Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Εξετάζονται ήδη τα συντρίμμια του μοιραίου Diamond DA42.

Στις 19.30 έφτασε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, δεύτερο φορτίο με συντρίμμια του αεροσκάφους, τα οποία θα μεταφερθούν στο χώρο, προκειμένου τα μέλη της Επιτροπής να αρχίσουν τις απαραίτητες έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροπλάνου.

Σε δηλώσεις του, ο Γιαννάκης Λοϊζου, Πρόεδρος της Επιτροπής Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων «το αεροσκάφος έφυγε από το αεροδρόμιο της Πάφου με προορισμό τη Βηρυτό και σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, το αεροσκάφος πετούσε στις 9 χιλιάδες πόδια. Στα 40 περίπου ναυτικά μίλια έξω από τη Λάρνακα σε επαφή που είχε με τον Πύργο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, ο ελεγκτής τον εξουσιοδότησε να πάει κατευθείαν σε ένα σημείο. Ο χειριστής του αεροσκάφους απάντησε καταφατικά και ο ελεγκτής τον κάλεσε μετά από λίγο ζητώντας να μάθει γιατί ο πιλότος δεν πηγαίνει κατευθείαν στο σημείο που τον είχε εξουσιοδοτήσει. Ο χειριστής απάντησε πως «πάω τώρα κατευθείαν είχα ένα μικρό πρόβλημα το οποίο επιλύουμε». Ο ελεγκτής απάντησε εντάξει προσθέτοντας πως «εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε». Ο χειριστής του αεροσκάφους απάντησε «δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ. Λοϊζου πρόσθεσε πως «δύο περίπου λεπτά μετά το διάλογο μεταξύ του χειριστή του αεροσκάφους και του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας και ενώ ο ελεγκτής είχε επαφή με αεροσκάφος των Μεσανατολικών Αερογραμμών, ακούστηκαν από το μικρό αεροσκάφος ορισμένοι ήχοι, οι οποίοι όμως δεν αντιλήφθηκε από πού ερχόντουσαν. Πολύ πιθανό ο χειριστής του αεροσκάφους να προσπαθούσε να επικοινωνήσει με το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, όμως μετά από αυτό δεν κατέστη δυνατόν να έρθει σε καμία επαφή. Αλλεπάλληλες απόπειρες να έρθει τόσο το ΚΕΕΚ όσο και άλλα αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή, σε επαφή με το αεροσκάφος, δεν έφεραν αποτέλεσμα και δεν κατέστη δυνατόν. Μετά από αυτό ξεκίνησε το έργο της έρευνας και διάσωσης με την εμπλοκή του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης το οποίο και ανέλαβε τα περαιτέρω».
Δεν υπάρχει "μαύρο κουτί" στο συγκεκριμένο αεροσκάφος
Ερωτηθείς πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να καταλήξει η Επιτροπή σε ασφαλή συμπεράσματα ως προς τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, ο κ. Λοϊζου απάντησε πως «είναι αρκετά δύσκολο για τον απλούστατο λόγο ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν ήταν εφοδιασμένο με τον  καταγραφέα των λεπτομερειών πτήσης του αεροσκάφους, δηλαδή το λεγόμενο «μαύρο κουτί», που έχει πορτοκαλί χρώμα. Στο αεροσκάφος δεν υπάρχει επίσης ο καταγραφέας των φωνητικών συνδιαλέξεων μεταξύ των διαφόρων Κέντρων Εναέριας Κυκλοφορίας και του θαλάμου πλοηγήσεως».

Οπως σημείωσε, «θα στηριχθούμε μόνο στα συντρίμμια τα οποία θα ανασύρουν από τη θάλασσα. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ανασυρθεί πολύ λίγα κομμάτια, δηλαδή δεν έχουν ανασυρθεί ούτε ο θάλαμος πλοήγησης, αλλά ούτε και οι μηχανές».

Σε ερώτηση εάν αναμένεται να φτάσουν και άλλα συντρίμμια στο χώρο όπου θα αρχίσει η διερεύνηση του ατυχήματος, ο κ. Λοϊζου απάντησε ότι «ειδοποιηθήκαμε από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ότι θα αφιχθεί ακόμα μία παρτίδα, η οποία αναμένεται να φτάσει στη ναυτική βάση στο Μαρί γύρω στις 19.30 το βράδυ». Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη γίνει διευθετήσεις για να μεταφερθούν και αυτά τα συντρίμμια στο χώρο που θα γίνει η έρευνα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αντρέας Αποστόλου, μέλος της Επιτροπής και πρώην ανώτερος μηχανικός αεροσκαφών των Κυπριακών Αερογραμμών, είπε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι του αεροσκάφους που έχει ανασυρθεί από τη θάλασσα έχει μήκος δύο περίπου μέτρων και είναι λεπτό περίπου ένα πόδι. Το κομμάτι αυτό είναι μέρος της ατράκτου του αεροπλάνου».
Ενδεχομένως να έχουν βυθιστεί τμήματα του αεροσκάφους
Ο κ. Λοϊζου επιβεβαίωσε ότι ενδεχομένως να έχουν βυθιστεί τμήματα του αεροσκάφους. «Οι μηχανές του αεροπλάνου λόγω του βάρους τους πρέπει να έχουν βυθιστεί δεδομένου ότι το βάθος στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι περίπου 6 χιλιάδες πόδια και πρέπει να γίνουν ειδικές διευθετήσεις με ρομπότ για να μπορέσουν να ανασυρθούν», δήλωσε.

Σημείωσε ακόμα ότι «τα ρομπότ αυτά τα διαθέτει συγκεκριμένη εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό με την οποία συνεργαζόμαστε και θα μπορούσε να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Ωστόσο, το θέμα αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από την κυβέρνηση» και την ασφαλιστική εταιρεία του αεροσκάφους.

Ερωτηθείς πόσες μέρες θα χρειαστεί η Επιτροπή για να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα, ο Γιαννάκης Λοϊζου απάντησε «δεν μπορώ να αναφέρω μετά βεβαιότητας πόσες μέρες ή πόσους μήνες θα μας πάρει. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και επιστημονικές έρευνες από ανθρώπους της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροσκάφους ή της κατασκευάστριας εταιρείας των μηχανών του. Το αεροσκάφος ήταν καινούργιο και ο πιλότος ήταν ένας πάρα πολύ έμπειρος πιλότος», κατέληξε.
Πηγή: KYΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/173605/xoris-mavro-kouti-to-dikinitirio-aeroskafos#sthash.ywNtcxzt.dpufΕξετάζονται ήδη τα συντρίμμια που έχουν περισυλλεχθεί από το μοιραίο αεροσκάφος Diamond DA42, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Λάρνακας.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης, ξεκίνησε ήδη η  διερεύνηση από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ιωάννης Λοϊζου, είπε στο ΚΥΠΕ ότι χθες βράδυ έφθασε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και δεύτερο φορτίο με συντρίμμια, τα οποία μεταφέρθηκαν ήδη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

(ΚΥΠΕ)     http://www.cna.org.cy/goto.asp?a=cf0289027ed24d939fe486b143277f8f

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου