Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Τελευταία στιγμή: Υπογράφηκαν κρίσιμες υπογραφές! Νέος εμπορικός στόχος από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

 ΣΧΟΛΙΟ : Mετά τις φήμες για την υγεία του ,ο ερντογάν έκανε επίσημη εμφάνιση.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι μετά την τελετή υπογραφής των συμφωνιών. Επισημαίνοντας ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Ιταλία βελτιώνονται μέρα με τη μέρα, ο Ερντογάν είπε: «Παρά την επιδημία, ο όγκος του εμπορίου μας έχει ξεπεράσει το επίπεδο ρεκόρ με αύξηση 34 τοις εκατό πέρυσι. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του διμερούς μας εμπορίου είναι ότι Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε εύκολα το όριο των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος», είπε. Από την άλλη, ο Ερντογάν είπε σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, "οι προσεγγίσεις Πούτιν και Ζελένσκι είναι σημαντικές. Συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας. Θα εντατικοποιήσουμε τις συνομιλίες μας μέσα σε μια εβδομάδα και 10 ημέρες και θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα".


Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι . Εκφράζοντας τη χαρά του να φιλοξενεί τον Ντράγκι και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ντράγκι για τη στήριξη που παρείχαν οι ιταλικές αρχές στη συντριβή του ελικοπτέρου που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Capannori Tassignano στην περιοχή Lucca της Τοσκάνης στις 9 Ιουνίου, στην οποία βρίσκονταν 7 άτομα. , εκ των οποίων οι 4 ήταν Τούρκοι Ευχαρίστησε.

Τελευταία στιγμή: Υπογράφηκαν κρίσιμες υπογραφές Νέος εμπορικός στόχος από τον Πρόεδρο Ερντογάν


Μιλώντας για την ατζέντα της συνάντησης, ο Ερντογάν είπε: «Σήμερα, πραγματοποιήσαμε την 3η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής με τον στρατηγικό μας εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, τη φίλη μας Ιταλία. Αναπτύσσονται ευκαιρίες συνεργασίας «Ως δύο μεσογειακές χώρες, ανταλλάξαμε απόψεις τόσο για περιφερειακά όσο και για παγκόσμια θέματα. Υπογράψαμε 9 συμφωνίες που θα ενισχύσουν τη θεσμοθέτηση των σχέσεών μας σε πολλούς τομείς», είπε.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟΝ ΟΓΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

Επισημαίνοντας ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Ιταλία βελτιώνονται μέρα με τη μέρα, ο Ερντογάν είπε: «Παρά την επιδημία, ο όγκος του εμπορίου μας έχει ξεπεράσει το επίπεδο ρεκόρ με αύξηση 34 τοις εκατό πέρυσι. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του διμερούς μας εμπορίου είναι ότι Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε εύκολα το όριο των 25 δισ. δολαρίων φέτος. Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες μας να αυξήσουν τη συνεργασία τους και να κάνουν αμοιβαίες επενδύσεις», είπε.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Επισημαίνοντας

ότι οι στρατιωτικές αμυντικές σχέσεις και η συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας με την Ιταλία έχουν ιδιαίτερη σημασία, ο Ερντογάν είπε: «Συμφωνούμε ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας σε αυτόν τον τομέα. Έχει επίσης σημαντική θέση στην ατζέντα μας ως συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.Στο πλαίσιο αυτό, αγαπητοί μου φίλοι, μοιράστηκα τις προσδοκίες μας από την Ιταλία σε μια διμερή συνάντηση.Συζητήσαμε επίσης τη διαχείριση της μετανάστευσης και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης με τον Πρωθυπουργό. να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα αυτό με διαβουλεύσεις και κοινά έργα.Συζητήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού για την ενίσχυση των στενών σχέσεων μεταξύ των λαών μας.Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η προσπάθεια δημιουργίας του Τουρκ Ιταλικό Πανεπιστήμιο», είπε.

Δηλώνοντας ότι αξιολόγησαν επίσης τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με τον Ντράγκι, ο Ερντογάν είπε, "Τους ευχαρίστησα για την υποστήριξη της Ιταλίας στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Οι εξελίξεις στην περιοχή μας απέδειξαν για άλλη μια φορά συγκεκριμένα πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για ενότητα σε πολλούς τομείς". Αυτό που έχει σημασία είναι η ενίσχυση της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας σε αυτό το στάδιο. Η Ιταλία γνωρίζει την προστιθέμενη αξία που θα φέρει η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχίσει να ενισχύεται», είπε.

Σημειώνοντας ότι συζήτησαν επίσης λεπτομερώς την κρίση στην Ουκρανία με αφορμή τη σύνοδο κορυφής, ο Ερντογάν είπε, «Η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα στον ΟΗΕ .Ανταλλάξαμε απόψεις και για το σχέδιο. Με τον κ. Πρωθυπουργό ανταλλάξαμε απόψεις και για άλλα περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα τη Λιβύη. Η Ιταλία είναι σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα. Στις συναντήσεις μας, θίξαμε κοινά έργα και συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μας για την τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα, και την ενεργειακή ασφάλεια», είπε

.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα των σιτηρών που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και την κατάσταση σχετικά με τις εξαγωγές του, ο Ερντογάν είπε: «Ειδικά ο διάδρομος σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας έχει μεγάλη σημασία. Οι προσεγγίσεις τόσο του κ. Πούτιν όσο και του κ. Ζελένσκι είναι σημαντικές στο Συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας, γιατί αυτό το σιτάρι πρόκειται να φτάσει στον κόσμο. Για παράδειγμα, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτά τα θέματα αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στον κόσμο, ειδικά στην Αφρική. Και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ως ενδιάμεσος και στους δύο ηγέτες σε αυτό το θέμα και να το κάνουμε αυτό με τον κ. Γκουτέρες υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ. «Θέλουμε να συνεχίσουμε συζητώντας.

Τελευταία στιγμή: Υπογράφηκαν κρίσιμες υπογραφές Νέος εμπορικός στόχος από τον Πρόεδρο ΕρντογάνΕρντογάν, "Αναμένεται ένα συγκεκριμένο βήμα μεταξύ Ιταλίας-Γαλλίας-Τουρκίας για το σύστημα αεράμυνας SAMP-T;" Στην ερώτηση, «Θέλουμε να έρθουμε στη φάση της υπογραφής στο SAMP-T τώρα. Γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία και για τα αμυντικά μας συστήματα», απάντησε.

Όταν ρωτήθηκε, "Πρόσφατα, οι παράτυποι μετανάστες έχουν εκτρέψει τη διαδρομή τους από την Ευρώπη προς την Ιταλία μέσω θαλάσσης λόγω της πολιτικής πίεσης και απώθησης που εφαρμόζει η Ελλάδα. Μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός ως προς αυτό;", ο Πρόεδρος Ερντογάν απάντησε: "Η Ελλάδα είναι πλέον κίνδυνος και για την Ιταλία.άρχισε να κάνει. Σε αυτές τις απωθήσεις, οι παράτυποι μετανάστες προσπαθούν να καταφύγουν στην Ιταλία. Με τον ίδιο τρόπο, σώζουμε αυτούς τους ανθρώπους από τις θάλασσες καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια σε αυτές τις απωθήσεις. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Ιταλία.

- Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στη δημόσια διπλωματία και να αντιμετωπίσουν στρατηγικές επικοινωνιακές προσεγγίσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν τις δύο χώρες.

- Με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής υπογράφηκαν οι ακόλουθες συμφωνίες. Τα μέρη τόνισαν την πεποίθησή τους ότι η υπογραφή αυτών των συμφωνιών θα αναπτύξει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις τους , οι οποίες ήδη επωφελούνται από μια ευρεία υποδομή Συμφωνίας .

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ 9 ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

Μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπογράφηκαν 9 συμφωνίες, οι οποίες περιλαμβάνουν συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Ως εκ τούτου, «Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Προεδρίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Συμβουλίου Υπουργών της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη Συνεργασία στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας» υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της AFAD Yunus Sezer και Απόδειξη του πρέσβη της Ιταλίας στην Άγκυρα Giorgio Marrapodi.

«Το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης μεταξύ της Προεδρίας της Προεδρίας Στρατηγικής και Προϋπολογισμού και του Ιταλικού Υπουργείου Οικολογικού Μετασχηματισμού» υπογράφηκε από τον Επικεφαλής Στρατηγικής και Προϋπολογισμού İbrahim Şenel και τον Υπουργό Οικολογικού Μετασχηματισμού της Ιταλίας Roberto Cingolani Κοινή δήλωση για την ανανέωση του προγράμματος υλοποίησης επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας για τα έτη 2023-2025 μεταξύ του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας υπογράφηκε από τον Mustafa Varank, Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, και Luigi Di Maio, Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασία Ιταλίας.

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας για τη Συνεργασία στον Τομέα των Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων» υπεγράφη από τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Varank και τον Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Giancarlo Giorgetti

Η Συμφωνία για την Αμοιβαία Προστασία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar και του Ιταλού Υπουργού Άμυνας Lorenzo Guerini υπέγραψαν τη

συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση και ανταλλαγή αδειών οδήγησης μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, τον υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu και την Ιταλίδα υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε.

«Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας» και «Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας» Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης των Διπλωματών», Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ιταλικής Εξωτερικής και Διεθνούς Συνεργασίας Υπεγράφη από τον Υπουργό Ντι Μάιο.

Ο Τσαβούσογλου και ο Ντι Μάιο υπέγραψαν αργότερα την «Επιστολή Πρόθεσης για Συνεργασία μεταξύ του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας (ADF) και των διαλόγων MED».

hurriyet.com.tr

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου