Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Αρμενία: Εξοπλίζει πάλι το Καραμπάχ.

Η Αρμενία εξοπλίζει με στρατό και εξοπλισμό το Καραμπάχ

Λόγω των τελευταίων μεθοριακών επεισοδίων με το Αζερμπαϊτζάν και την πρόσφατη τουρκική πολιτική διείσδυση στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Αρμενία άρχισε να εξοπλίζει με νέα συστήματα την εν λόγω περιοχή.

Τα επεισόδια στα σύνορα των 2 χωρών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο με το χειρότερο όλων το εύρος της σοβαρότητας κάθε φορά.

Πριν μερικές ημέρες συνοριακό επεισόδιο κατέληξε σε κανονική μάχη σε 2 παραμεθόρια χωριά. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία προσπαθεί να διαμεσολαβήσει μεταξύ των 2 χωρών για τοΝαγκόρνο Καραμπάχ  για   ίδιον όφελος.

Για τους λόγους αυτούς προφανώς ο  αρμένιος υπουργός άμυνας τουΝαγκόρνο – Καραμπάχ,MovsesHakobyanανέφερε ότι « η περιοχή θα εξοπλιστεί από το 2014 με παντός είδους εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και όπλων μεγάλου βεληνεκούς».

Σύμφωνα με το ίδιο «αν ξεσπάσει  πόλεμος και πάλι , οι ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν τον καθήκον  τους εξοπλισμένες με όλο το απαραίτητο για την περίσταση πολεμικό υλικό. Βέβαια η κούρσα των εξοπλισμών στην περιοχή δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός αλλά απλά αποτρεπτικός  παράγοντας».

«Η  προθυμία ενός ατόμου να υπερασπιστεί  την πατρίδα του και να νικήσει σε πιθανή σύγκρουση αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιλογή »,  δήλωσε ο Αγκοπιάν.

Η Αρμενία,  που βρίσκεται στην  Καυκάσια περιοχή ανήκει  στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Το απέδειξε άλλωστε η αναβάθμιση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας καθώς  και η πρόσφατη επίσκεψη του Β.Πούτιν στην χώρα.

 Όμως το γεωπολιτικό παιγνίδι είναι πολύ μεγάλο ,  διότι η περιοχή της Κασπίας και μέρος του  Καυκάσου βρίσκεται  πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά πεδία του κόσμου.
Οι πρώην Σ. Δημοκρατίες  του Αζερμπαϊτζάν , Καζακστάν, Τουρκμενιστάν Ουζμπεκιστάν έτυχαν να διαθέτουν γιγαντιαία αποθέματα  φυσικού αερίου και  πετρελαίου που έχουν αξιοποιηθεί.

Η  διαφορά του αξιοποιημένου από την ανακάλυψη «υποψίας» κοιτάσματος είναι ότι το ένα ρέει, ενώ το άλλο θέλει, στην καλύτερη των περιπτώσεων 15 με 20 χρόνια για να αρχίσει να αντλείται .

Η  Αρμενία αποτελεί ένα από το πιο παραδοσιακούς και πιστούς συμμάχους της Ρωσίας και σε καμία περίπτωση δεν θα αφεθεί στην μοίρα της πόσο μάλλον όσον αφορά την περιοχή του  Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου