Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

O Σαμαράς επιθυμεί πάση θυσία συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τη συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 αναζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αν και γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει. «Η άρνηση φέρνει ευθύνη και τις ευθύνες τις καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός» είπε τη Δευτέρα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, αν και οι δημοσιογράφοι φρόντισαν να τον βαφτίσουν…«ανώτατη κυβερνητική πηγή».

o-samaras-epithymei-pash-thysia-symfwnia-gia-ton-proedro-ths-dhmokratias
Η αναφορά του Αντώνη Σαμαρά δείχνει ότι επιθυμεί πάση θυσία να υπάρξει συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές και να μπορέσει να εξαντλήσει την τετραετία. Εξ ου και η επισήμανσή του ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και θα στηθούν κάλπες το 2016. Παράτολμη πρόβλεψη για μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε 153 βουλευτές, ενώ η αβεβαιότητα στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιουργήσει «τεκτονικό σεισμό»!

Όμως μέχρι να φθάσει έως εκεί πρέπει να περάσει όχι μόνο τον κάβο της προεδρικής εκλογής, αλλά και κρίσιμες ψηφοφορίες το επόμενο διάστημα. Επίσης, υπάρχουν και οι ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα, το οποίο εάν είναι πολύ βαρύ για τη ΝΔ μπορεί, υπό προϋποθέσεις να δρομολογήσει εξελίξεις.

Στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου έχουν αρχίσει κάπως πρώιμα και οι συζητήσεις και τα σενάρια υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρότι οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επιμένουν ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι ακόμη ώριμο για χειρισμούς και πρωτοβουλίες.

Παρά τα σενάρια που απεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίξει την όποια υποψηφιότητα, δεν μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού και άρα όλα θα τιναχθούν στον αέρα!

«Και γιατί να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι έχει να κερδίσει; Λογικό είναι να θέλει να γίνουν εκλογές και να έρθει αυτός στην κυβέρνηση και η επιλογή να γίνει από τον ίδιο…» τονίζουν έμπειροι πολιτικοί παράγοντες.

Σε αυτό το κλίμα και υπό αυτές τις συνθήκες, ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάζεται να σταθμίσει από τώρα τα δεδομένα και να αρχίσει τους υπολογισμούς που θα τον οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που επιθυμεί.

Εσχάτως στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα για να στηριχθεί και πρόσωπο που να προέρχεται από την Αριστερά! Πολλοί ομολογούν ότι υποψηφιότητα ενός προσώπου προερχόμενου από την Αριστερά θεωρείται ιδανική αν αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να «παίξει το χαρτί του αριστερού προέδρου».

Γεγονός αναμφισβήτητο πάντως παραμένει ότι, ανεξάρτητα από τις επιλογές που θα κάνει ο Πρωθυπουργός, τα σενάρια υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν ήδη αρχίσει να μελετώνται στο Μαξίμου και έχουν ήδη συζητηθεί τα πρώτα ονόματα και τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει το καθένα από αυτά.

Προτού αρχίσει κάποιος να μελετά τα σενάρια αυτά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τρεις παραμέτρους: πρώτον, αν η κυβέρνηση επιθυμεί τελικώς να εξαντλήσει την τετραετία που κέρδισε τον Ιούνιο του 2012· δεύτερον, αν θα επιδιώξει μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2014 (δηλ. να ενεργοποιηθεί το σενάριο περί τριπλών εκλογών), τορπιλίζοντας η ίδια τις συναινετικές διαδικασίες που υποτίθεται ότι επιδιώκει και τρίτον, αν θα επιλέξει μια προσωπικότητα που θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δύσκολα θα απορριφθεί από τα άλλα κόμματα.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών, παρά τις διαψεύσεις του Πρωθυπουργού, παραμένει εν ισχύ, αν και διαπιστώνεται από όλο και περισσότερους υπουργούς πόσο δύσκολη θα είναι η επόμενη περίοδος για την κυβέρνηση που θα πιέζεται από την τρόικα.

Την τελευταία περίοδο συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά διαπιστώνουν πολύ πιο καθαρά την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία καθώς ζητεί να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, αλλά και να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που θα εξασφαλίζει την εκλογή με αυξημένη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή, το πρώτο σενάριο που εξετάζει είναι: «πρόεδρος με αριστερή ταυτότητα.

Αποτελεί προς το παρόν ένα πολύ πιθανό σενάριο, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να θέλει να γίνει ο πρωθυπουργός που θα αναδείξει για πρώτη φορά προσωπικότητα της Αριστεράς στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Ποιο όνομα παίζει; Συγκρατήστε αυτό της Μαρίας Δαμανάκη, της κοινοτικής επιτρόπου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου