Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Εντοπίστηκε ποσότητα χρυσού στο Τρόοδος-"Ιστορικό κοίτασμα" ΧΑΡΤΗΣ.

  Ο Martin French, Πρόεδρος της εταιρείας εξόρυξης χρυσού και χαλκού, Chesterfield, μίλησε στο IGTV και στον Jeremy Naylor,  για τις έρευνες και τις εξορύξεις που κάνει στο νησί μας η εταιρεία του.

Ο κ. French ανέφερε αρχικά ότι η Κύπρος ήταν μεγάλο κέντρο παραγωγής χαλκού στη δεκαετία του 1960 και του ’70. Όλα τελείωσαν όπως σημείωσε ο Πρόεδρος όταν έγινε η τουρκική εισβολή. Η βιομηχανία άρχισε να αργοπεθαίνει λόγω του ότι η χώρα έγινε πολεμική ζώνη. Η παραγωγή χαλκού στην Κύπρο όπως σημείωσε είχε παραμεληθεί για αρκετά χρόνια ωστόσο τώρα υπάρχει «ενισχυμένο» ενδιαφέρον. Για την εταιρεία, όπως σημείωσε, η Κύπρος αποτέλεσε πόλο έλξης λόγω του ότι η Chesterfield απέκτησε όλες τις άδειες.
Η Κύπρος δεν είναι μεγάλο νησί όπως ανέφερε ο Πρόεδρος ενώ οι συγκεκριμένες έρευνες στην  περιοχή που ονομάστηκε δυτικό Τρόοδος άρχισαν πριν από 13 μήνες.
«Υπάρχουν πολλά μεγάλα παλιά ορυχεία, υπάρχουν μεγάλα παλιά ανοικτά κοιλώματα και κάναμε κάποια προκαταρκτική διάτρηση εκεί πριν από τα Χριστούγεννα και είχαμε κάποια πολύ καλά αποτελέσματα. Εντοπίσαμε πολύ περισσότερο χρυσό απ’ ότι θα σκεφτόμασταν», σημείωσε.
Έγιναν έρευνες σε απόσταση περίπου 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τις αδειοδοτημένες περιοχές. «Θα κάνουμε περισσότερες γεωτρήσεις στο δυτικό Τρόοδος πολύ πολύ σύντομα και κινούμαστε με προσοχή στις μεγάλες αυτές περιοχές», είπε ο Πρόεδρος.
Αναφορικά με το κόστος, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι έχουν γίνει επενδύσεις από τους ιδίους τους ιδιοκτήτες, πράγμα που είναι ασυνήθιστο όπως σημείωσε. «Όλοι οι διευθυντές είναι επενδυτές στην εταιρεία και όλοι έχουμε αγοράσει μετοχές της ίδιας τιμής με όλους τους άλλους επενδυτές», είπε ο Πρόεδρος.
Στην ομάδα των ερευνών συμμετέχουν γεωλόγοι, άνθρωποι που δούλεψαν σε εταιρείες εξόρυξης, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η Κύπρος στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ διάσημο μέρος για τον γεωλογικό κόσμο αφού πολλοί γεωλόγοι έρχονται εδώ για δουλειά και όχι μόνο.
Ο Πρόεδρος μίλησε και για την τοποθεσία της χώρας μας, αφού όπως είπε όλοι γνωρίζουν που είναι η Κύπρος. Είναι στην καρδιά της Μέσης Ανατολής και είναι και χώρα μέλος της ΕΕ.
Τις επόμενες μέρες ανακοινώνονται νέοι στόχοι σημείωσε. «Ο δεύτερος γύρος γεώτρησης που θα έρθει πολύ πολύ θα κτυπήσει σε κάποιους πολύ ενδιαφέροντες στόχους», συμπληρώνει.
«Ο πρώτος στόχος είναι κοντά σε μια περιοχή όπου έχουμε τρυπήσει και εντοπίσαμε σχεδόν 30 μέτρα χρυσού ανά γραμμάριο, ανά τόνο χρυσού. Είναι ένας ιστορικός στόχος όπου υπολογίζονται 42 μέτρα χρυσού», είπε ο Πρόεδρος της εταιρείας.
«Είναι πεποίθηση μας ότι υπάρχει και χαλκός που βρίσκεται στο πάνω μέρος του στόχου και γι’ αυτό κάναμε μια  γεωφυσική έρευνα τον τελευταίο μήνα που απέδειξε ότι πρόκειται για έναν πολύ ελπιδοφόρο στόχο, όπου θα γίνει γεώτρηση πολύ σύντομα», ανέφερε.
Η εταιρεία όπως είπε διαθέτει σύγχρονες τεχνικές όπου επιτρέπει οπτική κάτω από τις μεγάλες ροές λάβας που υπάρχουν στην Κύπρο και να ανακαλυφθούν στρώματα που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να εντοπιστούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία, το 2018 έγιναν έρευνες σε σημεία, τα οποία επίσης είχαν έντονες ενδείξεις για εντοπισμό χρυσού
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον ιστότοπο της εταιρείας ένας εκ των ερευνητών, η λάσπη στην περιοχή καταδεικνύει σαφώς ότι ο χρυσός και το ασήμι είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την Κύπρο. Ωστόσο τα πρωτογενή πυριτικά μεταλλεύματα, δεν ερευνήθηκαν ποτέ όπως λέει γιατί παλαιότερα, η τεχνολογία της εξαγωγής χρυσού δεν ήταν αρκετά προηγμένη και οικονομικά βιώσιμη, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει.
Ο στόχος Evlim είναι ένας νέος στόχος της εταιρείας που γεωγραφικά προσδιορίζεται ανάμεσα σε δυο εγκαταλελειμμένα ορυχεία: της Λίμνης και της Λιμνοθάλασσας "Ευλοημένη".
Τα αρχεία δείχνουν ότι 90.400 τόνοι χαλκού εξορύσσονταν  από τη Λίμνη από το 1937 μέχρι το 1979. Το Evlim περιλαμβάνει μια ζώνη περίπου 1 χλμ² από λάβες και αναχώματα που φιλοξενούν την εξόρυξη που γίνεται στη Λίμνη. Κατά το 4ο τρίμηνο του 2018 η εταιρεία διενήργησε γεωτρήσεις στον στόχο Evloimeni και εντόπισε σημαντικές ζώνες μεταλλοποίησης χρυσού.


sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου