Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Η Χεζμπολάχ αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή για το Ισραήλ όσο και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - γνώμη.

Το πρωί της Τρίτης, 20 Δεκεμβρίου, μαχητικά αεροσκάφη έριξαν πυραύλους στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και γύρω από αυτό, καταστρέφοντας αρκετές εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και άλλες υποδομές που ανήκαν στους τοπικούς εντολοδόχους του Ιράν. Σύμφωνα με την τηλεόραση Al Arabiya, χτυπήθηκε επίσης μια αντιαεροπορική συστοιχία που ήταν τοποθετημένη κοντά στο αεροδρόμιο, λίγο μετά την προσγείωση ενός ιρανικού αεροσκάφους. Οι συριακές αρχές θεωρούν υπεύθυνες για την επίθεση τις Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ.


Αργότερα την ίδια ημέρα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ επιχείρησε να εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τον Λίβανο. Οι IDF το κατέρριψαν. Αναχαιτίστηκε κοντά στο moshav Zarit (πληθυσμός περίπου 250), το οποίο βρίσκεται κοντά στα λιβανέζικα σύνορα στην Άνω Γαλιλαία. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε ως τετρακόπτερο, μια μικρή συσκευή με τέσσερις ρότορες.

Αυτή η ανταλλαγή τίτλων ήταν η τελευταία σε μια πρόσφατη σειρά στρατιωτικών συναντήσεων σε αυτό που για περισσότερο από μια δεκαετία έχει ονομαστεί ως ο πόλεμος μεταξύ των πολέμων. Στις 9 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι μια αυτοκινητοπομπή που πιστεύεται ότι διακινούσε λαθραία ιρανικά όπλα στη Συρία είχε χτυπηθεί από το Ισραήλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χτύπημα έγινε κοντά στη συριακή συνοριακή πόλη Αμπού Καμάλ και κατέστρεψε αρκετά οχήματα. Υπήρχαν τουλάχιστον 10 θύματα.

Οι ισραηλινές πηγές συνήθως αποφεύγουν να αναγνωρίσουν τα αντίμετρα που λαμβάνει, αλλά στις 14 Δεκεμβρίου, ο αντιστράτηγος Aviv Kohavi, αρχηγός του επιτελείου των IDF, εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν στην Herzliya, ο Kohavi αναφέρθηκε στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και τις δυνατότητες κρούσης τους. Είπε: "Δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε, πριν από μερικές εβδομάδες, για τη συριακή αυτοκινητοπομπή που κινείται από το Ιράκ προς τη Συρία. Δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τι υπήρχε εκεί μέσα. Δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ότι ανάμεσα σε 25 φορτηγά, αυτό είναι το φορτηγό - το φορτηγό με αριθμό οκτώ - που ήταν το φορτηγό με τα όπλα".

Και ακόμη και αν γνωρίζαμε, συνέχισε, "πρέπει να στείλουμε τους πιλότους. Πρέπει να ξέρουν πώς να αποφεύγουν τους πυραύλους εδάφους-αέρος. Μην κάνετε κανένα λάθος: Υπάρχουν επιχειρήσεις στις οποίες 30, 40 - σε περιόδους αιχμής, 70 - πύραυλοι εδάφους-αέρος εκτοξεύονται εναντίον τους κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων. Πρέπει να χτυπήσουν, να χτυπήσουν και να επιστρέψουν, και πρέπει, σε ορισμένες από τις επιθέσεις, να αποφύγουν να σκοτώσουν αυτούς που δεν πρέπει να σκοτωθούν. Αυτές είναι πολύ προηγμένες δυνατότητες".


Πρόσφατα, οι πράκτορες της Χεζμπολάχ δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Έχουν δημιουργήσει δεκάδες παρατηρητήρια, έχουν αυξήσει τις περιπολίες τους και παρακολουθούν και καταγράφουν ανοιχτά τις κινήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων. Επίσης, η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προμηθεύεται το Ιράν από τη Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Το καλοκαίρι, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στάλθηκαν για να κινηματογραφήσουν την υπεράκτια εξέδρα φυσικού αερίου του Ισραήλ πριν από τη θαλάσσια συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου. Καταστράφηκαν από τις IDF.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις προσπάθειες να ενισχύσει την παρουσία της στη Συρία. Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, αναφέρθηκε ότι οι IDF επιτέθηκαν σε μια τοποθεσία ραντάρ στο Tal Qalib που ανήκε στον συριακό στρατό. Την επόμενη ημέρα, η ισραηλινή αεροπορία έριξε φυλλάδια στην περιοχή Quneitra της νοτιοδυτικής Συρίας, προειδοποιώντας τους Σύρους στρατιώτες να μην συνεργάζονται με τη Χεζμπολάχ. "Η συνεχιζόμενη παρουσία της Χεζμπολάχ στη συριακή τοποθεσία Tal Qalib", έγραφαν, "και η συνεργασία μαζί της θα σας βγει σε κακό. Η παρουσία της Χεζμπολάχ στην περιοχή σας έχει φέρει ταπείνωση και πληρώνετε το τίμημα γι' αυτό".

Η προσπάθεια να περιοριστούν ή να μειωθούν οι αντι-ισραηλινές προσπάθειες του Ιράν έχει διαχυθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ιστότοπος Al-Monitor ανέφερε πρόσφατα ότι αναρτήσεις στο Twitter από διάφορες πηγές ισχυρίστηκαν ότι το Ισραήλ έχει τα ονόματα 63 πιλότων που απασχολούνται στην ιρανική αεροπορική εταιρεία Mahan, οι οποίοι εμπλέκονται στην πτήση όπλων από την Τεχεράνη στη Βηρυτό. Τα tweets υποσχέθηκαν ότι θα δημοσιεύσουν σύντομα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των πιλότων. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το τι μέτρα, αν υπάρχουν, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Το Ιράν καταβάλλει μια αποφασιστική προσπάθεια να μεταφέρει λαθραία προηγμένα όπλα από αέρος μέσω διαφόρων συριακών αεροδρομίων6 και επίσης από ξηράς μέσω του Ιράκ και της Συρίας στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Το Ισραήλ διεξάγει μια εξίσου αποφασιστική εκστρατεία την τελευταία δεκαετία για να ματαιώσει τις προθέσεις του Ιράν, οι οποίες αποσκοπούν σαφώς στον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ για την προετοιμασία μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Η εκστρατεία αυτή πήρε νέα τροπή στις 10 Δεκεμβρίου, όταν κυκλοφόρησαν φήμες ότι το Ιράν σχεδίαζε να ξεκινήσει μια αεροπορική διαδρομή λαθρεμπορίου από την Τεχεράνη στη Βηρυτό με τη χρήση πολιτικών πτήσεων. Η αεροπορική εταιρεία Meraj Airlines, η οποία λειτουργεί από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), ξεκίνησε απευθείας πτήσεις από την Τεχεράνη προς τη Βηρυτό στα μέσα Νοεμβρίου. Ο διάδρομος αυτός φέρεται να συμπληρώνει ή να αντικαθιστά το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Χεζμπολάχ που πραγματοποιούνταν τα τελευταία χρόνια μέσω της Συρίας, αποστολές τις οποίες το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει στοχοποιήσει επανειλημμένα.

Η Χεζμπολάχ πρέπει να θεωρηθεί σημαντική στρατηγική απειλή.

Το Ισραήλ πρέπει να θεωρήσει το αυξανόμενο οπλοστάσιο πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ ως μείζονα στρατηγική απειλή στο ίδιο επίπεδο με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πράγματι, αν το Ιράν αναπτύξει τελικά πυρηνική ικανότητα, τίποτα δεν θα το εμπόδιζε να εξοπλίσει με παρόμοιο τρόπο τους πληρεξουσίους του. Η εφημερίδα Asharq Al-Awsat με έδρα το Λονδίνο ανέφερε νωρίτερα τον Δεκέμβριο ότι το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει επίσημα την κυβέρνηση του Λιβάνου ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού εάν χρησιμεύσει ως προορισμός για το λαθρεμπόριο όπλων από το Ιράν.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας επίθεσης, εάν ποτέ πραγματοποιηθεί, είναι ανυπολόγιστες. Η απλή απειλή μπορεί να είναι αρκετή για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια της διοίκησης του Λιβάνου, στην οποία κυριαρχεί η Χεζμπολάχ, να χρησιμοποιήσει τις πολιτικές πτήσεις ως νέα διαδρομή για το λαθρεμπόριο ιρανικών όπλων.

Όσο το Ιράν είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την εμμονική αντι-ισραηλινή πολιτική του, η απάντηση του Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει να είναι η αποτροπή με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των όπλων που προορίζονται σαφώς να μετατρέψουν τη Συρία σε ιρανικό οπλοστάσιο ή να ενισχύσουν τη στρατιωτική ικανότητα της Χεζμπολάχ. Για να παραμείνει αποτελεσματική η αποτροπή, το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες πληροφοριών παγκόσμιας κλάσης που διαθέτει. Πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του το γνωστό σύνθημα του κινήματος των προσκόπων: Να είστε προετοιμασμένοι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ματαιωθούν οι κακόβουλες προθέσεις του εχθρού χωρίς να καταφύγει σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση.

jpost.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου