Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί κάτοικοι του Βολγκογκράντ αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες και κινούνται στην πόλη με τα πόδια. Οι άνθρωποι είναι τρομαγμένοι. Όπως σημειώνει ένας ειδικός σε καταστάσεις κρίσης, ο βετεράνος των Ειδικών Δυνάμεων, «Βίμπελ», ο Λεβ Κορολκόφ, είναι αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης:

Δεν είναι δυνατός ο απόλυτος έλεγχος κάθε συγκοινωνιακού μέσου ή χώρου δημόσιας συνάθροισης - για να συμβεί αυτό πρέπει να σταματήσουν τα πάντα: να μην κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να κλείσουν τα εμπορικά κέντρα και να μην εργάζονται οι σταθμοί. Αλλά αυτό είναι αδύνατο. Αυτό το είδος προσχεδιασμένων επιθέσεων με μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης.
Το Βολγκογκράντ προσελκύει την προσοχή των τρομοκρατών ως σημαντικός συγκοινωνιακός και διεκπεραιωτικός κόμβος στα νότια της Ρωσίας. Μια τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιείται εκεί, προκαλεί αναπόφευκτα μεγάλη αίσθηση και αυτός είναι ο στόχος των εγκληματιών - παρατηρούν οι ε ειδικοί.
'Οσον αφορά τους πιθανούς εμπνευστές των τρομοκρατικών επιθέσεων, οι ειδικοί εικάζουν, ότι πρόκειται για ομάδες που ασπάζονται το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Η βασική υποκίνηση θα μπορούσε να προέρχεται από τις διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις θρησκευτικού τύπου, που εδραιώθηκαν στη Μέση Ανατολή - δήλωσε σε συνέντευξή του στη « Φωνή της Ρωσίας », Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής, 'Αλεξ Κόγκαν:
Μπορεί να είναι εκείνοι που επιμένουν σε εδαφική απόσχιση, στη μέγιστη υπαγωγή των περιοχών του Βόρειου Καυκάσου υπό τον έλεγχό τους και την μετατροπή τους σε ένα γόνιμο έδαφος για το μελλοντικό χαλιφάτο. Αυτές οι ιδέες έχουν ισχυρή απήχηση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τα τελευταία χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε μια σειρά εντολών στην Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή (NAC), για την ενίσχυση της ασφάλειας σε όλη τη Ρωσία και εξειδικευμένα για την περιοχή του Βολγκογκράντ. Ο Πρόεδρος θα λαμβάνει ημερήσια έκθεση από τη NAC για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα λαμβάνει επίσης επιχειρησιακές αναφορές. για την κατάσταση.
Στο μεταξύ, στο Βολγκογκράντ, έχουν ακυρωθεί όλες οι πρωτοχρονιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή παιδιών της 31ης Δεκεμβρίου. Πένθος έχει εξαγγελθεί για το διάστημα από την 1η έως την 3η Ιανουαρίου.            http://greek.ruvr.ru/news/2013_12_30/257572536/             

Η τρομοκρατική ενέργεια στο Βολγκογκράντ, η δεύτερη μέσα σε μόλις τρεις μήνες που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 15 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες έριξε βαριά τη σκιά της τρομοκρατίας στους επικείμενους χειμερινούς  ολυμπιακούς αγώνες στο Σότσι.
Η έκρηξη στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βολγκογκράντ επανέφερε όμως  στην επικαιρότητα ένα ξεχασμένο βίντεο που εμφανίστηκε στο YouTube τον περασμένο Ιούλιο (κατέβηκε σχεδόν αμέσως) όπου ο αυτοαποκαλούμενος εμίρης του Καυκάσου Doku Umarov  ανακοίνωνε και επίσημα την άρση του μορατόριουμ για επιχειρήσεις κατά αμάχων που είχε μονομερώς επιβάλει λίγους μήνες νωρίτερα και καλούσε μάλιστα τους πιστούς μαχητές του να συνεχίσουν τη μάχη για ανεξαρτησία στη διάρκεια των αγώνων τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η  Μόσχα βέβαια καταβάλει κάθε προσπάθεια να υποβαθμίσει τα γεγονότα στο Βολγκογκράντ σαν την έναρξη  ενός τέτοιου αγώνα και κινητοποιεί  τεράστιες δυνάμεις για να αποσοβήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι επιχειρήσεις βέβαια στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου δεν έχουν ποτέ σταματήσει και οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, εξουδετερώνοντας τον ένα μετά τον άλλο τους τοπικούς πολέμαρχους  με άμεσο αποτέλεσμα οι επιθέσεις των αποσχιστικών ομάδων, εντός και εκτός περιοχής,  να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.  Όπως αποδεικνύεται βέβαια μια είναι αρκετή την «κατάλληλη» στιγμή  την περίοδο των αγώνων στο Σότσι για να καταρρεύσει το οικοδόμημα που πολύ προσεκτικά και επίμονα έχει κατασκευάσει η προεδρία Πούτιν.              http://ptisidiastima.wordpress.com/2013/12/30/volgter/