Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

«Χτύπησε» κόκκινο η αιθαλομίχλη και στη Λαμία.

ΣΧΟΛΙΟ:Μια απορία μόνο για όλους αυτούς που γράφουν για την αιθαλομίχλη που δημιουργούν τα τζάκια,επειδή το αναφέρει και ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός,ότι θα σας πάρουν και την στάχτη από την φωτιά, έχετε αναρωτηθεί το 1940,το 1950,το 1960,που δεν υπήρχαν ούτε αιρ-κοντίσιον,ούτε σώματα πετρελαίου,ούτε σώματα αλογόνου,ούτε θερμάστρες υγραερίου,και όλος ο κόσμος ζεσταινόταν με τα τζάκια,γιατί τότε δεν υπήρχε πρόβλημα σε κανένα χωριό,και σε καμμία πόλη;Σήμερα γιατί τόση παρουσίαση σε αυτό το θέμα σε όλες τις πόλεις[Ιωάννινα,Αγρίνιο,Λάρισα,Λαμία,Κρήτη]εντολοδόχοι της κυβέρνησης γίναται όλοι οι δημοσιογράφοι;Γνωρίζεται πόσος κόσμος είναι χωρίς δουλειά,και πόσοι δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται;Kαλά κάνει ο κόσμος και ζεσταίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο,που γνωρίζει από τους παππούδες του,και όπως φαίνεται τα επόμενα χρόνια τα τζάκια θα είναι ο μόνος τρόπος θέρμανσης με το παρόν ή χωρίς το παρόν μεταπολιτευτικό σύστημα.

Την ίδια ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει με απίστευτη θρασύτητα μπροστά στις κάμερες ότι αν μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θα ευνοηθούν αυτοί που έχουν πισίνες, πάνω από τη Λαμία και πολλές άλλες πόλεις ένα καρκινογόνο νέφος απλώνεται και κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται επί της ουσίας...

Η αιθαλομίχλη τις δυο τελευταίες ημέρες έχει σκεπάσει τη Λαμία και δεν υπάρχει κάποιος να μας πει, εαν έχουν γίνει μετρήσεις και σε ποιο επίπεδο είναι οι επικίνδυνοι ρύποι, που δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα ειδικά τις τελευταίες ημέρες πάνω από την πόλη.

Απλά όπως ανακοινώθηκε μετά την σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υγείας, αποφασίστηκε να μπορούν οι Περιφερειάρχες να προχωρούν σε συστάσεις για μη χρήση τζακιών ακόμη και από το επίπεδο των 100 μικρογραμμαρίων και αυτομάτως να ενεργοποιείται και η απόφαση για δωρεάν παροχή ρεύματος για διπλάσιες ημέρες στις ευπαθείς ομάδες.

Εντάξει καταλάβαμε. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν πισίνα και επομένως πολύ καλά κάνετε και δεν ρίχνετε την τιμή του πετρελαίου, ενώ ο μηχανισμός σε όλες τις Περιφέρειες λειτουργεί άψογα για όλα τα παραπάνω...

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

 


 
Τι λέει το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την αιθαλομίχλη

Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα, που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες, προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης.

Ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή «ενός παλιού γνώριμου», του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του.

Σημειώνεται ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, εδώ.Το ΑΠΘ για τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης

«Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΠΘ.

«Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Από ό,τι έχει αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία, με χαρακτηριστικό και συμβολικό παράδειγμα την αντίστοιχη κρίση του Λονδίνου το 1952, υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις, οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Οι άμεσα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και όσοι ζουν σε ακραίες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (ήδη καθημερινά αναφέρονται θάνατοι από ασφυξία και εμπρησμό οι οποίοι καθορίζονται από την αδυναμία θέρμανσης).

Εκτός όμως από τις άμεσες και ακραίες επιπτώσεις, οι οποίες και προκαλούν συνήθως το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, υπάρχουν και ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις από τη μακρόχρονη έκθεση στην αέρια ρύπανση. Την ίδια την αιθαλομίχλη αποτελούν σωματίδια εμπλουτισμένα με οργανικές ενώσεις και μέταλλα , προϊόντα καύσεων υποπροϊόντων θέρμανσης. Τα σωματίδια αυτά όπως έχει αποδειχθεί από σειρά διεθνών ερευνών έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης. Με την έννοια αυτή η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πάρει μέτρα αν η ρύπανση περάσει τα όρια που η ίδια ορίζει είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, παραπλανητική και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε επιτακτική τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση.

Παράλληλα θεωρούμε ότι η σημερινή κρίση αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένου αειφορικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τόσο των επιτακτικών αναγκών οικιακής θέρμανσης, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος στις πόλεις.

Ιωάννης Δ. Παντής, Καθηγητής Οικολογίας ΑΠΘ

Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ».                          http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=87136:xtuphse-kokkino-h-aithalomixlh-kai-sth-lamia&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=68

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου