Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Πού οδεύει τώρα η Μέση Ανατολή; - γνώμη.

 Περιστασιακά συμβαίνουν γεγονότα στη Μέση Ανατολή που δείχνουν πώς έχει μεταμορφωθεί η περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα, οι σημαντικότεροι παράγοντες στον πυρήνα της Μέσης Ανατολής συνήλθαν για αυτό που έγινε γνωστό ως Διάσκεψη της Βαγδάτης II. Η πρώτη έκδοση αυτού του συνεδρίου συγκλήθηκε στο Ιράκ τον Αύγουστο του 2021.

Προτάθηκε η ιδέα ότι για να προωθηθεί η περιφερειακή σταθερότητα τα μέρη σε μια νέα περιφερειακή διάσκεψη πρέπει να αντιμετωπίσουν τις φιλοδοξίες τους για περιφερειακή ηγεμονία – αυτό σημαίνει να προσελκύσουν πρώτα και κύρια την Άγκυρα και την Τεχεράνη. Ονομαζόταν ακόμα Διάσκεψη της Βαγδάτης για τη Συνεργασία και την Εταιρική Σχέση .

Αυτό που ξεχώρισε αυτή τη φορά ήταν η τοποθεσία όπου πραγματοποιήθηκε. Η διάσκεψη δεν συγκλήθηκε στη Βαγδάτη ή σε οποιοδήποτε μέρος στο ιρακινό έδαφος. Στην πραγματικότητα συγκλήθηκε στην Ιορδανία κατά μήκος των ακτών της Νεκράς Θάλασσας. Ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi έπρεπε να παρευρεθεί, σε απόσταση αναπνοής από το Ισραήλ. Στο τέλος, το Ιράν απέστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Η Τουρκία έστειλε μόνο έναν εκπρόσωπο σε βαθμό πρεσβευτή. Αν εμφανιζόταν ο Ραΐσι, ολόκληρη η διάσκεψη θα έμοιαζε με μια συνάντηση που ήταν ξεκάθαρα στη σκιά της ιρανικής ηγεμονίας.

Ποιος ήταν ο στόχος;

Ίσως υπήρχε κάποια ελπίδα να «ξεσκιστεί το Ιράκ από την ιρανική επιρροή», όπως το έθεσε μια αραβική εβδομαδιαία εφημερίδα. Αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί. Είναι αλήθεια ότι οι παρευρισκόμενοι περιελάμβαναν μια εντυπωσιακή λίστα Αράβων ηγετών από την Ιορδανία, το Ιράκ, την Αίγυπτο και το Κουβέιτ. Συμμετείχε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο ακούραστος Josep Borrell, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, προφανώς διερευνούσε πώς να ανανεώσει τις δυτικές συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Εμανουέλ Μακρόν μιλάει κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με διεθνείς εταίρους για να συζητήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια για τον οικονομικά στενόχωρο Λίβανο, στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου. (Προσφορά: IAN LANGSDON/POOL VIA REUTERS)Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Εμανουέλ Μακρόν μιλάει κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με διεθνείς εταίρους για να συζητήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια για τον οικονομικά στενόχωρο Λίβανο, στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου. (Προσφορά: IAN LANGSDON/POOL VIA REUTERS)

Ο Δρ. Ebtisam Al-Ketbi, ο οποίος ηγείται του κορυφαίου ερευνητικού κέντρου στο Άμπου Ντάμπι, του Emirates Policy Center, επεσήμανε ότι οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις που πλήττουν τη Μέση Ανατολή έχουν καταστήσει τις αυστηρά διμερείς λύσεις εντελώς αναποτελεσματικές, κάτι που ώθησε τους μεγάλους παίκτες στην περιοχή να προσπαθήσουν ο μηχανισμός της Βαγδάτης II . Ίσως να σκέφτονταν μια μεσανατολική εκδοχή της Διαδικασίας του Ελσίνκι που προσέλκυσε μέλη του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1975 στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.

Αλλά το Ιράν ήταν κολλημένο σε μια πολιτική εκμετάλλευσης των μονάδων του των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ως το επιλεγμένο όργανο για τη διάδοση της περιφερειακής του επιρροής – όχι πολυμερείς μηχανισμούς που το ισχυρότερο κόμμα στην αίθουσα ήταν έτοιμο να αγνοήσει. Τα τελευταία χρόνια, το Ιράν χρησιμοποίησε ουσιαστικά τους Χούτι συμμάχους του στην Υεμένη για να χτυπήσει με επιτυχία την καρδιά του Ριάντ, κλείνοντας για ένα χρονικό διάστημα ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Πράγματι, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούτι κατέστρεψε τη μισή παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας το 2019. Το Ιράν δεν πλήρωσε τίμημα για αυτήν την τολμηρή ενέργεια. Σαφώς, είχε λίγα κίνητρα να περιορίσει τη συμπεριφορά της, δεδομένης της χλιαρής περιφερειακής αντίδρασης. Στην πραγματικότητα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα αποκάλυψε στο CNN τον Ιούλιο του 2021 ότι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν επιτεθεί σε ιορδανικό έδαφος σε αυξανόμενους αριθμούς.

Για χρόνια, η Τεχεράνη είχε δημιουργήσει στρατιωτική παρουσία στον Λίβανο και τη Συρία. Τώρα, το Ιράν είχε δείξει το ενδιαφέρον του να επεκτείνει την επιρροή του και στην Ιορδανία. Η Ιορδανία ήταν γνωστό ότι ήταν ο τόπος πολλών ισλαμικών ιερών τοποθεσιών που ήταν σημαντικοί τόσο για το σουνιτικό όσο και για το σιιτικό Ισλάμ. Το Ιράν προσπάθησε να επεκτείνει τον τουρισμό του στην Ιορδανία σε αυτές τις περιοχές. Μερικοί ήταν πεδία μάχης για τους πρώιμους ισλαμικούς στρατούς όταν είχαν τις πρώτες στρατιωτικές εμπλοκές τους με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Βρίσκονταν κοντά στα σημερινά σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Ιορδανίας.

Μερικοί ηγέτες της Μέσης Ανατολής ήλπιζαν ότι σήμερα οι Ιρανοί θα μπορούσαν να ηρεμήσουν. Αυτός ίσως ήταν ένας ακόμη λόγος για να προσκαλέσουμε τον Ιρανό πρόεδρο στις ακτές της Νεκράς Θάλασσας στην Ιορδανία. Το Ισραήλ θα πρέπει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει με τους ανατολικούς γείτονές του – τόσο το Ιράκ όσο και την Ιορδανία. Το Ισραήλ αναχαίτισε νηοπομπές όπλων που διέσχιζαν από τα ιρανικά σύνορα, μέσω ξηράς, προς τη Συρία και τον Λίβανο.

Είναι λογικό η Τεχεράνη να ανακατευθύνει τις προσπάθειές της για να δημιουργήσει μια εναλλακτική διαδρομή μέσω της Ιορδανίας. Εάν τα κράτη της Μέσης Ανατολής μπορούν να μπλοκάρουν και αυτόν τον άξονα, μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της περιοχής. Αλλά δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Ο συγγραφέας υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και ως γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών. Μέχρι τον περασμένο μήνα ήταν πρόεδρος του Κέντρου Δημοσίων Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ.

jpost.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου