Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Λέκκας: Η πολική βόμβα στις ΗΠΑ είναι το έναυσμα της κλιματικής κρίσης - «Δεν αποκλείεται να έρθει και στην Ελλάδα»

 Με τις εικόνες χάους που έχει προκαλέσει το ακραίο ψύχος στις ΗΠΑ να κάνουν το γύρο του κόσμου, ο Ευθύμιος Λέκκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθεί και η Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα ανάλογο ακραίο φαινόμενο. 

«Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον εκατό χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

«Όσο περνάει ο καιρός, τα φαινόμενα αυτά θα είναι πιο έντονα, πιο συχνά και καταστροφικά» πρόσθεσε ο ίδιος». 

Αναφερόμενος στις ακραίες εναλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες και με την πρωτοφανούς σφοδρότητας χιονοθύελλα στις ΗΠΑ ακόμη σε εξέλιξη, ο κ. Λέκκας εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πολική βόμβα και στη χώρα μας.

«Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό το δούμε και να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα» είπε ο κ. Λέκκας.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πάρα πολλά πράγματα. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό είναι να θωρακιστούμε, να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ως ένα βαθμό και οι επιπτώσεις να είναι μικρότερες όλο αυτές. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που σημαίνει προπαρασκευή και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα», υποστήριξε ο καθηγητής Γεωλογίας σχετικά με τις δράσεις προστασίας της χώρας μας από την κλιματική κρίση.

Σχολιάζοντας «τη χιονοθύελλα του αιώνα» στις ΗΠΑ, ο κ. Λέκκας αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν υπάκουσαν τις εντολές οι οποίες δόθηκαν.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «όταν σε μια περιοχή μπορεί να εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή μικρές θερμοκρασίες, έντονες χιονοπτώσεις, σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη είναι πιθανόν να εμφανίζονται εντελώς αντίθετα φαινόμενα για να διατηρείται η ισορροπία συνολικά στο σύστημα της ατμόσφαιρας, εκεί όπου εξελίσσονται τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα».

lifo.gr

2 σχόλια:

  1. ρε ξεφτυλες μετεορολογοι της κακιας ωρας δεν μπορειται μια φορα να πεσετε μεσα και προβλεπεις και πολικο ψυχος στην ελλαδα ? χα χα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο λεκας και ο κάθε λεκάς αυτής της χώρας ας ακούσει το καθηγητή Φώσκολο μπας και μάθουν και κάτι άντε γιατί μας έρχεται πρήξει με τη κλιματική απατεωνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή