Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ισραήλ: Ανοίγει και πάλι αλλά με περιορισμούς η Πλατεία Τεμενών.

Άνοιξε και πάλι η Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ωστόσο, το Ισραήλ απαγορεύει την πρόσβαση στους άνδρες κάτω των 50 ετών.
Η απόφαση έχει άμεση ισχύ διευκρίνισε η εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.
Το Ισραήλ είχε αποφασίσει σήμερα το πρωί να κλείσει την Πλατεία των Τεμενών εξαιτίας της νέας κλιμάκωσης της έντασης με τους Παλαιστίνιους μετά και την απόπειρα δολοφονίας του υπερεθνικιστή Εβραίου Γεχούντα Γκλικ.

 Σύμφωνα με το ίδρυμα που διαχειρίζεται την Πλατεία, η απόφαση να κλείσει ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ –μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα–, ο οποίος θεωρείται ιερός και από τους Εβραίους, δεν έχει ξανασυμβεί από το 1967 και την ισραηλινή κατάληψη και κατοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.Λίγο νωρίτερα η Ουάσινγκτον είχε απευθύνει έκκληση ώστε όλοι οι πιστοί να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μπροστά στην κλιμάκωση των εντάσεων.


Το τέμενος «πρέπει να ανοίξει και πάλι για όλους τους πιστούς Μουσουλμάνους», δήλωσε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα από την κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ και κυρίως (...) γύρω από το Όρος του Ναού», ονομασία των Εβραίων για την Πλατεία των Τεμενών, είπε η Ψάκι.
Είναι «κρίσιμο όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις και να διατηρήσουν το τρέχον καθεστώς» της πλατείας, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παράλληλα η Ψάκι καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας του Γκλικ, που έχει διπλή –αμερικανική και ισραηλινή– υπηκοότητα.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλ. Πρακτορείο/ Γερμανικό Πρακτορείο          http://www.naftemporiki.gr/story/874519/israil-anoigei-kai-pali-alla-me-periorismous-i-plateia-temenon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου