Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Γουατεμάλα: Ο πρόεδρος Μοράλες ανακοίνωσε τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες έδωσε εντολή να μεταφερθεί η πρεσβεία της χώρας του στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, λίγες ημέρες αφού η κυβέρνησή του τάχθηκε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών στη διένεξη για το τελικό καθεστώς της πόλης.
Με μια σύντομη ανάρτησή του στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο πρόεδρος Μοράλες ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη μετακίνηση της πρεσβείας της Γουατεμάλας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή.
Η απόφαση της Γουατεμάλας ακολουθεί την κίνιση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας ένα κύμα αγανάκτησης στον αραβικό κόσμο.

Η Γουατεμάλα και η Ονδούρα ήταν μεταξύ των λιγοστών χωρών που, όπως και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, τάχθηκαν εναντίον αυτής της απόφασης.

Οι ΗΠΑ χορηγούν μεγάλα ποσά ως οικονομική βοήθεια στη Γουατεμάλα και στην Ονδούρα και ο Τραμπ απείλησε να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας στις χώρες που θα ψήφιζαν υπέρ της απόφασης της ΓΣ του ΟΗΕ.
Ο Τζίμι Μοράλες, πρώην κωμικός της τηλεόρασης η πολιτική βάση του οποίου αποτελείται κυρίως από συντηρητικούς χριστιανούς, νωρίτερα φέτος ενεπλάκη σε μια σφοδρή σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη, όταν μια οργάνωση που δρα κατά της διαφθοράς στη Γουατεμάλα και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την παραπομπή του σε δίκη και την παύση του από το αξίωμα.

Μολονότι ο Μοράλες μπόρεσε να αποφύγει τελικά την καθαίρεση, απέτυχε να εκδιώξει από τη χώρα τον επικεφαλής της οργάνωσης αυτής, της Διεθνούς Επιτροπής εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, εν μέσω επικρίσεων από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου