Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Έκκληση του Φελίπε στους Καταλανούς πολιτικούς να αποφύγουν μια νέα «σύγκρουση».

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας απηύθυνε σήμερα έκκληση στους νεοεκλεγέντες του καταλανικού κοινοβουλίου, όπου επικράτησαν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, να αποφύγουν μια νέα «σύγκρουση» έπειτα από την απόπειρα απόσχισης που δίχασε την Καταλονία και συντάραξε την Ισπανία.
Έκκληση του Φελίπε στους Καταλανούς πολιτικούς να αποφύγουν μια νέα «σύγκρουση»
Με την ευκαιρία των ευχών του για τα Χριστούγεννα, τα τέταρτα κατά σειρά που γιορτάζει μετά την ενθρόνισή του το 2014, ο Φελίπε ΣΤ΄προειδοποίησε το νέο καταλανικό κοινοβούλιο ότι θα πρέπει να «αντιμετωπίσει τα προβλήματα που επηρεάζουν όλους τους Καταλανούς σεβόμενο την πληθώρα απόψεων και σκεφτόμενο με ευθύνη το καλό όλων».

«Ο δρόμος (που θα ακολουθήσετε) δεν πρέπει να οδηγήσει εκ νέου στη σύγκρουση και τον αποκλεισμό, τα οποία, όπως το γνωρίζουμε ήδη, το μόνο που φέρνουν είναι τη διαμάχη, την αβεβαιότητα και την αποθάρρυνση» επισήμανε ο 49χρονος Ισπανός μονάρχης στο μήνυμά του, που μαγνητοσκοπήθηκε σε μια αίθουσα των βασιλικών ανακτόρων της Θαρθουέλας.

Αυτό θα οδηγούσε σε μια «ηθική, πολιτική και σίγουρα οικονομική εξαθλίωση της κοινωνίας» σημείωσε ο Φελίπε, τρεις ημέρες μετά τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία όπου επικράτησαν τα αυτονομιστικά κόμματα συνολικά εξασφαλίζοντας ποσοστό 47,5% των ψήφων, ωστόσο το αντίπαλο κόμμα τους, οι Ciudadanos νίκησαν τις εκλογές συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ψήφους.

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο βασιλιάς της χώρας εμφανίστηκε αποφασιστικός αλλά επιχείρησε επίσης να κατευνάσει τα πνεύματα απευθυνόμενος στους Καταλανούς.

Ζήτησε από την καταλανική ηγεσία «η καταλανική κοινωνία, τόσο πολύπλευρη και πλουραλιστική, να ξαναβρεί την ηρεμία, τη σταθερότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, με τρόπο που οι ιδέες να μην απομακρύνουν και να μην χωρίζουν πλέον τις οικογένειες και τους φίλους».

Η Ισπανία είναι μια «ώριμη δημοκρατία, όπου κάθε πολίτης της μπορεί να σκέφτεται, να υπερασπίζεται και να αμφισβητεί ελεύθερα και δημοκρατικά, τις απόψεις και τις ιδέες του, όχι όμως να επιβάλλει τις ιδέες του» στους άλλους, υπογράμμισε ο Φελίπε.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου