Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Iαπωνία: Μετεγκατάσταση αμερικανικής βάσης στην Οκινάουα.

Ο κυβερνήτης της Οκινάουα έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την μετεγκατάσταση μιας αμερικανικής βάσης στο εσωτερικό αυτού του νησιού της νότιας Ιαπωνίας, κάτι που αποτελεί σημαντική πρόοδο σ' ένα θέμα που διαταράσσει εδώ και χρόνια τις αμερικανο-ιαπωνικές σχέσεις, έγι   νε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας.

Οι αρχές της Οκινάουα υπέγραψαν επισήμως την έγκριση για τη μετεγκατάσταση της βάσης στη λιγότερο πυκνοκατοικημένη ανατολική ακτή του νησιού, στην κοινότητα του Νάγκο.
Πρόκειται για ένα σημαντικό στάδιο της μετεγκατάστασης της αεροπορικής βάσης της Φουτένμα, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πυκνοκατοικημένη πόλη Τζινοουάν (νότια Οκινάουα), όπου οι αμερικανικές αυτές εγκαταστάσεις αποτελούν αντικείμενο έντονων επικρίσεων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε πως το υπουργείο έλαβε το έγγραφο με τη σφραγίδα του κυβερνήτη της Οκινάουα Χιροκάζου Νακαΐμα.

Έπειτα από αμφιταλαντεύσεις που διήρκεσαν χρόνια, στη διάρκεια των οποίων είχε ζητήσει ως και την αποχώρηση της βάσης αυτής από την Οκινάουα, ο Νακαΐμα συμφώνησε τελικά στη μετεγκατάστασή της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε συναντηθεί με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ο οποίος υποσχέθηκε μεταξύ άλλων μια οικονομική βοήθεια τουλάχιστον 300 δισεκ. γεν (2,1 δισεκ. ευρώ) ετησίως για την οικονομία της Οκινάουα ως το 2021.

Η μετεγκατάσταση της βάσης θα πρέπει να αντιμετωπίσει ωστόσο ακόμη μερικά εμπόδια, όπως οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο στο Νάγκο και θα χρησιμοποιηθούν από τους αντιπάλους της για να υποστηρίξουν την άποψή τους.

Το σχέδιο για τη μετακόμηση της βάσης της Φουτένμα βρίσκεται στο τραπέζι από μια πρώτη αμερικανο-ιαπωνική συμφωνία το 1996, αλλά το θέμα σκοντάφτει εξαρχής στη δυσπιστία ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού της Οκινάουα, όπου έχουν τη βάση τους οι μισοί από τους περίπου 47.000 αμερικανούς στρατιώτες που είναι παρόντες στην Ιαπωνία.

Οι αντίπαλοι του σχεδίου, έχοντας απαυδήσει από την ενόχληση και την ανασφάλεια που προκαλεί αυτή η μαζική στρατιωτική παρουσία, υποστηρίζουν ότι η βάση αυτή πρέπει να φύγει από το Τζινοουάν, όχι για να μεταφερθεί αλλού στην Οκινάουα, αλλά για να φύγει εντελώς το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου