Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Elon Musk> Eπίθεση σε Soros και Blackrock, Vanguard για δείκτες ESG! Πράγματι πολύ σημαντικές εξελίξεις.

Καθώς στις εκλογές του Νοεμβρίου 2024 στις ΗΠΑ παίζεται η τύχη του δυτικού κόσμου ο Elon Musk επιστρέφει και ξαναχτυπά σε δύο από τα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει.

Πρώτα όμως πάμε να κάνουμε γρήγορες συστάσεις ενός πολύ ενδιαφέροντος τύπου.

By The Wrong Man

Ο Michael Shellenberger λοιπόν είναι ο συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του San Fransicko (HarperCollins 2021) και του Apocalypse Never (Harper Collins 2020), ήταν “Hero of the Environment” του περιοδικού Time “και αποδέκτης του βραβείου Green Book. Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Environmental Progress, ενός ανεξάρτητου και μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού που εδρεύει στο Berkeley, της Καλιφόρνια.

Ο Michael Shellenberger θα σημείωνε στο Χ σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα> Πολιτικοί και ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον George Soros λένε ότι τα «περιστατικά μίσους» αυξάνονται, αλλά δεν αυξάνονται. Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο: υψηλότερα από ποτέ και αυξανόμενα επίπεδα ανοχής των μειονοτήτων. Ο λόγος που διαδίδουν παραπληροφόρηση μίσους είναι για να δικαιολογήσουν μια δρακόντεια καταστολή της ελευθερίας του λόγου.

Ο Elon Musk θα επικροτούσε το σχόλιο του Michael Shellenberger ως εξής>

Ακριβώς.

Το Χ (Twitter) θα υποβάλει νομική αγωγή για να σταματήσει αυτό. Ανυπομονώ να ξεκινήσει o εντοπισμός -ανακάλυψη. 

X will be filing legal action to stop this. Can’t wait for discovery to start!

Michael Shellenberger
@shellenberger

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Reuters  το Open Society Foundations, το φιλανθρωπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο George Soros, σχεδιάζει να αποσύρει ή να τερματίσει μεγάλο μέρος του έργου του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς μετατοπίζει την εστίαση σε άλλα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με εσωτερικό email που είδε το Reuters.

Η απόφαση σημαίνει ότι το φιλανθρωπικό δίκτυο θα απομακρυνθεί από εργασίες που σχετίζονται με εσωτερικές ευρωπαϊκές υποθέσεις και θα επικεντρωθεί στην περιοχή στο πλαίσιο ευρύτερων παγκόσμιων ζητημάτων, σύμφωνα με το email που εστάλη στους υπαλλήλους.
«Τελικά, η νέα εγκεκριμένη στρατηγική κατεύθυνση προβλέπει την απόσυρση και τον τερματισμό μεγάλων τμημάτων της τρέχουσας εργασίας μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετατοπίζοντας την εστίασή μας και την κατανομή των πόρων σε άλλα μέρη του κόσμου», ανέφερε το email.

«Αυτή η μετατόπιση δεν είναι μια αντανάκλαση της προηγούμενης δουλειάς και των πολλών συνεισφορών του προσωπικού όλα αυτά τα χρόνια, αλλά μάλλον μια μελλοντική απόφαση που βασίζεται σε μελλοντικές ευκαιρίες για σημαντικό αντίκτυπο».

Το ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ο 93χρονος Soros θα παραδώσει το ίδρυμά του για επιχορήγηση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον γιο του Αlex και τον Ιούλιο αποκάλυψε σχέδια για απολύσεις του 40% του παγκόσμιου προσωπικού του σε μια στρατηγική αλλαγή.

Το εσωτερικό email δεν αναφέρει λεπτομερώς πώς το ίδρυμα θα μετατoπίσει τη χρηματοδότησή του, αλλά ένας εκπρόσωπος είπε ότι η ομάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ομάδες της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, ενώ θα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές κοινότητες Ρομά.

«Το Open Society Foundations αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, αλλά η οικογένειά μου και το OSF υποστηρίζουν εδώ και καιρό και παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα», δήλωσε ο Alex Soros, πρόεδρος των Open Society Foundations, σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Reuters.

Ο George Soros που μετανάστευσε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έκανε την περιουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ομάδες που προωθούν φιλελεύθερες, δημοκρατικές και ανοιχτά σύνορα αξίες στην Ανατολική Ευρώπη. Κέρδισε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα στοίχημα του 1992 έναντι της βρετανικής λίρας.

Ο οργανισμός, ο οποίος κατευθύνει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο παγκοσμίως, θα συνεχίσει επίσης να χρηματοδοτεί προγράμματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Κιργιζίας και των Δυτικών Βαλκανίων μέσω εθνικών ιδρυμάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Open Society Foundations.

«Το νέο μοντέλο θα δει το μεγαλύτερο μέρος των επιχορηγήσεων μας να οργανώνεται γύρω από συγκεκριμένες ευκαιρίες για αντίκτυπο, που θα καθοριστούν τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Η δουλειά μας στην Ευρώπη ήταν πάντα ένα εξελισσόμενο σύνολο και αυτές οι νέες αλλαγές δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτή τη μακροπρόθεσμη τάση».

[Ρεπορτάζ από τον Michael Kahn, Επιμέλεια Ed Osmond]

Το μέτωπο με τον Soros και τις πολιτικές περιορισμού της ελευθερίας του λόγου είναι ένα από τα αγαπημένα γήπεδα του Elon Musk. Ένα ακόμη μέτωπο είναι η βαθμολογία ESG. Εδώ  Musk έχει δώσει τα ρέστα του>

 

Ο Elon Musk ξέρει ότι το ESG είναι ο διάβολος!

O  Elon Musk, o οραματιστής επιχειρηματίας και Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, πυροδότησε μια έντονη συζήτηση γύρω από την αποτελεσματικότητα των πρακτικών Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Διακυβέρνησης (ESG), θεωρώντας τες ελαττωματικές και μεταγλωττίζοντας τις ως ενσάρκωση του κακού “διάβολος.” Αυτή η συζήτηση αποκτά περαιτέρω ίντριγκα καθώς οι αξιολογήσεις κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών καπνού (!) επισκιάζουν εκπληκτικά αυτές της Tesla, αφήνοντάς μας μπερδεμένους και προτρέποντάς μας να εμβαθύνουμε στην πολυπλοκότητα της αξιολόγησης της εταιρικής ευθύνης.

Ένα καθηλωτικό άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Business Insider ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στον αινιγματικό σκεπτικισμό του Elon Musk απέναντι στις θεμελιώδεις αρχές των πρακτικών ESG. Ο Musk υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων των εταιρειών μπορεί να πέσουν θύματα εγγενών ανεπαρκειών, καθιστώντας τις ανίκανες να παρέχουν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση. Η επισήμανση του ESG ως “ο διάβολος” υπονοεί την πεποίθηση ότι η υποτιθέμενη αποτελεσματικότητά του στην υπεράσπιση της γνήσιας βιωσιμότητας μπορεί να είναι αφελώς λανθασμένη.

Είναι σημαντικό ότι η κλίμακα των ανησυχιών του Μusk ενισχύεται όταν αντιπαραθέσουμε τις αξιολογήσεις κοινωνικής ευθύνης της Tesla με αυτές των μεγαθήρων του καπνού. Παραδόξως, προκύπτει ότι η καπνοβιομηχανία θριαμβεύει επί της Tesla σε ορισμένες πτυχές της κοινωνικής ευθύνης, μια απρόβλεπτη αποκάλυψη που προκαλεί ανασήκωμα φρυδιών και μας αναγκάζει να εξετάσουμε εξονυχιστικά τα θεμέλια στα οποία βασίζονται αυτές οι αξιολογήσεις.

Αυτή η αποκάλυψη, η οποία καλεί τον έλεγχο, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για μια λεπτή αξιολόγηση των κριτηρίων ESG και των συνεπαγόμενων συνεπειών της. Ενώ η Tesla έχει αποσπάσει αναγνώριση για την ακλόνητη δέσμευσή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα πρωτοποριακά ηλεκτρικά οχήματα, οι περίπλοκες αξιολογήσεις δείχνουν ότι οι εταιρείες καπνού, παρά τα επίμαχα προϊόντα τους, παρουσιάζουν ανώτερες επιδόσεις σε τομείς όπως η διακυβέρνηση και ο κοινωνικός αντίκτυπος. Αυτή η παράδοξη διχογνωμία θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των κυρίαρχων μεθοδολογιών αξιολόγησης, απαιτώντας μια συνολική επαναξιολόγηση για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η πληρότητα της αξιολόγησης της γενικής ευθύνης μιας εταιρείας.

Η έντονη απόκλιση που παρατηρείται στις αξιολογήσεις επιταχύνει έναν βαθύ προβληματισμό σχετικά με τις περιπλοκές της μέτρησης και της σύγκρισης της κοινωνικής ευθύνης μεταξύ διαφορετικών βιομηχανιών. Υπογραμμίζει κατηγορηματικά την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου και προσαρμόσιμου πλαισίου, που να ενσωματώνει εγγενώς τις προκλήσεις και τους στόχους του κλάδου. Το να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε τυποποιημένα κριτήρια μπορεί να μην περικλείει την πολύπλευρη φύση της εταιρικής ευθύνης, καθιστώντας την ένα ελλιπές και παραπλανητικό κριτήριο.

Συμπέρασμα:

Η πρόσφατη κριτική του Elon Musk στις πρακτικές ESG, σε συνδυασμό με τις εντυπωσιακά ανώτερες βαθμολογίες κοινωνικής ευθύνης των κολοσσών της καπνοβιομηχανίας σε σύγκριση με την Tesla, αποκαλύπτει μια περίπλοκη διαφορά που απαιτεί ενδοσκόπηση. Αυτό το άρθρο υπογραμμίζει πειστικά την επείγουσα ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αξιολόγηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διοικητικών επιδόσεων των εταιρειών. Υποστηρίζει ένθερμα τους συνεχείς διαλόγους και την ανάπτυξη ισχυρών πλαισίων αξιολόγησης που υπερβαίνουν τους περιορισμούς μιας μονολιθικής προσέγγισης, αναγνωρίζοντας δεόντως και προσαρμόζοντας τις προκλήσεις και τους στόχους του κλάδου. Μόνο μέσω τέτοιων συντονισμένων προσπαθειών μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε μια πιο ακριβή και ολιστική αναπαράσταση της συνολικής ευθύνης μιας εταιρείας στο συνεχώς εξελισσόμενο εταιρικό μας τοπίο. 

Τι είπε για Vanguard, BlackRock, State Street

Mερικά 24ωρα πριν ο Musk κατέρριψε τις βαθμολογίες ESG (Environmental, Social, Governance) αποκαλώντας τες «rebranded communism».

«Είμαι πολύ υπέρ του περιβάλλοντος», είπε ο Μusk σε μια ζωντανή συζήτηση με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Vivek Ramaswamy στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. «Αλλά μοιάζει σαν να κάνουμε rebranded στην επωνυμία του κομμουνισμού, κάτι που μοιάζει με αυτό που είναι το ESG, και το επιβάλλουμε στην εταιρική Αμερική εν αγνοία των πραγματικών μετόχων, κάτι που συμβαίνει. ”

Ο Μusk δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι επενδυτικοί κολοσσοί όπως η BlackRock και η Vanguard «προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη ομαδική αγωγή στην ιστορία των ομαδικών αγωγών κατά τάξη μεγέθους από τους μετόχους τους» επειδή «σπάνε τη συμφωνία με τους πελάτες τους» αφού, δίνοντας προτεραιότητα στις πολιτικές ESG, «δεν μεγιστοποιούν την αξία των μετόχων»

-Και εσείς… πρέπει να πείτε στους πελάτες σας ότι δεν παίρνετε τις βέλτιστες αποφάσεις για την αξία των μετόχων γιατί αυτό συμβαίνει», είπε. συνεχίζεται.

Η The Wall Street Journal για το θολό τοπίο των αξιολογήσεων ESG

Η Tesla θα μπορούσε να είναι ένα παιδί αφίσας για τη σύγχυση γύρω από τις αξιολογήσεις ESG.

Πρέπει η αυτοκινητοβιομηχανία να έχει υψηλή βαθμολογία ESG επειδή κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα, χαμηλή λόγω κάποιων εργασιακών πρακτικών και κινδύνων στον αυτόματο πιλότο ή μεσαία βαθμολογία που υπολογίζει τα πράγματα κατά μέσο όρο;

Διαφορετικές εταιρείες αξιολόγησης δίνουν διαφορετικές απαντήσεις και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα: Πολλοί επενδυτές βλέπουν τις βαθμολογίες ESG ως έναν εύκολο τρόπο σύγκρισης εταιρειών με βάση τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβέρνησης πρακτικές τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό-σημειώνει στο ρεπορτάζ της στη The Wall Street Journal η Rochelle Toplensky.

Οι βαθμολογίες ESG για την ίδια εταιρεία μπορεί να ποικίλλουν πολύ, συχνά επειδή οι πάροχοι αξιολογήσεων χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθοδολογίες για την κατάταξή τους. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των ίδιων των δεδομένων ESG. Ενώ πολλές εταιρείες δημοσιεύουν οικειοθελώς ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση και τις δραστηριότητές τους ESG, τα δεδομένα μπορεί να είναι αποσπασματικά και ασυνεπή, καθιστώντας τις συγκρίσεις μεταξύ εταιρειών δύσκολες.

Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολο για τους επενδυτές να αξιολογήσουν τις επενδύσεις ESG, κάτι που προκαλεί ανησυχία δεδομένης της δημοτικότητάς τους. Από τα τέλη Ιουνίου, υπήρχαν 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά περιουσιακά στοιχεία που επενδύθηκαν σε βιώσιμα κεφάλαια παγκοσμίως, σύμφωνα με την Morningstar της εταιρείας παρακολούθησης κεφαλαίων.

Κάποια ανακούφιση, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι καθ’ οδόν καθώς οι εκκλήσεις επενδυτών, πολιτικών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών για υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας αρχίζουν να απαντώνται.

Από το 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτεί την υποβολή εκθέσεων ESG από περίπου 50.000 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και τουλάχιστον 10.000 ξένες εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες στο μπλοκ.

Ξεχωριστά, το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Αειφορίας δημοσίευσε ένα υποχρεωτικό πλαίσιο εταιρικών αναφορών πληροφοριών βιωσιμότητας που ελπίζει ότι θα αποτελέσει παγκόσμια βάση, παρόμοια με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, ένα σύνολο διεθνώς αποδεκτών λογιστικών προτύπων που χρησιμοποιούνται από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Και αργότερα φέτος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να εκδώσει το δικό της σύνολο απαιτήσεων αναφοράς για το κλίμα για εταιρείες εισηγμένες στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, αναμένουμε να δούμε μια δραματική αύξηση του όγκου των πληροφοριών που αποκαλύπτουν οι εταιρείες, και ελπίζουμε επίσης μια αύξηση στην ποιότητα αυτών των γνωστοποιήσεων», λέει ο Simon MacMahon, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας ESG. στον πάροχο αξιολογήσεων Sustainlytics. Αναμένει ότι οι διαφορές στις βαθμολογίες ESG θα συρρικνωθούν με την πάροδο του χρόνου, εν μέρει λόγω των πιο συνεπών, υψηλότερης ποιότητας δεδομένων.

Εξαιρετικά υποκειμενικό

Η έλλειψη συσχέτισης στις βαθμολογίες ESG χρησιμοποιείται συχνά για να απορρίψει τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας. Εάν οι αξιολογήσεις ESG ήταν υγιείς, λένε οι επικριτές, οι βαθμολογίες για μια δεδομένη εταιρεία θα συσχετίζονταν με τον ίδιο τρόπο που τείνουν να είναι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας. Για παράδειγμα, η Standard & Poor’s αναβάθμισε την Tesla από BB+ σε BBB τον περασμένο Οκτώβριο και λίγους μήνες αργότερα η Moody’s ανέβασε επίσης τη βαθμολογία της σε μία βαθμίδα σε Baa3.

Αλλά πολλοί επενδυτές λένε ότι η αναλογία είναι εσφαλμένη. Μια πιο χρήσιμη σύγκριση, λένε, είναι οι αξιολογήσεις αγοράς-πώλησης των αναλυτών, οι οποίες μπορούν επίσης να είναι παντού στον χάρτη.

Ενώ οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας απαντούν σε ένα πολύ στενό ερώτημα – πόσο πιθανό είναι μια εταιρεία να αποπληρώσει το χρέος της; – οι αξιολογήσεις ESG, όπως οι κλήσεις αγοράς-πώλησης των αναλυτών μετοχών, λαμβάνουν υπόψη μια σειρά ποιοτικών και ποσοτικών πληροφοριών. Οι πολλοί παράγοντες ESG που πρέπει να αναλυθούν—αποτύπωμα άνθρακα, σχέδιο μετάβασης, χρήση νερού, ποικιλομορφία του σκάφους και αρχείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αναφέρουμε μόνο μερικούς— καθιστούν τον ορισμό μιας «καλής» εταιρείας ESG εξαιρετικά υποκειμενικό.

«Μία από τις προκλήσεις των αξιολογήσεων ESG είναι ότι μοιάζει λίγο με εμάς: Έχει καλά οικονομικά στοιχεία η εταιρεία; Θα μπορούσα να σας πω «Η εταιρεία XYZ έχει εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία επειδή έχει έναν ισχυρό ισολογισμό.» Και μπορεί να πείτε, «Λοιπόν, δεν αναπτύσσεται.» Και τα δύο είναι αλήθεια, αλλά εξετάζουμε διαφορετικά πράγματα», λέει ο Andy Howard, παγκόσμιος επικεφαλής βιώσιμων επενδύσεων στη Schroders, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων.

Ευρεία υποστήριξη

Οι πάροχοι αξιολογήσεων ESG υποστηρίζουν ευρέως την υποχρεωτική αναφορά για το κλίμα στην Ευρώπη, διεθνώς και στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η απομάκρυνση από την εθελοντική γνωστοποίηση θα βοηθούσε να καταστήσουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα για τους επενδυτές με τον ίδιο τρόπο που οι γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές των ΗΠΑ (GAAP) για τις οικονομικές αναφορές.

«Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο όπου ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου ή αναλυτές από την πλευρά των πωλήσεων θα κληθούν να λάβουν έξυπνες επενδυτικές αποφάσεις εάν δεν υπήρχαν χρηματοοικονομικές αναφορές με εντολή GAAP; Θα ήταν χάος, και αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο λειτουργούσαμε», λέει ο Michael Jantzi, ιδρυτής της Sustainalytics και μέλος του International Sustainability Standards Board.

Έχουν γίνει προσπάθειες για την ευθυγράμμιση των διαφόρων προτύπων αναφοράς για το κλίμα, αλλά οι διαφορές αναμένεται να παραμείνουν. Το πλαίσιο του Διεθνούς Συμβουλίου Προτύπων Αειφορίας, για παράδειγμα, περιλαμβάνει απαιτήσεις για την αναφορά των λεγόμενων εκπομπών Πεδίου 3 στην αλυσίδα εφοδιασμού και υλικές πληροφορίες σχετικά με κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με το κλίμα. Η SEC αναμένεται να απαιτεί λιγότερες πληροφορίες από τις συστάσεις της ISSB, ενώ τα νέα πρότυπα της ΕΕ θα απαιτούν περισσότερη γνωστοποίηση τόσο από εταιρείες με έδρα στην ΕΕ όσο και από ορισμένες διεθνείς επιχειρήσεις με τοπικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές λένε ότι τέτοιες διαφορές δεν πρέπει να υπονομεύουν την αξία ή τον αντίκτυπο των δεδομένων, επισημαίνοντας ότι οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη εμπειρία με δύο σειρές χρηματοοικονομικών λογιστικών προτύπων—Η.Π.Α. GAAP και Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς ή ΔΠΧΠ. [U.S. GAAP and International Financial Reporting Standards, or IFRS.]

Ρυθμιστικά μοντέλα

Αυτό που πολλοί πάροχοι αξιολογήσεων δεν υποστηρίζουν είναι η ιδέα της ρύθμισης των πραγματικών μοντέλων αξιολογήσεών τους για την παραγωγή βαθμολογιών που είναι πιο συσχετισμένες. Λένε ότι αυτό μπορεί να μην δώσει στους επενδυτές τις πληροφορίες που χρειάζονται και θα μπορούσε να καταπνίξει την καινοτομία και τη μάθηση καθώς η αγορά ESG συνεχίζει να ωριμάζει. Η διαφορετικότητα απόψεων, λένε πολλοί, είναι σημαντική. «Μια από τις επικρίσεις μετά την οικονομική κρίση ήταν ότι η εν πολλοίς ομοιόμορφη άποψη των κινδύνων στην αγορά επέτρεψε σε ορισμένους από αυτούς να παραμείνουν απαρατήρητοι», λέει η Laura Nishikawa, παγκόσμια επικεφαλής έρευνας ESG στον πάροχο αξιολογήσεων MSCI. «Καθώς οι κίνδυνοι βιωσιμότητας θεωρούνται ολοένα και περισσότερο από τα διοικητικά συμβούλια και τους επενδυτές ως χρηματοοικονομικούς κινδύνους, η διατήρηση της διαφορετικότητας απόψεων σχετικά με τον εντοπισμό και τον καθορισμό τους θα συμβάλει κατά κάποιο τρόπο στην αποφυγή παρόμοιων παγίδων».

Μια άλλη αντίδραση είναι ότι ενώ οι κορυφαίες βαθμολογίες ESG έχουν δεχθεί πυρά, πολλοί επενδυτές αγοράζουν και χρησιμοποιούν τα δεδομένα κάτω από τα μοντέλα αξιολόγησης για να λάβουν αποφάσεις.

«Τα υποκείμενά τους δεδομένα που συλλέγουν είναι πολύ ισχυρά και πολύ χρήσιμα. Είναι απλώς η ιδέα να το απλοποιήσουμε σε ένα γράμμα ή μια βαθμολογία και να διαχειριστούμε τα χρήματα με βάση αυτό – αυτό δεν είναι καλή άσκηση», λέει η Aniket Shah, διευθύνουσα σύμβουλος και παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής έρευνας και βιωσιμότητας ESG στο Jefferies Group.

Πράγματι, ο παγκόσμιος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Amundi AMUN 0.09%increase; green up pointing triangle

η οποία έχει περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, αγοράζει βαθμολογίες ESG και ενσωματώνει τα υποκείμενα δεδομένα από 18 διαφορετικούς παρόχους, λέει ο Jean-Jacques Barbéris, διευθυντής του τμήματος θεσμικών και εταιρικών πελατών και ESG. Οι αναλυτές της Amundi σταθμίζουν τα διάφορα σημεία δεδομένων και επικαλύπτουν κάποια ποιοτική ανάλυση για να προσδιορίσουν τελικά το πολύπλευρο «λουλούδι αξιολόγησης» ESG, το οποίο οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου της μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να εξετάσουν κατά την επιλογή των μετοχών τους, λέει.

Οι μάχες για τις αξιολογήσεις, λένε πολλοί, είναι απλώς ένα σημάδι ότι η επένδυση ESG εξακολουθεί να εξελίσσεται και πιθανότατα θα είναι για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Το ESG είναι σίγουρα στα πρώτα στάδια της ωρίμανσής του. Πιθανότατα είναι στο τρίτο inning ενός αγώνα μπέιζμπολ εννέα σε αυτό το σημείο», λέει ο MacMahon της Sustainalytics. «Τα καλά νέα είναι ότι το ESG νομίζω ότι έχει εξασφαλίσει μια θέση για τον εαυτό του στα κύρια οικονομικά και ότι πολλή προσοχή και πολλή προσπάθεια καταβάλλεται για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία ωρίμανσης».

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου