Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Με νέους διηπειρωτικούς πυραύλους στόχευσε η Ρωσία την δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Η Ρωσία περιχαρακώνει αποφασιστικά την ζώνη ενδιαφερόντων της με την μεταφορά των νέων ICBM Yars στο  Νοβοσιμπίρσκ την τρίτη μεγαλύτερη ρωσική πόλη που βρίσκεται στη Σιβηρία, και μεγάλης κλίμακας αεραποβατικες  ασκήσεις σε Αρκτική και Άπω Ανατολή.

Η Αρκτική έχει μέγιστη στρατηγική σημασία για την Ρωσία όχι μόνο λόγω των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στα βάθη του Αρκτικού ωκεανού, αλλά και γιατί οποιαδήποτε βολή ενός ICBM από τα βάθη της Σιβηρίας προς την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ σε περίπτωση ενός απεφευκταίου Γ ΠΠ'θα ακολουθήσει την συντομότερη διαδρομή μέσω της Αρκτικής,λόγω της σφαιρικότητας της Γης παρά να διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Συνεπώς οι Ρώσοι δεν επιθυμούν κανενός είδους αντιβαλλιστικα΄συστήματα σε κάποιο σημείο του αρκτικού κύκλου που ανήκει σε δυτική χώρα.Για αυτό και θέλει να προχωρήσει στην δημιουργία αμιγώς "αρκτικών" δυνάμεων, για να κρατήσει την περιοχή υπό τον έλεγχό της.

Ο εξοπλισμός των ρωσικών πυραυλικών δυνάμεων με  κινητά συστήματα ICBM «Yars» που αντικαθιστούν  τους «Topol » αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα και με δήλωση του Προέδρου της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στο ρωσικό βαλλιστικό οπλοστάσιο.

Το πυραυλικό βαλλιστικό  σύστημα " Yars " αποτελεί έναν νέο είδος πυραύλου, το οποίο αντικαθιστά μαζικά το βαλλιστικό πύραυλο « Topol, ο οποίος αφού υπηρέτησε την Ρωσία σχεδόν για 25 χρόνια , τώρα παροπλίζεται.

Οι  διηπειρωτικοί  πύραυλοι "Yars" είναι ότι πιο σύγχρονο και  ισχυρό βρίσκεται σε υπηρεσία στο ρωσικό οπλοστάσιο αυτήν την στιγμή. Τα κινητά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων αυτού του τύπου «δεν διαθέτουν φραγμούς» όσο αφορά τους ελιγμούς και την μετακίνηση τους . Χάρη στον ισχυρό κινητήρα  που διαθέτουν , μπορούν να κινηθούν σε εδάφη βαλτώδη, μέσα από δάση αλλά και χιόνια .

Αυτό το όπλο είναι τρομερό , σύγχρονο και ισχυρό . Οι μετακινήσεις των  κινητών μονάδων δεν μπορούν να γίνουν ανιχνεύσιμες από τα εχθρικά ραντάρ . Αξιωματικοί των πυραυλικών δυνάμεων ισχυρίζονται ότι ο πύραυλος «Yars» μπορεί «χτυπήσει οποιοδήποτε  στόχο, οπουδήποτε στον κόσμο, με ακρίβεια ενός μέτρου» .

Από την άλλη πλευρά οι κινητές μονάδες που εδρεύουν στο Νοβοσιμπίρσκ  διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνουν την ζωή του στρατιωτικού προσωπικού άνετη μιας και διαθέτουν ακόμη  ραδιόφωνα και τηλεοράσεις . Η κουκέτα  του προσωπικού μέσα σε ένα κινητό σύστημα είναι παρόμοια με μία ευρύχωρη κουκέτα τρένου, ικανή  να φιλοξενήσει τέσσερα άτομα .

Σύμφωνα με τον διοικητή της ταξιαρχίας πυραύλων στο Νοβοσιμπίρσκ ταξίαρχο  АлександрСтенькин, φέτος κατετάγησαν περίπου 500 Ρώσοι επαγγελματίες στρατιώτες, οι οποίοι αφού θα εκπαιδευτούν κατάλληλα  θα υπηρετήσουν  για μεγάλο χρονικό διάστημα στις κινητές μονάδες πυραύλων «Yars» χειριζόμενοι τα πιο σύγχρονα πυραυλικά συστήματα παγκοσμίως.

Οι ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας των κινητών μονάδων των βαλλιστικών πυραύλων «Yars» θα ξεκινήσουν από τα μέσα του Ιανουαρίου 2014.

Οι ρωσικές αεραποβατικέςδυνάμεις ВДВ,ένα από τα πιο επίλεκτα και πλήρως επανδρωμένα σώματα της Ρωσίας ετοιμάζονται για την «μάχη της Αρκτικής»

«Το 2014 τα στρατεύματα αυτά θα κληθούν να λάβουν μέρος σε 2 ασκήσεις  μεγάλης κλίμακας στην Αρκτική και στην ρωσική Άπω Ανατολή» δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ο διοικητής των αεραποβατικών στρατευμάτων, αντιστράτηγος VladimirShamanov .

«Έχουμε μεγάλα σχέδια για το επόμενο έτος , αρχής γενομένης από την υλοποίηση αεραποβατικών ασκήσεων στην Αρκτική,όπου μετά την υλοποίησης τους θα μεταβούμε για την εκτέλεση επιχειρησιακών στρατηγικών ασκήσεων στο  πολεμικό θέατρο της ρωσικής  Άπω Ανατολής», δήλωσε ο Ρώσος αντιστράτηγος.

Ο ίδιος υπογράμμισε  ότι το 2013 οι δυνάμεις του, μετά την ολοκλήρωση σειράς στρατιωτικών ασκήσεων και πολεμικής ετοιμότητας, βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.
« Αναγνωρίζουμε το  βαθμό της ευθύνης που μας αναλογεί για την ασφάλεια των ρωσικών συμφερόντων παγκοσμίως που βασίζεται κυρίως στα στρατεύματά μας », δήλωσε ο Shamanov .

Οι ρωσικές αεραποβατικές δυνάμεις ВДВ,μέσα στο  2013 ολοκλήρωσαν τρείς τουλάχιστον μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις με την συμμετοχή δυνάμεων των χωρών CTO αλλά και της Κίνας, αποσπώντας ευμενή σχόλια .

Μια μεγάλη σύγκρουση διεξάγεται µεταξύ των οκτώ χωρών που διεκδικούν τα κοιτάσματα στην Αρκτική (Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Σουηδία, ΗΠΑ) για τα πλούτη τα οποία βρίσκονται κάτω από τους πάγους της και γίνονται τώρα περισσότερο προσβάσιµα, εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής.

Η αντιπαράθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύµφωνα και µε διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που δηµοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks. Η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τη θέση της στη Γροιλανδία, εν όψει µιας πιθανής ανεξαρτητοποίησης της περιοχής αυτής, η οποία αποτελεί προτεκτοράτο της Δανίας.

Στο θέμα αυτό παρενέβη σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Dmitry Rogozin δηλώνοντας ότι « μεταξύ των μεγάλων παικτών που  υπάρχουν πάνω από την Αρκτική , είναι και η Ρωσία  καθώς επιθυμεί την εκμετάλλευση των πηγών της στην περιοχή καθιστώντας  παράλληλα την ήπειρο αυτή  σε ύψιστο θέμα εθνικής ασφάλειας».

« Εκεί υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και θα ήταν απλά μια άσχημη εμπλοκή, εάν η Ρωσία έχανε τις φιλοδοξίες της στην Αρκτική  και δεν μπορούσε να συνεχίσει την ανάπτυξη της ναυπηγικής ικανότητας με αυτές τις φιλοδοξίες» δήλωσε ο ίδιος σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ρωσικού εμπορικού Ναυτικού την Παρασκευή .

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σήμερα στην Αρκτική , ξεδιπλώνεται μια ολοκληρωτική μάχη  η οποία προς το παρόν φαίνεται να είναι  εικονική , αλλά με  σοβαρούς παίκτες, με κύριο θέμα το ποιος διαθέτει  μεγαλύτερο έρεισμα στην περιοχή από παλιά».

« Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό ,αλλά γεωπολιτικό. Η Αρκτική αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας της χώρας», υπογράμμισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός .

Ο Dmitry Rogozin υπενθύμισε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν για αυτήν την περιοχή σχέδια για μεγαλύτερη  παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων πράγμα επικίνδυνο και περίπλοκο!


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου