Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Toύρκοι: Οι Γερμανοί ζήτησαν από την Ελλάδα να στείλει 100 Leopard 1 στην Ουκρανία – Τι δίνουν ως αντάλλαγμα.

 Το Leopard 1A5 χρησιμοποιεί το ίδιο όπλο με το αρχικό Leopard 1 - Αυτό το όπλο είναι βασικό στοιχείο μεταξύ των τανκς του ΝΑΤΟ ικανό να εκτοξεύει διάφορους τύπους πυρομαχικών συμπεριλαμβανομένων των APDS (Armour-Percing Discarding Sabot) HESH (High -Explosive Squash Head) και HEAT (High-Explosive Anti-Tank)Η Γερμανική κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση στην Ελλάδα για αμοιβαία διευθέτηση. Αυτή η ρύθμιση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Πτήση, περιλαμβάνει ανταλλαγή ελληνικώνLeopard 1A5Άρματα / GR για πρώην ιταλικά άρματα μάχης Leopard 1A5, σε βάση ένα προς ένα. Αυτά τα πρώην ιταλικά τανκς, τα οποία αποκτήθηκαν από τον ελβετικό όμιλο RUAG με την πρόθεση να τα πουλήσουν στην Ουκρανία, βρίσκονται επί του παρόντος υπό κράτηση λόγω έρευνας που διεξήγαγαν οι ελβετικές αρχές.

Η εξέταση της μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι στην Ελλάδα στις 21 Αυγούστου 2023. Το ΝΑΤΟ απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα κράτη μέλη, να παράσχουν υποστήριξη στην Ουκρανία «υπό το φως» της ρωσικής επιθετικότητας.

Η στάση της Ελλάδας σε αυτό το θέμα εξετάζεται στενά καθώς επιδιώκει να συμβάλει στην άμυνα της Ουκρανίας διατηρώντας παράλληλα τη δική της γεωπολιτική θέση, ειδικά σε σχέση με την Τουρκία. Η Ελλάδα διερευνά τη δυνατότητα να ανταλλάξει τον υπάρχοντα στρατιωτικό εξοπλισμό της με πιο προηγμένα όπλα από την Ουκρανία, κάνοντας παραλληλισμούς με παλαιότερες επιτυχημένες ανταλλαγές, όπως αυτή που αφορούσε τα άρματα μάχης Marder για BMP-1.

Σύμφωνα με το armyrecognition, αναφορές υποδεικνύουν πιθανή μεταφορά δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών Multiple Launch Rocket System (MLRS) και των αυτοκινούμενων οβίδων PzH2000, στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα διαθέτει σημαντική ποσότητα τέτοιου εξοπλισμού, που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής. Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης της Ουκρανίας λόγω της ρωσικής επιθετικότητας, υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για άρματα μάχης υψηλής ποιότητας σε επαρκή αριθμό. Έχει υποβληθεί πρόταση για αποστολή τανκς Leopard 1 στην Ουκρανία», αναφέρει.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα των αρμάτων Leopard 1, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι περιορισμένη στην Ευρώπη. Ορισμένα άρματα μάχης που αποθηκεύονται σε ιδιωτικές βελγικές αποθήκες, είναι σε κακή κατάσταση και ενδέχεται να μην λειτουργούν. Η Ιταλία αποθήκευσε γύρω στα 100Leopard 1A5άρματα μάχης κατά την τελευταία δεκαετία, τα οποία στη συνέχεια αποκτήθηκαν από τον ελβετικό όμιλο RUAG με σκοπό την αποκατάστασή τους.

Στην Ελβετία ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την προσπάθεια της RUAG να πουλήσει άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, μέσω της γερμανικής Rheinmetall. Αυτή η πώληση διακόπηκε λόγω ανησυχιών για παραβίαση του ουδέτερου καθεστώτος της Ελβετίας.

 Η RUAG απέκτησε 96 άρματα μάχης Leopard 1 από την Ιταλία το 2016 και σχεδίαζε να τα πουλήσει στη Rheinmetall, η οποία θα επέβλεπε τις επισκευές πριν διευκολύνει τη μεταφορά τους στην Ουκρανία. Αυτά τα τανκς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.

Ως απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις, η γερμανική κυβέρνηση έχει προτείνει μια αμοιβαία ρύθμιση στην Ελλάδα. Αυτή η πρόταση συνεπάγεται την ανταλλαγή ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard 1A5 με πρώην ιταλικά άρματα μάχης Leopard 1A5, σε βάση ένα προς ένα.

Η πρόταση παρουσιάζεται ως δίκαιη ανταλλαγή. Τα οφέλη αυτής της ανταλλαγής είναι σημαντικά: τα πρώην ιταλικά άρματα μάχης θα υποβληθούν σε πλήρη ανακαίνιση, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ενός νέου θερμικού περισκοπίου και ενισχυμένης θωράκισης. Το κόστος που σχετίζεται με αυτές τις αναβαθμίσεις θα καλυφθεί από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η διαδικασία ανταλλαγής περιλαμβάνει μια δέσμευση από τη γερμανική κυβέρνηση, παρόμοια με τον τριγωνικό μηχανισμό ανταλλαγής που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τα BMP-1. Για κάθε πρώην ιταλικό άρμα Leopard που στάλθηκε για επισκευή και εκσυγχρονισμό, θα απελευθερωνόταν ένα αντίστοιχο ελληνικό άρμα Leopard. Τα κριτήρια επιλογής αρμάτων θα καθοριστούν από την ελληνική πλευρά, με την προϋπόθεση ότι, τα επιλεγμένα άρματα θα πρέπει να είναι σε λειτουργική κατάσταση.

Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την τρέχουσα κατάσταση των ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard 1A5. Χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί εκσυγχρονισμός για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, αυτά τα άρματα αντιμετωπίζουν πιθανή απαξίωση, ιδιαίτερα σε κρίσιμα εξαρτήματα όπως το θερμικό περισκόπιο.

«Η εξέταση της γερμανικής πρότασης θα μπορούσε ενδεχομένως να γλιτώσει την Ελλάδα από τα έξοδα εκσυγχρονισμού του στόλου Leopard 1A5, παρέχοντας παράλληλα στον Ελληνικό Στρατό πρόσβαση σε αναβαθμισμένα άρματα μάχης, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ικανότητες», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.

Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της πρότασης εξαρτάται από την προσέγγιση του Ελληνικού Στρατού, προσφέροντας ένα μέσο για την ενίσχυση των τεθωρακισμένων δυνατοτήτων της Ελλάδας με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, με έμφαση στα μακροπρόθεσμα κέρδη.

Αυτή τη στιγμή, ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει στο απόθεμά του 1.228 κύρια άρματα μάχης. Η διανομή τους είναι 170 Leopard 2A6HEL, 183 Leopard 2A4, 500 Leopard 1A4/5 και 375 M48A5.

Το Leopard 1A5 διατηρεί το ίδιο επίπεδο θωράκισης με το αρχικό Leopard 1, που αποτελείται από ομοιογενή θωράκιση. Αν και αυτό σημαίνει ότι, δεν διαθέτει το ίδιο επίπεδο θωράκισης με τα σύγχρονα όπως το αμερικανικό M1 Abrams ή το σοβιετικό T-72, το μικρότερο βάρος του προσφέρει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Πρόσθετες βελτιώσεις είναι ενσωματωμένες στο Leopard 1A5, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συστήματος σταθεροποίησης όπλου για βελτιωμένη ακρίβεια ενώ βρίσκεστε εν κινήσει, και αναβαθμισμένο χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών για βελτιωμένη ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου