Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Ευτυχισμένο το 2023 ή μήπως το 2016; Ίσως και το 2027;

 Απόψε το βράδυ ο Κώστας Μπακογιάννης θα μετρήσει αντίστροφα, θα ευχηθεί «ευτυχισμένο το 2023», τα βεγγαλικά θα φωτίσουν τον ουρανό στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, ενώ στα σπίτια θα κόψουμε τη Βασιλόπιτα που θα γράφει 2023.


Είναι όμως η σωστή χρονιά; Σίγουρα όχι!

Το σύχρονο ημερολόγιο που έχει επικρατήσει μετρά τον χρόνο από τη Γέννηση του Κυρίου. Πότε ακριβώς γεννήθηκε όμως; Κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει επακριβώς. Το σίγουρο είναι ότι δεν γεννήθηκε το έτος μηδέν!

Αν πιστέψουμε τον Ευαγγελιστή Ματθαίο ο Ιησούς γεννήθηκε το 4 π.Χ. με βάση τα ιστορικά γεγονότα που περιγράφει. Ο έτερος Ευαγγελιστής, ο Λουκάς, με τα δικά του γεγονότα μας πάει έντεκα χρόνια αργότερα, το 7 μ.Χ!

Άρα ο Μπακογιάννης και λοιποί Δημοτικοί άρχοντες θα πρέπει να επιλέξουν να μας πουν «ευτυχισμένο το 2016» ή «ευτυχισμένο το 2027» διαλέγοντας τον Ευαγγελιστή της αρεσκείας τους.

Για το λάθος δεν φταίνε οι Ευαγγελιστές, αλλά ένας ελληνόφωνος καλόγερος που ζούσε στη Ρώμη, ο Διονύσιος ο Μικρός. Αυτός προσδιόρισε το έτος μηδέν στο 754 από Κτήσεως Ρώμης ή στον πρώτο χρόνο της 195ης Ολυμπιάδας. Κι έπεσε έξω στους υπολογισμούς του.

Δικαιολογημένος. Όταν αποφασίζεις να προσδιορίσεις τον χρόνο τέσσερις αιώνες μετά το γεγονός δεν μπορεί, όλο και κάποιο λάθος θα κάνεις.

Οι Ρωμαίοι ήταν τρομεροί γραφειοκράτες, κατέγραφαν τα πάντα για να έχει δουλειά και το ρωμαϊκό Δημόσιο, αλλά πρέπει να έμοιαζε στο ελληνικό. Έγραφαν, αλλά δεν φρόντισαν να διασώσουν τα αρχεία τους. Δουλειά νάχει ο κόσμος να μη φωνάζει ένα πράγμα…

Παρίσι

Ακόμα και τα Χριστούγεννα τα γιορτάσαμε σε λάθος ημερομηνία. Οι πρώτοι Χριστιανοί γιόρταζαν στις κατακόμβες τη γέννηση του Χριστού στις 6 Ιανουαρίου. Για πρακτικούς λόγους τη μετέφεραν στις 25 Δεκεμβρίου. Ήταν η μέρα που οι ειδωλολάτρες είχαν τις δικές τους γιορτές. Οι Ρωμαίοι τον «ανίκητο ήλιο», οι Πέρσες τον Μίθρα, οι Έλληνες τα «Θεοφάνια» ή «Επιφάνεια» για να τιμήσουν τον Φοίβο – Απόλλωνα! Απασχολημένοι με τις  γιορτές οι ειδωλολάτρες δεν έψαχναν να βρουν και να κυνηγήσουν Χριστιανούς που μπορούσαν να συγκεντρώνονται χωρίς φόβο.

Νέα Υόρκη

Όμως κι αυτή η Πρωτοχρονιά, είτε του 2023, είτε του 2016, είτε του 2027 δεν αντιπροσωπεύει όλο τον κόσμο.

Και δεν αναφερόμαστε στους Ανατολικούς Ορθόδοξους (Σέρβους, Ρουμάνους, Βούλγαρους, Ρώσους κ.α) που σε λίγο θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα κι ακόμα αργότερα την Πρωτοχρονιά στηριζόμενοι στο Ιουλιανό κι όχι στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, αλλά σε πλήθος άλλων λαών.

*Για τους Κινέζους είναι απλά μια μέρα του 4.719

*Για τους Μουσουλμάνους το 1444

*Για τους Βουδιστές το 2567

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λαοί μικρότεροι σε πληθυσμό λαοί, όπως οι:

*Εβραίοι έχουν 5783

*Αρμένιοι 1472

*Κόπτες της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας 2015

*Ινδοί, από το1925 καθιέρωσαν ενιαίο ημερολόγιο που γράφει 1944

*Κορεάτες βρίσκονται στο 4356

*Θιβετιανοί στο 2149

*Πέρσες στο 1401

*Κούρδοι στο 2634

Οι κατάλογος είναι μακρύς. Κι αν βάλουμε τα ανενεργά ημερολόγια θα χαθεί η… μπάλα. Απλά να πούμε ότι οι Βυζαντινοί είχαν το «Από κτήσεως Κόσμου» με την Πρωτοχρονιά να γιορτάζεται την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτό το ημερολόγιο ακολουθούσε και το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης μέχρι το 1728, αλλά και οι εκκλησίες της Ρωσίας και του Κιέβου. Σήμερα θα είχαμε 7.532!

newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου