Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Έφοδος φοιτητών στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Άναψαν τα αίματα» σήμερα το πρωί στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Περίπου 50 φοιτητές εισέβαλαν λίγο μετά τις 9 το πρωί στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε για πρώτη φορά η Σύγκλητος του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί, πριν καν αρχίσει...Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Φορτσάκης ζήτησε από τους φοιτητές να ανοίξουν την πόρτα και να αποχωρήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, ότι θα υποβάλει μήνυση. Εμφανώς εκνευρισμένος, ο κ. Φορτσάκης επιτέθηκε φραστικά προς τους φοιτητές, αναφωνώντας: «Περάστε έξω είστε παράνομοι», «Θα σας κάνω μήνυση, η κράτησή μου είναι παράνομη».

Ο Πρύτανης, αφού συνομίλησε μαζί τους, κατάφερε με δυσκολία να αποχωρήσει από την αίθουσα λίγα λεπτά μετά τις 10:00, περίπου μία ώρα μετά, με τους φοιτητές να συνεχίζουν να τον αποδοκιμάζουν.

Στη συνέχεια αποχώρησαν από την αίθουσα και οι ίδιοι οι φοιτητές.

Ο Άγγελος Τραντός, φοιτητής της Ιατρικής Σχολής και εκπρόσωπος του Συλλόγου, μιλώντας στο protothema.gr, υπερτονίζει το σημερινό αίτημα των φοιτητικών συλλόγων να συνεδριάσει η Σύγκλητος ανοικτά προς όλους. Σε συνέχεια της δήλωσής του ο κ. Τραντός επισημαίνει ότι τόσο ο Πρύτανης, όσο και τα μέλη της Συγκλήτου επέμεναν να κρατούν αρνητική στάση πάνω σε αυτή τη θέση.

«Όμηροι» περίπου 50 φοιτητών τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι φοιτητές απέκλεισαν την πρόσβαση στην πόρτα και δεν επέτρεπαν για αρκετή ώρα στον Πρύτανη, αλλά και στα μέλη της Συγκλήτου να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φορτσάκης ζήτησε και εξωτερική βοήθεια από την αστυνομία.

Τι ζητούν όμως, οι φοιτητές; Να συνεδριάσει η Σύγκλητος παρουσία όλων των φοιτητικών παρατάξεων, προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις τους, εν όψει των διαγραφών φοιτητών, αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας και την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τις εργασίες της Συγκλήτου είναι η φύλαξη των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, η καθαριότητα, οι μεταγραφές και ο προϋπολογισμός του 2015.Στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου είχε ζητήσει να παρίσταται εξαμελής επιτροπή φοιτητών, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί της και να ακούσει τις θέσεις της. Όμως τελικά μπήκαν επιτακτικά 50 άτομα από την αρχή της διαδικασίας.

Η ένταση στα Προπύλαια πυροδοτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να ασφαλίσουν το ιστορικό κτίριο έπειτα από πληροφορίες ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να προχωρήσει σε κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρεία. Οι πόρτες παρέμειναν κλειστές επί σειρά ημερών προκαλώντας την αντίδραση και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στο κτίριο της πρυτανείας.

Η πρόθεση των πρυτανικών αρχών να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ όξυνε περαιτέρω το κλίμα, όπως και η καταγγελία του πρύτανη περί εισόδου τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία χωρίς άδεια. Ομάδα φοιτητών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, η οποία και έληξε την περασμένη Πέμπτη, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Συγκλήτου.

Οι πρυτανικές αρχές, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Δευτέρα, σημείωναν ότι «η χρήση πρακτικών αυθαίρετου αποκλεισμού και διακοπής κάθε διδασκαλίας και διοικητικής εργασίας στους πανεπιστημιακούς χώρους ως αποτέλεσμα της δράσης αποδεδειγμένα μειοψηφικών ομάδων συνιστά πλέον ένα επικίνδυνο, σχεδόν παγιωμένο, ένα τέτοιο παράδειγμα [παραβίασης της νομιμότητας]. Επιπλέον, η απαξίωση των δικαιωμάτων όσων δεν συμφωνούν με τέτοιες ενέργειες και η απειλή βίας εναντίον τους είναι σαφώς εκτός νομιμότητας και πανεπιστημιακού ήθους».

Τόνιζαν επίσης ότι «οι Πρυτανικές Αρχές είναι, και θα είναι πάντα, ανοιχτές στον διάλογο. Ο διάλογος, όμως, εκτός από ηρεμία, ευγένεια και διαλλακτικότητα, προϋποθέτει ανοικτά μυαλά και χώρους πραγματοποίησής του, και την κοινή εγγύηση ότι όλοι οι διαλεγόμενοι ξέρουν έμπρακτα να σέβονται τους Νόμους και βασικές αρχές της δημοκρατίας».

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, που αντιδρούν στις αποφάσεις των πρυτανικών αρχών, κάνουν λόγο για «επίδειξη αδιαλλαξίας και αυταρχισμού», ενώ για αύριο Παρασκευή στις 3 μετά το μεσημέρι προγραμματίζουν εκδήλωση στη Νομική Σχολή με τη συμμετοχή συνδικαλιστών (ΑΔΕΔΥ, ΟΔΠΤΕ, ΕΚΑ, ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΣΗΕΑ, ΔΣΑ), διοικητικών υπάλληλων, φοιτητών και διδασκόντων του ΕΚΠΑ.


http://www.protothema.gr/greece/article/422316/edasi-sto-panepistimio-athinon-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου