Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Tι θα αλλάξει στην Ευρώπη το 2018 - Οι προβλέψεις του Stratfor.

Τις εν δυνάμει εστίες ανησυχίας στην Ευρώπη το 2018 καταγράφει το Stratfor, με μεγάλο πρωταγωνιστή τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.
ti-tha-allaksei-stin-eurwpi-to-2018---oi-problepseis-tou-stratfor

Τις προκλήσεις και τα μέτωπα με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη τον επόμενο χρόνο καταγράφει ανάλυση του αμερικανικού think tank Stratfor, «προβλέποντας» όσα θα βρεθούν στο επίκεντρο και όσα αναμένονται να πρωταγωνιστήσουν. Οπως αναφέρεται, στον ετήσιο οδηγό της δεξαμενής σκέψης, η μεταρρύθμιση της Ευρώπης θα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής και θα φέρει στον αφρό τις διαμάχες και  διαφοροποιήσεις των κρατών μελών με αφορμή τον κεντρικό άξονα των προτάσεων
Μάλιστα υποστηρίζεται ότι στο επίκεντρο των διαφοροποιήσεων οι κύριοι παίκτες θα είναι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, με τους τελευταίους να βάζουν νερό στο κρασί τους για να αποφύγουν  ρήξεις με το Βερολίνο, στρογγυλοποιώντας προτάσεις και άξονες αφού πρόκειται για χώρες με διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη. Το Παρίσι με κυρίαρχο θέμα τη μεταμόρφωση της ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει σε υποχωρήσεις και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, στοχεύοντας στην προώθηση αξιώσεων του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γαλλία θέλει μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες και διαμοιρασμό του χρηματοοικονομικού ρίσκου εντός της ΕΕ πρόταση στην οποία είναι φιλικές και άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Η Γερμανία στέκεται επιφυλακτική στις προτάσεις αυτές «διεκδικώντας» διασφαλίσεις για αποτελεσματική επίβλεψη των δημοσιονομικών στόχων. Το Βερολίνο πιστεύει πως οι χώρες συχνά φέρνουν στα μέτρα τους τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες  και πως οι θεσμοί που εποπτεύουν την υλοποίηση τους είναι υπερβολικά πολιτικοποιημένοι. Την άποψη αυτή συμμερίζονται οι βορειοευρωπαίοι,η Αυστρία και η Ολλανδία.
Εν τούτοις, οι όποιες εξελίξεις και οι πιθανές λύσεις θα επέρθουν μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο, που θα χρειαστεί ακόμη κάποιους μήνες από τον 2018. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν τότε το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα μεταθέσει για πολύ αργότερα τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.
Οτι και να γίνει πάντως ενα είναι βέβαιο σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor το Βερολίνο δεν θα ρισκάρει τα συμφέροντά του και το Παρίσι δεν θα έχει όσα στοχεύει. Το γαλλικό όραμα θα μετριαστεί ή θα προσαρμοστεί στις γερμανικές επιδιώξεις.

Ο μεγάλος κίνδυνος η Ιταλία

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την Ιταλία όπου σύμφωνα με την ανάλυση θεωρείται η βασική πηγή αβεβαιότητας της Ευρώπης εξ αφορμής των εκλογών που θα διενεργηθούν μέχρι την άνοιξη και θα φέρει το θέμα των ελλειμμάτων στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής ρητορικής. Υπενθυμίζεται δε πως κάποια από τα ιταλικά κόμματα στέκονται επικριτικά γενικά απέναντι στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης. Θεωρείται βέβαιο, δε, πως όποια και αν είναι η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα αξιώσει  αύξηση των δημοσίων δαπανών της και επανατοποθέτηση των στόχων για τα ελλείμματα.
Οπως σημειώνεται,  δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ιταλίας από την ΕΕ ωστόσο μια «αντίσταση» στις επιταγές της ή οποιαδήποτε κίνηση αντίστασης στους δημοσιονομικούς στόχους είναι δυνητικά ενεργή πηγή ανησυχίας για τις χρηματαγορές. Κι αυτό μπορεί να ανοίξει θέμα για τις ευαίσθητες ιταλικές τράπεζες αλλά και υψηλότερο κόστος δανεισμού στη Νότια Ευρώπη.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η Ελλάδα παραμένει πηγή ανησυχίας για την ΕΕ αλλά δεν θα κινδυνεύσει με έξοδο. Η Ελλάδα ολοκληρώνει το πρόγραμμα διάσωσης  τον Αύγουστο και όπως σημειώνεται η Αθήνα θα επικεντρωθεί στο να μειώσει τον λόγο των δανειστών επί των πολιτικών αποφάσεων και επιλογών ενώ θα ζητήσει ρύθμιση του χρέους.
Το think thank υποστηρίζει ότι οι δανειστές θα επαναλάβουν την άρνηση τους θα προκρίνουν άλλες διεξόδους τις οποίες η Αθήνα θα δεχθεί με αντάλλαγμα. Αντί της μείωσης του χρέους θα συμφωνήσουν πιθανόν σε παράταση λήξεων των ομολόγων, χαμηλότερα επιτόκια, περίοδος χάριτο για την αποπληρωμή των χρεών.Ειδικά αν η Ελλάδα δεχθεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Το Brexit

Επεται, η περίπτωση του  Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο θα περάσει το έτος διαπραγματευόμενο με την ΕΕ τους όρους για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit και μια εμπορική συμφωνία. Συμφωνία που όπως σημειώνεται  δεν θα επιτευχθεί με ευκολία.

Και η Ισπανία

Από τη μία η Καταλονία παραμένει και το 2018 πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας για τη Μαδρίτη μάλιστα το think tank προβλεπει την απόσχισή της από την Ισπανία τον επόμενο χρόνο
Από την άλλη η κυβέρνηση της Μαδρίτης όπως σημειώνεται θα περιοριστεί σε μέτριες μεταρρυθμίσεις το 2018.
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου