Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ένταση στη Βαλτική μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπεύτικο πάνω απο τη Βαλτική, εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή. Image   
Η Εσθονία κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη χθες Τετάρτη, αφου ο στρατός της χωρας δήλωσε ότι το αεροσκάφος Ilyushin-20 εισήλθε στον εναέριο χώρο της για περίπου ένα λεπτό.
Ωστόσο, η Ρωσία δήλωσε ότι το αεροσκάφος ήταν σε εκπαιδευτική πτήση και δεν είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Εσθονίας.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για παραβιάσεις των συνόρων στην περιοχή.


Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με τη Δύση, ενισχύθηκε απο τη Ρωσία με την υποστήριξη της προς τους αντάρτες, έχει φέρει κυρώσεις εναντίον ανώτερων Ρωσων αξιωματουχων και ως απάντηση η Ρωσία εχει απαγορεύσει προϊόντα της ΕΕ.
Την τελευταία εβδομάδα, η Σουηδία, που δεν ειναι μέλος του ΝΑΤΟ, ψάχνει για ένα υποβρύχιο στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης κάποια 48 χιλιόμετρα (30 μίλια) από την πρωτεύουσα. Το άγνωστο σκάφος θεωρείται ότι είναι ρωσικό.
Επιπλέον τον περασμένο μήνα, η Εσθονία κατηγόρησε τη Ρωσία για την απαγωγή ενός από τους υπαλλήλους ασφαλείας της στα σύνορα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΝΑΤΟ το αεροσκάφος τύπου Ilyushin είχε απογειωθεί από τη ρωσική ακτή της Βαλτικής,την Τρίτη και το αναχαίτισαν Δανέζικα μαχητικά F-16 , όταν πλησίασε τη Δανία, πριν κατευθυνθεί βόρεια, προς τη Σουηδία.
Αφού το αναχαίτισαν και Σουηδικά αεροσκάφη, το Ilyushin εισήλθε στον εναέριο χώρο της Εσθονίας για λιγότερο από ένα λεπτό μόνο για να το συνοδεύσουν εκτός εναερίου χώρου πορτογαλικά F16, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της συμμαχίας.

Εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το στρατιωτικό αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Khrabrovo στο Καλίνινγκραντ και πέταξε "πάνω από ουδέτερα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας".

Η πτήση πραγματοποιήθηκε "σε αυστηρή τήρηση των διεθνών κανόνων σχετικά με τη χρήση του εναέριου χώρου", δήλωσε εκπρόσωπος απο το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert             http://www.onalert.gr/stories/entash-sth-baltikh-meta3y-nato-rwsias/38006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου