Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

H ΣΕΡΒΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΣΑΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.

           Στα εθνικά ιδρύματα που υπέστησαν το λιγότερο διάβρωση της εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ των πολιτών της Σερβίας είναι και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι επίσης ένα από τα λίγα ιδρύματα που η διάρκειά της μετράται για αιώνες. Σε μια κλίμακα αξιών και εμπιστοσύνης είναι σταθερά ο σερβικός στρατός, και τα τελευταία χρόνια - η αστυνομία. Ο κατάλογος των ιδρυμάτων που διαθέτουν παράδοση και όπου οι άνθρωποι δίνουν την πίστη τους έχουν κάποιες άκρες.

             Μια τέτοια μικρή λίστα εθνικών θεσμικών οργάνων της εμπιστοσύνης του λαού, καταδεικνύει σαφώς,ότι δεν είναι μόνο η έλλειψη των ιδρυμάτων που η αξιοπιστία τους βασίζεται σε πολλά χρόνια και έχουν διάρκεια, αλλά και ένας υψηλός βαθμός δυσπιστίας στην οργάνωση, θεωρεί ο πληθυσμός της Σερβίας. Σχετικά με την Εθνοσυνέλευση, η οποία είναι η συνέχεια της 1858ης .Το μόνο σπάνιο, να έχει να πει κάτι αξιέπαινο, καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας ισχύουν και για την δημοκρατική κυβέρνηση.
         Οι άνθρωποι δεν φαίνονται με καλοσύνη του δικαστικού σώματος, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για την παράδοση του αυτοκράτορα Ντούσαν, την εκπαίδευση, που έλαβε στον Αγιο Σάββα, ούτε τα πολιτικά κόμματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν τις ρίζες τους  στη  Σερβία. Ο κατάλογος των ιδρυμάτων  εμπιστοσύνης , χρονολογείται από το 1841, καθώς και τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης και εκδοτικοί οίκοι.
         Ότι πολύ λίγοι οργανισμοί μπορούν να διεκδικήσουν τη διάρκεια, και τη φήμη στο έθνος, επιβεβαιώνουν όλες οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Στην λίστα εμπιστοσύνης είναι η εκκλησία, ο στρατός και η αστυνομία, μερικές φορές, αν και κάποιες φορές βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάποια υπουργείο ή φορέας, αλλά όχι για πολύ.
           Η εμπιστοσύνη στο SPC μοιάζει πολύ με το Smederevo, αλλά δεν είναι μονολιθική. Για να δείχνουν τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας της κοινής γνώμης, η οποία σημείωσε, ότι πρόσφατα για πρώτη φορά έπεσε κάτω από το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων. Οι πιστοί αρχίζουν να βλέπουν με δυσπιστία την εκκλησία,που επηρέασε τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν το Πατριαρχείο, που ασχολούνται με την ομοφυλοφιλία, του Επισκόπου Βασιλείου, την πολυτελή ζωή των μεμονωμένων επισκόπων, αλλά και την κακή δημόσια εικόνα ενός αριθμού ιερέων.
Για μια έρευνα σχετικά με τη δημοτικότητα και την εμπιστοσύνη στην εκκλησία δεν με νοιάζει πολύ. Λένε ότι οι πιστοί, δεν σημαίνει τίποτα, αλλά ότι οι αντίπαλοι της εκκλησίας με τα αποτελέσματά τους, παρέχουν μεγάλη υποστήριξη για τις επιθέσεις.
            - Η Σχέση με την Εκκλησία δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σχέση με τα άλλα θεσμικά όργανα της κοινωνίας - τους ανθρώπους στο Πατριαρχείο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. - Η Εκκλησία είναι ένας θεσμός που είναι δύο χιλιάδων ετών και δεν είναι επιρρεπής σε δημόσια σκάνδαλα ή  λαϊκισμό. Είναι, από την άλλη πλευρά, και πώς να διατυπώνεται μια ερώτηση εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την εκκλησία ως εθνικό και πολιτιστικό ίδρυμα , η οποία είναι η πνευματική καρδιά του σερβικού λαού, και ως εκ τούτου έχω πληρώσει ένα υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης.
         Η αξιοπιστία της Εκκλησίας μπορεί να ανταγωνιστεί μόνο με το σερβικό στρατό. Παρά την κατάργηση του στρατού, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος κρίκος του στρατού και του λαού, και το καταστρέφουν με το είδος της σιωπής που επικρατεί στις ένοπλες δυνάμεις, το αμυντικό σύστημα ήταν σε θέση να διατηρήσει την εικόνα ενός αξιόπιστου φορέα.
         Η Κοινωνιολόγος Jelena Lazic Komar εξηγεί αυτό από το γεγονός ,ότι το παιχνίδι είναι για τη σχέση του σερβικού στρατού και του λαού ,που είναι βαθιά ριζωμένες στη συλλογική συνείδηση ​​των γενεών των πολιτών μας.
          - Αυτή η λατρεία καλλιεργείται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και είναι σαφές ότι ο στρατός έχει γίνει ένα είδος πνευματικής κατηγορίας - εξηγεί ο Λάζιτς Komar.

           Ο Μομτσίλο Pavlovic σαν ιστορικός υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η εκκλησία και ο στρατός είναι στενά συνδεδεμένοι με την ταυτότητα του κράτους και του έθνους:
           - Θα είναι σφραγισμένα και δεν έχουν εκτεθεί στο κοινό, ιδιαίτερα ταμπλόιντ παρατήρησης, που δεν υπόκεινται σε Συνδυαστικό κόμμα,για  να αλλάζει συχνά στάσεις. Η εμπιστοσύνη στην εκκλησία προέρχεται από την πεποίθηση ότι είναι ο κύριος πυλώνας της πνευματικής ενότητας, με βάση την ταυτότητα και τον προφυλακτήρα  των Σέρβων στην περιοχή, που δεν αποτελούν μέρος ενός ενιαίου κράτους.
            Το SPC, λέει ο Πάβλοβιτς, παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία,την  διαίρεση και τις σκοτεινές περιόδους της ιστορίας,  εξακολουθεί να αποτελεί τη συνέχεια του μεσαιωνικού σερβικού κράτους, τη δόξα και το μεγαλείο του. Είχε την πνευματική εξουσία πάνω στους Σέρβους και ένα δείκτη  ταυτότητας. Ήταν επίσης ένα σύμβολο του πόνου και μοιράστηκε την τύχη του έθνους και του κράτους.
            - Όπου είναι οι άνθρωποι, υπάρχει μια εκκλησία, ακόμη και εν απουσία του κράτους, ως το τελευταίο προπύργιο της υπεράσπισης της πίστης και της ταυτότητας.Αν φύγει, όλα τα ίχνη θα αποκοπούν - δήλωσε ο Πάβλοβιτς.               http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:470841-Najvise-verujemo-mantiji-i-opasacu    ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΚΗ NOVOSTI:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου