Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Πάπας Φραγκίσκος: "Ξυπνήστε από την αδιαφορία".

Πάπας Φραγκίσκος: "Ξυπνήστε από την αδιαφορία"
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα δώσει σήμερα την παραδοσιακή ευλογία «Urbi et orbi» την επομένη της χριστουγεννιάτικης ομιλίας του κατά την οποία κάλεσε το 1,3 δισεκατομμύριο Καθολικούς του πλανήτη να επιδεικνύουν «φιλοξενία» και να μην αδιαφορούν για το δράμα των μεταναστών, οι οποίοι συχνά «εκδιώκονται από τη γη τους» από ηγέτες έτοιμους να δουν να «χύνεται αίμα αθώων».Ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο, εγγονός Iταλών μεταναστών, έχει περιλάβει το θέμα των προσφύγων στις προτεραιότητες του ποντιφικάτου του που άρχισε πριν από σχεδόν πέντε χρόνια.

«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι δεν έχει τη θέση του σε αυτή τη Γη» δήλωσε στην παραδοσιακή ομιλία του την παραμονή των Χριστουγέννων«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι δεν έχει τη θέση του σε αυτή τη Γη» δήλωσε στην παραδοσιακή ομιλία του την παραμονή των Χριστουγέννων, η οποία προηγείται του χριστουγεννιάτικου μηνύματος «Urbi et orbi» («στην πόλη και στον κόσμο»), πέμπτου κατά σειρά, που θα απευθύνει σήμερα, σε έναν τόνο πιο πολιτικό.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει δεσμευτεί για την ανάγκη να υπάρξει μια αγκαλιά για τους μετανάστες και τους περιθωριοποιημένους, από την αρχή της θητείας του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε, παραμονή των Χριστουγέννων, τις κακουχίες και τις δοκιμασίες των προσφύγων και ζήτησε να τους προσφέρεται «φιλοξενία».

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από την πατρίδα τους γεμάτοι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον». Ο λόγος για τη φυγή τους είναι συχνά μόνο η ελπίδα να επιβιώσουν, τόνισε ο Ποντίφικας και πρόσθεσε: Πρόκειται για «επιβίωση από τους σημερινούς διαδόχους του Ηρώδη, οι οποίοι δεν φοβούνται να χυθεί αίμα αθώων για να επιβάλουν την ισχύ τους και να αυξήσουν τον πλούτο τους».Τα Χριστούγεννα είναι η ώρα να «μετατρέψουμε τη δύναμη του φόβου σε δύναμη της αγάπης», πρόσθεσε.

«Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία για πνευματική αφύπνιση, πρέπει οι άνθρωποι να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν τα δεινά που υφίστανται οι συνάνθρωποί τους», πρόσθεσε το βράδυ της Κυριακής, κατά την ομιλία του στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν «εκατομμύρια άνθρωποι που δεν φεύγουν οικειοθελώς από τις εστίες τους αλλά αναγκάζονται να αποχωριστούν τους αγαπημένους τους επειδή εκδιώκονται από τη γη τους», τόνισε ο Πάπας.

Ο Ποντίφικας κάλεσε τους χριστιανούς να «προάγουν τη φιλοξενία σε μια χρονική περίοδο όπου επικρατούν εντάσεις και συγκρούσεις»Ο Ποντίφικας κάλεσε τους χριστιανούς να «προάγουν τη φιλοξενία σε μια χρονική περίοδο όπου επικρατούν εντάσεις και συγκρούσεις». Ακόμη και η Μαρία και ο Ιωσήφ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, είπε ο Πάπας, ο οποίος αντιτάχθηκε έντονα στη δυσπιστία προς τους ξένους και τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο περιθώριο της κοινωνίας.

Η χριστιανική πίστη σημαίνει, σύμφωνα με τον Πάπα, «να δώσουμε μια νέα αντίληψη για τη κοινωνική δημιουργικότητα και προσφορά μέσω της οποίας όλοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν τη θέση τους σε αυτόν τον κόσμο».Άλλο δυνατό πνευματικό σημείο της παραμονής των Χριστουγέννων ήταν η λειτουργία τα μεσάνυχτα στη Βηθλεέμ, εκεί όπου ο Ιησούς γεννήθηκε σύμφωνα με τη Καινή Διαθήκη, και όπου οι εντάσεις δεν σταματούν.

Ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή, που χοροστάτησε της λειτουργίας, κάλεσε τους χριστιανούς, που «ανησυχούν και ίσως είναι κατατρομαγμένοι από τη μείωση του αριθμού τους», να επιδείξουν θάρρος, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε πλήρη αναταραχή.

Επίσης κατήγγειλε τους πολέμους που διεξάγει «κάθε Ηρώδης σήμερα για να γίνει μεγαλύτερος, για να καταλάβει περισσότερο χώρο», αναφέροντας το όνομα του βασιλιά της Ιουδαίας από το 37 π.Χ. μέχρι το έτος της γέννησης του Ιησού Χριστού.Στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη σήμερα, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ, ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα δεν μπόρεσε να μην τονίσει κατά την προγραμματισμένη ομιλία του τη μονομερή απόφαση που έλαβε στις 6 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα Ισραήλ.

Οι παραδοσιακές εκκλησίες έχουν ήδη εκφράσει την αποδοκιμασία τους. Ωστόσο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή επέμεινε: «Η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη της ειρήνης, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν κάποιος αποκλειστεί», δήλωσε βασιζόμενος στην αρχή σύμφωνα με την οποία η Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι μια πόλη για δύο λαούς και τρεις θρησκείες.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η μητέρα μας» και αν η μητέρα χάσει ένα από τα παιδιά της, «δεν μπορεί να βρει την ειρήνη, συνεπώς ας προσευχηθούμε για την Ιερουσαλήμ», τόνισε στην ομιλία του, παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς«Η Ιερουσαλήμ είναι η μητέρα μας» και αν η μητέρα χάσει ένα από τα παιδιά της, «δεν μπορεί να βρει την ειρήνη, συνεπώς ας προσευχηθούμε για την Ιερουσαλήμ», τόνισε στην ομιλία του, παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η απόφαση του Τραμπ έχει προκαλέσει σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και επισκίασε τη γιορτή των Χριστουγέννων για τους Παλαιστίνιους χριστιανούς.

Στην Πλατεία της Φάτνης, η ατμόσφαιρα ήταν μελαγχολική, παρά τα κάλαντα που ακούγονταν από τα μεγάφωνα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και ξένοι τουρίστες αψήφησαν τους δυνατούς ανέμους που φυσούσαν κοντά στο Ναό της Γεννήσεως --που είναι χτισμένος στη θέση όπου, σύμφωνα με την παράδοση, η Μαρία γέννησε τον Ιησού-- για να παρακολουθήσουν την παρέλαση των προσκόπων. Το βράδυ, οι πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις εδώ και πολύ καιρό, έκαναν κάθε άλλο παρά γιορτινό το κλίμα.

«Είναι λυπηρό», «οι άνθρωποι βγαίνουν ελάχιστα» από τα σπίτια τους, δήλωσε στο AFP o Ναχίλ Μπανούρα, παλαιστίνιος χριστιανός από το Μπέιτ Σαχούρ.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου