Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ισραήλ, υπ. Άμυνας: Ξεχάστε την περιοχή όπως την ξέρατε.


Για την οριστική κατάρρευση των συνόρων που σχεδίαζαν οι Ευρωπαίοι, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μέση Ανατολή, μίλησε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν.

«Τα σύνορα πολλών αραβικών κρατών, όπως οι Ευρωπαίοι τα σχεδίασαν, δεν θα υφίστανται πλέον, όπως αποδεικνύεται από τους πολέμους που επισυμβαίνουν στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια. Φυσικά πρέπει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ κρατών και κρατών. Για παράδειγμα η Αίγυπτος, με την ιστορία της, θα παραμείνει Αίγυπτος.
»Η Λιβύη όμως είναι ένα πρόσφατο δημιούργημα, ένα δημιούργημα των Δυτικών και αποτέλεσμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Συρία και το Ιράκ, είναι το ίδιο, τεχνητά κράτη. Αυτό που τώρα βλέπουμε είναι η κατάρρευση της δυτικής επιβεβλημένης τάξης στη Μέση Ανατολή», είπε ο Ισραηλινός υπουργός και πρώην στρατιωτικός.
«Η Μέση Ανατολή, χωρίς αμφιβολία, θα αλλάξει στα επόμενα χρόνια. Ήδη έχει αλλάξει. Μπορεί κανείς να ενοποιήσει και πάλι την Συρία; Ο Άσαντ ελέγχει μόλις το 25% των εδαφών της χώρας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια αυτή», κατέληξε.
Όσο απαισιόδοξη και αν ακούγεται αυτή η προοπτική, βασίζεται απολύτως στη νέα πραγματικότητα, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτή. Όσα ισχύουν για την Συρία, ισχύουν και για το Ιράκ.  http://www.defence-point.gr/news/?p=114867

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου