Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Ο βρώμικος τουρκικός εκβιασμός: Δώστε μας φυσικό αέριο και θα σας δώσουμε τα Βαρώσια.

H Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να της έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις για αυτό, γράφει ο Boris Kalnoky στην εφημερίδα Welt. Σημειώνει: Παράλληλα, στις 29 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο νησί της Κύπρου – δηλαδή στο απόγειο των εντάσεων με την Τουρκία για το θέμα του φυσικού αερίου. 

H τουρκική πλευρά επιμένει σε μια ‘από κοινού’ προσέγγιση του ζητήματος, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τουρκικό πληθυσμό και το βόρειο τμήμα της διαιρεμένης νήσου. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, στη συγκεκριμένη διαμάχη, η Ελλάδα είδε την ΕΕ να βρίσκεται στο σημείο όπου πάντα ήθελε να δει την ευρωπαϊκή πλευρά: σε ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία. Οι Βρυξέλλες απείλησαν με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, εάν τα τουρκικά γεωτρητικά σκάφη δεν εγκαταλείψουν την κυπριακή ΑΟΖ.
Επομένως, η επίσκεψη του Μητσοτάκη θα έπρεπε να αποτελεί στην πραγματικότητα μια ενέργεια επίδειξης ισχύος, αλλά ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός, προκαλώντας την έκπληξη, προτιμά τους χαμηλότερους τόνους. Μετά την εκλογή του δήλωσε ότι προτίθεται να προσεγγίσει περισσότερο την Τουρκία από ό, τι οι κυβερνήσεις πριν από αυτόν. 
Πριν από την επίσκεψη του Μητσοτάκη ήρθαν δύο μηνύματα από την κατεχόμενη Κύπρο που προκάλεσαν έκπληξη. Σύμφωνα με αυτά, θα μπορούσε κανείς να ‘αναθεωρήσει’ το καθεστώς της παράκτιας πόλης των Βαρωσίων. 
Πρόκειται και πάλι για μια απειλή, καθώς η επανένωση θα τορπιλιζόταν οριστικά, εάν η τουρκική πλευρά διεκδικούσε για τον εαυτό της την πόλη. Πρόκειται όμως και για μια προσφορά, της μορφής ‘Δώστε μας φυσικό αέριο και θα σας δώσουμε τα Βαρώσια’. 
Ένας συμβιβασμός στο θέμα του φυσικού αερίου, ένα άνοιγμα των Βαρωσίων και βήματα προόδου στην επίλυση της κυπριακής διένεξης, θα προήγαγε την ευημερία όλων των εμπλεκομένων. Είτε θα συμβεί αυτό, είτε η Τουρκία θα δημιουργήσει τετελεσμένα με μοχλούς πίεσης. Ο Erdogan με τη συγκρουσιακή του πολιτική θέλει να προσποριστεί μεγάλα κέρδη – αλλά μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μεγάλες απώλειες, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ θα μπορούσαν να επιφέρουν θανάσιμο πλήγμα στην προβληματική τουρκική οικονομία.
hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου