρήσει με το μεγάλο του σχέδιο να επιτεθεί στο Ιράν το 2023.

israelradar.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου