Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Πέντε σημαντικοί σύμμαχοι εγκαταλείπουν το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αλβανική αντιπολίτευση.

  Η βαθιά δυσπιστία και οι μυστικές πολιτικές συμφωνίες για την εκλογική μεταρρύθμιση διαιρούν την ενωμένη αντιπολίτευση.

Καθώς ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα κινητοποιεί τη βάση για διαμαρτυρίες που προγραμματίζονται τον Ιανουάριο κατά του εκλογής του προσωρινού γενικού εισαγγελέα, τουλάχιστον πέντε συμμαχικά κόμματα αναμένονται να εγκαλείψουν επίσημα το μέτωπο της αντιπολίτευσης τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες του νέου έτους, μετά από διαφορές με το Δημοκρατικό Κόμμα για την εκλογική μεταρρύθμιση.
Τα κόμματα έχουν ξεκινήσει μια κίνηση για να σχηματίσουν μια νέα πολιτική συμμαχία ως αντίδραση κατά του μονοπωλίου των δύο μεγάλων κομμάτων.
Μέρος αυτού του κινήματος είναι το Κόμμα του Αγροτικού Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον Άρντον Ντούκα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Νταρκ Ντόκκα, το Εθνικό Κίνημα Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Ντασαμίρ Σέχη και το ΚΕΑΔ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Ντούλε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλη αυτού του πολιτικού σχηματισμού αναμένονται να είναι και άλλα 11 μικρά αριστερά και δεξιά κόμματα.
Τα κόμματα αυτά της αντιπολίτευσης έχουν ως κοινό αίτημα την εκλογική μεταρρύθμιση που θα προσδώσει και σε αυτά να συμμετάσχουν στο πολιτικό γίγνεσθαι της Αλβανίας.
Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρά τις ρητορείες και τις πολιτικές συγκρούσεις τους, ενδιαφέρονται να υπερασπισθούν αυτό το εκλογικό σύστημα που δεν ευνοεί συμμαχίες εκτός των δύο μεγάλων κομμάτων, ούτε κόμματα που προσπαθούν να συμμετέχουν αυτόνομα.
Το παρόν σύστημα οδηγεί τις ψήφους των μικρών κομμάτων στο σάκο των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλοιώνοντας την εκλογική προτίμηση των εκλογέων.

Η πρόταση των μικρών κομμάτων για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος , όπως σημειώνει το δημοσίευμα, θα κάνει καλό στην αλβανική κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας καθώς θα επιτρέψει την εκπροσώπηση όσο το δυνατόν περισσότερων στρωμάτων του πληθυσμού.
himara.gr
 
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου