Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Σουηδοί τρομαγμένοι αναζητούν καταφύγιο στο ΝΑΤΟ!!!

Οι επαναλαμβανόμενες «επισκέψεις» ρωσικών υποβρυχίων και αεροσκαφών, ίσως τελικά οδηγήσουν την Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Για πρώτη φορά δημοσκόπηση στην Σουηδία αποδεικνύει ότι οι Σουηδοί που επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, λόγω τους φόβου για τη Ρωσία, είναι περισσότεροι αυτών που επιθυμούν την παραμονή στην «ιερή» ουδετερότητα που από το 1815 και έπειτα η σκανδιναβική αυτή χώρα, ευλαβικά, τηρεί.
Ρωσία και Σουηδία υπήρξαν παλαιοί αντίπαλοι, πολεμώντας μεταξύ τους για περισσότερα από 250 χρόνια. Η μικρή Σουηδία δεν εμπιστεύτηκε και μάλλον εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται την ισχυρή γείτονα Ρωσία.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times, βασιζόμενο στο αποτέλεσμα δημοσκόπησης που διεξήχθη για λογαριασμό μεγάλου σουηδικού ειδησεογραφικού δικτύου, το 37% των Σουηδών, για πρώτη φορά, τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, έναντι του 36% που τάσσεται κατά. Πριν από πέντε μόλις μήνες μόλις το 28% των Σουηδών ήταν υπέρ της ένταξης και το 56% κατά.
Η νέα κεντροαριστερή σουηδική κυβέρνηση έχει εκφραστεί δημόσια κατά του ΝΑΤΟ, όμως φαίνεται πως στην παρούσα φάση υπάρχουν επαφές με την Συμμαχία, ειδικά μετά το πρόσφατο γεγονός με το κυνήγι του αγνώστου υποβρυχίου, στα ανοιχτά της Στοκχόλμης.


Πέραν αυτού ρωσικά αεροσκάφη εισέρχονται, συχνά, στον σουηδικό εναέριο χώρο. Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν και τον εναέριο χώρο της Εσθονίας, προκαλώντας γενικότερη ανησυχία στην περιοχή της Βαλτικής.
Η ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή. Οι τρεις Βαλτικές χώρες, Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία, θα έβλεπαν με μεγάλη ικανοποίηση την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, αφού έτσι θα ένιωθαν πιο ασφαλείς. Η Σουηδία, μέσω νησιού της, του Γκότλαντ, ελέγχει ολόκληρη την ανατολική περιοχή της Βαλτικής θάλασσας.
Σουηδία και Φινλανδία έχουν μια μεταξύ τους, ανεπίσημη, συμφωνία, βάσει της οποίας αν ενταχθούν ποτέ στο ΝΑΤΟ, θα το πράξουν αμφότερες ταυτόχρονα. Το δε ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει το βασικό σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης στις επικείμενες εκλογές, την ερχόμενη άνοιξη.

Ίσως η ρωσική στάση, τελικά, ενώσει τις χώρες της περιοχής, κάτι που δεν συνέβαινε επί εποχής Ψυχρού Πολέμου. Η Σουηδία ήταν τότε ουδέτερη, αν και συνεργαζόταν με το ΝΑΤΟ και μάλιστα ενεργά στον τομέα των πληροφοριών, ενώ η Φινλανδία, ακούσια, ήταν δορυφόρος της Σοβιετικής Ένωσης. Εκτός κι αν η Ρωσία οδηγηθεί σε απικλιμάκωση των ενεργειών της, με σκοπό να επανέλθει η κοινή γνώμη σε πιο παραδοσιακά αντινατοϊκά μονοπάτια!    http://www.defence-point.gr/news/?p=115272

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου