Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Έρχεται η βιομετρική πληρωμή: Τι είναι και πως θα λειτουργήσει;

Νέα συστήματα τεχνικής επαλήθευσης θα διατίθενται δημόσια στους λιανοπωλητές ως αποτέλεσμα της τελευταίας εφαρμογής κανονισμών όπως η SCA και η PSD2, που επιβλέπουν την προστασία των υπηρεσιών πληρωμών.


Το ψηφιακό περιβάλλον αγορών θα χρησιμοποιεί πλέον τα βιομετρικά στοιχεία ταυτοποίησης των καταναλωτών για την επιβεβαίωση των πληρωμών με ταχύτερα και ασφαλή μέσα.

Η βιομετρική πληρωμή είναι μια τεχνολογία σημείου πώλησης (POS) που χρησιμοποιεί βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά για την αναγνώριση του χρήστη και την εξουσιοδότηση της αφαίρεσης χρημάτων από έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Η πληρωμή δακτυλικών αποτυπωμάτων, με βάση τη δακτυλική σάρωση, είναι η πιο κοινή βιομετρική μέθοδος πληρωμής.

Συχνά, το σύστημα χρησιμοποιεί έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στον οποίο η σάρωση με το δάχτυλο αντικαθιστά το σάρωση της κάρτας και ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να πληκτρολογεί έναν προσωπικό αριθμό ταυτότητας ( PIN ) ως συνήθως.

Μερικές πρόσθετες βιομετρικές μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας είναι οι ακόλουθες:

* αναγνώριση ίριδας
* αναγνώριση αμφιβληστροειδούς
* αναγνώριση προσώπου
* μοτίβα φλεβών
* σάρωση δακτύλων

Πώς λειτουργεί η βιομετρική πληρωμή;

Ακολουθεί ένα παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας ενός συστήματος πληρωμής δακτυλικών αποτυπωμάτων:

Ο αγοραστής σαρώνει τον δείκτη του χρησιμοποιώντας τον αναγνώστη σάρωσης δακτύλων του περιπτέρου.

Ο αναγνώστης σάρωσης δακτύλων του καταστήματος κρυπτογραφεί πολλαπλές μετρήσεις από σημείο σε σημείο του δακτυλικού αποτυπώματος και αποθηκεύει τα βιομετρικά δεδομένα και τις τραπεζικές πληροφορίες του πελάτη σε μια κεντρική βάση δεδομένων.

Ο αγοραστής έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει βιομετρική πληρωμή στο μητρώο POS. Εάν επιλέξουν βιομετρική πληρωμή, σκανάρουν το δάχτυλό τους στο ταμείο με τον ηλεκτρονικό αναγνώστη του καταστήματος.

Ο ηλεκτρονικός αναγνώστης συγκρίνει τα δεδομένα από τη νέα σάρωση με τα κρυπτογραφημένα δεδομένα στη βάση δεδομένων και είτε εγκρίνει είτε απορρίπτει τον έλεγχο ταυτότητας πληρωμής. Εάν εγκριθεί, τα χρήματα μεταφέρονται ηλεκτρονικά από τον λογαριασμό του αγοραστή στον έμπορο.

Ενώ η αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων εξακολουθεί να είναι η πιο κοινή περίπτωση χρήσης για βιομετρικές λύσεις, η νέα τεχνολογία που διαθέτει αναγνώριση προσώπου κερδίζει επίσης γρήγορα εξέχουσα θέση.

Επιπλέον, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να πληρώνουν απευθείας από ένα ψηφιακό πορτοφόλι που είναι αποθηκευμένο στις κινητές συσκευές ή στο smartphone τους.

Για παράδειγμα, τα iPhone νεότερης γενιάς είναι εξοπλισμένα με Apple Pay, το οποίο παρέχει μια πρόσθετη επιλογή για βολικές πληρωμές με χρήση αναγνώρισης προσώπου ή PIN σε iPhone νεότερων μοντέλων και αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή PIN σε παλαιότερα μοντέλα.

crime-study.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου