Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Μόρφου Νεόφυτε, παραιτήσου! Μείνε στον μεσαίωνά σου!

ΣΧΟΛΙΟ : Προς τι τόσο μένος για ένα ιεράρχη που έθιξε το δύσκολο θέμα της ομοφυλοφιλίας;Και μέχρι ποίου σημείου έχει διαβρωθεί η Κυπριακή κοινωνία από αυτό το πάθος;Μήπως το ράπισμα που θα δεχτεί η Κύπρος από την Τουρκία είναι τόσο κοντά ώστε τα πάθη να γίνουν κλάματα;Μόρφου Νεόφυτε, παραιτήσου! Μείνε στον μεσαίωνά σου!                                       
Χθες, η στήλη επέλεξε να διαχειρισθεί τις ομοφοβικές, αντιεπιστημονικές αλλά και μισάνθρωπες τοποθετήσεις του μητροπολίτη Μόρφου με αυστηρότητα αλλά και συγκράτηση ως προς το μέτρο το οποίο έπρεπε να ακολουθήσει για να περιορίσει το μέγεθος της ζημιάς το οποίο προκάλεσε στην κοινωνία. Δυστυχώς, οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις των μεσαιωνικών αντιλήψεων του δεν μας αφήνουν σήμερα άλλη επιλογή παρά να τοποθετούμε με τον πλέον σκληρό τρόπο. Όχι, βεβαίως, επειδή έχουμε οτιδήποτε προσωπικό μαζί του. Όμως, από την μια η αποκάλυψη των αρλούμπων του γίνεται με ρυθμό καταιγίδας.
 
Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται ότι οι πρώτες ομοφοβικές τοποθετήσεις του για τους ομοφυλόφιλους και την αιτία για την οποία ισχυρίστηκε ότι τους γεννούν οι μητέρες τους δεν ήταν κάποια μεμονωμένη περίπτωση. Αποδεικνύεται ότι αποτελούσε ενσυνείδητη θέση ενός ολοκληρωμένου αρρωστημένου τρόπου σκέψης περί του θέματος. Άρα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να δοθεί πλέον συγχωροχάρτι, όντας ιεράρχης. Διαθέτων, δηλαδή, θεσμικό ρόλο «διαφώτισης» της κοινωνίας επί των επικίνδυνων θέσεών του.

Από την άλλη, έχει εκλάβει τέτοιες διαστάσεις το ομοφοβικό του παραλήρημα εντός της κοινωνίας, ώστε είναι δεδομένο ότι η ζημιά την οποία έχουν προκαλέσει οι μισάνθρωπες θέσεις του είναι τεράστια. Επομένως, ανάλογη πρέπει να είναι και η τιμωρία του. Διότι μόνο έτσι μπορεί να επουλωθεί η πληγή που έχει προκληθεί. Τόσον η φαντασιόπληκτη θέση του περί πρωκτικού σεξ που γεννά ομοφυλόφιλους όσο και η ρατσιστική θέση του ότι οι ομοφυλόφιλοι αποπνέουν μπόχα θα ήσαν αρκετές για να τον καταδικάσουν. Η αηδιαστική, όμως, δήλωσή του για τα θύματα του Μεταξά δεν αφήνει περιθώρια για επίδειξη επιείκειας: «Δεν επιτρέπεται η Κύπρος να έχει τόσο υψηλό ποσοστό εκτρώσεων και να μαραζώνουμε για τα δύο παιδάκια που σκότωσε ο δολοφόνος».

Θα χρησιμοποιήσω την ορθότατη τοποθέτηση ενός φίλου, επί λέξει, επειδή έχει στοχεύσει κέντρο ως προς την ορθή διάσταση υπό την οποία πρέπει να αντικρισθεί το μέγεθος του πλήγματος που επέφερε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού τους. Με τις λανθασμένες απόψεις του και την ομοφοβική ρητορική του, έχει μετατραπεί στον ηθικό αυτουργό του αυριανού μπούλινγκ σε βάρος γκέι μαθητών στα σχολεία, σε βάρος γκέι στρατιωτών, σε βάρος γκέι συναδέλφων και συμπολιτών μας. Ευθύνεται για το αίσθημα προσβολής και απαξίωσης των γονέων και των συγγενών γκέι ατόμων. Ευθύνεται για το αίσθημα φυγής και την κατάθλιψη γκέι ατόμων. Ένας ανώτερος κληρικός θα έπρεπε να γνωρίζει πως τέτοια επιπολαιότητα και τόση αμυαλιά, μπορεί να οδηγήσουν γκέι ανθρώπους στην απελπισία ή ακόμα και στην αυτοκτονία (δεν είναι λίγο πράγμα να σε αποκαλούν βρομιάρη που αναδίνει την μπόχα της ομοφυλοφιλίας). Συμβάντα τραγικότατα για τα οποία θα φέρει ακεραία την ευθύνη από τούδε και στο εξής.

Είναι παρήγορο ότι χθες, μετά από τη νέα θύελλα που ξέσπασε με τις νέες μεσαιωνικές θέσεις του μητροπολίτη Μόρφου, ακολούθησε καταιγισμός πυρών από σχεδόν τους πάντες. Αντέδρασε η Κυβέρνηση, αντέδρασαν τα πολιτικά κόμματα, αντέδρασε η Επίτροπος Διοικήσεως, αντέδρασαν οργανώσεις, αντέδρασαν χιλιάδες πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έως και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος πλειστάκις έχει επιδείξει άκρως ομοφοβική και καταδικαστέα στάση έναντι των ομοφυλόφιλων παρουσιάζοντας τους περίπου σαν μίασμα και προβάλλοντας την εξίσου φαντασιόπληκτη θέση ότι με τα σχολεία του θα «θεραπεύει» τους ομοφυλόφιλους, υποχρεώθηκε να διαχωρίσει τη θέση του. Όπως έπραξε και ο μητροπολίτης Κυρηνείας.

Πλην, όμως, ακόμη και οι καταδίκες αυτές ήσαν ανεπαρκείς. Ένα στην κυριολεξία ευνομούμενο κράτος θα είχε ήδη εφαρμόσει τον νόμο περί ρητορικής μίσους στη βάση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Όπως θα είχε πράξει για τον κάθε απλό πολίτη που μπορεί να επιδείκνυε ανάλογη με τον Μόρφου συμπεριφορά έτσι οφείλει να πράξει και στην περίπτωση του Μητροπολίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι πρέπει οι προκλητικές θέσεις να αναιρεθούν και η Επίτροπος ότι πρέπει η Πολιτεία να τις καταδικάσει.

Όπως, όμως, έχει επεξηγηθεί ανωτέρω, η ζημιά έχει ήδη γίνει στην κοινωνία. Είναι τεραστίων διαστάσεων. Δεν διορθώνεται με καμιά αναίρεση. Και με καμιά καταδίκη. Αν ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ενεργοποιήσει τον σχετικό νόμο τότε μόνον ένας δρόμος απομένει. Της απομάκρυνσης του μητροπολίτη. Η Ιερά Σύνοδος θα έπρεπε να έχει τα κότσια, όπως αφόρησε τον θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη για παρόμοιους λόγους, να καθαιρέσει τον μητροπολίτη. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει οι ιεράρχες να σέβονται την κοινωνία. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν δώσει (τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους) τέτοια δείγματα γραφής.

Ως εκ τούτου, η επιλογή είναι μονόδρομος. Ο ίδιος ο μητροπολίτης να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του ολισθήματός του και να βρει τις ψυχικές δυνάμεις να αυτοτιμωρηθεί. Δυστυχώς, για τον Μόρφου Νεόφυτο η μόνη λυτρωτική επιλογή είναι να παραιτηθεί. Αν τα όσα διακηρύττουν περί πνευματικότητας ισχύουν έστω καθ’ ολίγον, τότε οφείλει να αναλάβει το βάρος της ευθύνης. Μόνον έτσι θα σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι ουδείς δικαιούται να καταπατεί με τέτοιο βάναυσο τρόπο την αξιοπρέπεια οποιουδήποτε ανθρώπου. Διαφορετικά, θα δικαιώσει –με μικρή διασκευή- την γνωστή ρήση του Μαχάτμα Γκάντι: «Μ' αρέσει ο Χριστός σας. Δεν μ' αρέσουν οι ιεράρχες (χριστιανοί λέει ο Γκάντι) σας. Οι ιεράρχες (χριστιανοί λέει) σας είναι τόσο διαφορετικοί από τον Χριστό!

Υ.Γ: Όσο τραγική είναι η υπόθεση του σκοταδισμού από τον Μόρφου Νεόφυτο άλλο τόσο θλιβερό είναι το γεγονός ότι τον ακολουθούν, τον ακούνε και τον στηρίζουν ένα σωρό νέοι άνθρωποι!
 

  Γιώργος Καλλινίκου            
philenews.com        

3 σχόλια:

 1. Αρρωστημένος τρόπος σκέψης; Αηδιαστικος; Ομοφοβικος;
  Μα μεταφέρει τα λόγια του Αγίου Πορφυριου!!!!
  Στο κάτω-κάτω απευθύνεται σε χριστιανούς ορθόδοξους. Αν δεν σου αρέσουν αυτά που ακούς, απλά να μην τα ακούς. Όσο για τις εκτρώσεις είναι πικρή η αλήθεια και δεν την αντέχεις. Πήγαινε να δεις έμβρυα σε αποχετεύσεις πεταμένα για να δεις το μέγεθος της υποκρισίας!!!!
  Μην ενοχλείτε τον Δεσπότη λέει απλά αλήθειες που πονάνε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τελικα βλεπω πως οτι εχουν πει οι αγιοι γερονταδες μας θα γινουν μεχρι κεραιας.η σαπιλα της κοινωνιας εχει φτασει στο ναδιρ εχη απολυτο δικιο ο μ.μορφου και μεταφερει λογια αγιων πατερων και του ευαγγελιου.οσο για την μποχα που ειπε εννοει την πνευματικη μποχα.ο θεος επλασε τον ανδρα και την γυναικα.ευλογησε τον γαμο και ειπε αυξανεστε και πληθυνεστε.το τριτο φιλο ειναι δουλεια του διαβολου και το προωθει η ντπ.ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ.γιαυτο εξαφανιστηκαν τα σοδομα και τα γομορα.απο πανω ειναι η νεκρα θαλασσα τωρα.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Μορφου μιλαει με τοση αγαπη για τα προσωπα.Κρινει μονο τις πραξεις.Αυτο χρειαζεται διακριση για να το δειτε. Προσεξτε και η επιστημη ειναι συμφωνη με τους λογους του.Ειρηνη ημιν αδερφοι μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή