Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Τα γερμανικά νοσοκομεία προειδοποιούν για ελλείψεις φαρμάκων.

Εν μέσω ελλείψεων φαρμάκων στα γερμανικά φαρμακεία, η ομοσπονδία νοσοκομείων της χώρας αναφέρει ότι επηρεάζονται και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Οι πολιτικοί σκέφτονται να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή, ακόμα κι αν κοστίζει περισσότερο.


Οι επαγγελματίες υγείας στη Γερμανία προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι τα προβλήματα παράδοσης έχουν οδηγήσει σε έλλειψη σημαντικών φαρμάκων και ζήτησαν να επιστρέψει η παραγωγή στη Γερμανία.

«Τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό προκαλούν όλο και περισσότερο σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων», δήλωσε ο επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Νοσοκομείων (DKG), Gerald Gaß στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τα αντιβιοτικά, τα αντικαρκινικά φάρμακα και τα επείγοντα φάρμακα για έμφραγμα και εγκεφαλικά.

"Πρέπει τώρα να αρχίσουμε να ψάχνουμε να φέρουμε τα πάντα πίσω. Ίσως πρέπει επίσης να συζητήσουμε την ανάγκη για εγχώριες παραγωγικές ικανότητες για βασικά φάρμακα σε εθνικό επίπεδο", είπε ο Κριστιάν Καραγιαννίδης, μέλος της κυβερνητικής επιτροπής νοσοκομειακής περίθαλψης, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF. την Παρασκευή.

Αυτό έρχεται εν μέσω ενός πρώιμου και ασυνήθιστα βαρύ κύμα κρυολογήματος και ασθενειών που μοιάζουν με γρίπη στη Γερμανία , που οδηγεί σε ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση για φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και ελλείψεις προσωπικού σε φαρμακεία και ιατρικές εγκαταστάσεις.

Γιατί η Γερμανία αντιμετωπίζει ελλείψεις φαρμάκων;

Η παραγωγή βασικών φαρμάκων - ειδικά φθηνότερων φαρμάκων όπου οι πατέντες έχουν λήξει εδώ και πολύ καιρό, όπως η ιβουπροφαίνη και τα σιρόπια για τον βήχα - μεταφέρθηκε σε φθηνότερες τοποθεσίες όπως η Κίνα και η Ινδία την τελευταία δεκαετία, αλλά μερικά από αυτά αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα παραγωγής ή παράδοσης.

Η παραγωγική ικανότητα δεν είναι επίσης αρκετά μεγάλη για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ορισμένα φάρμακα. Πιο πρόσφατα, τα νοσοκομεία έχουν προειδοποιήσει ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις φαρμάκων για παιδιά όπως πυρετό και σιρόπια για τον βήχα.

Ο Άντριου Ούλμαν, ο ειδικός στον τομέα της υγείας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB ότι ένα από τα προβλήματα είναι ο μικρός αριθμός παραγωγών που τροφοδοτούν την ευρωπαϊκή αγορά για ορισμένα φάρμακα.

Έφερε το παράδειγμα των αντιβιοτικών που προμηθεύονται μόνο από μία ή δύο εταιρείες στην Ασία που απολαμβάνουν μονοπωλιακά οφέλη.

Ποια είναι η λύση?

Μια πρόταση ήταν η συγκέντρωση των απαραίτητων φαρμάκων, ειδικά ενόψει του χειμώνα, όταν ασθένειες όπως η γρίπη εξαπλώνονται αχαλίνωτα.

Όμως ο Καραγιαννίδης προειδοποίησε ότι πολλά φάρμακα δεν μπορούν να αποθηκευτούν επ' αόριστον λόγω της ημερομηνίας χρήσης τους.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, η οποία περιλαμβάνει το FDP, συμφώνησε να μετεγκαταστήσει την παραγωγή συνταγογραφούμενων φαρμάκων πίσω στη Γερμανία.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, η κυβέρνηση εργάζεται «εντατικά» για να βρει μια λύση για τις ελλείψεις, σύμφωνα με την υπουργό Οικογένειας και Νεολαίας Lisa Paus, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης φαρμάκων αντικατάστασης για το κρυολόγημα, τη γρίπη και τους ιούς του αναπνευστικού.

Η Heike Baehrens, η εκπρόσωπος για την πολιτική υγείας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - του μεγαλύτερου κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού - κάλεσε τους φαρμακοποιούς να μην αποθηκεύουν φάρμακα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ζητώντας τους να "φυλάξουν πραγματικά για μια εβδομάδα".

«Πρέπει να φέρουμε την παραγωγή φαρμάκων πίσω στην Ευρώπη», απαίτησε η εμπειρογνώμονας υγείας του FDP, Christine Aschenberg-Dugnus, προσχωρώντας στις αυξανόμενες εκκλήσεις για μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα.

ab/msh (dpa, AFP)

dw.com

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου