Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Η Πορτογαλία, η πιο εμβολιασμένη χώρα της Ευρώπης, ανακοινώνει νέους περιορισμούς για την COVID-19. Δεν σας προβληματίζει ούτε αυτό;

 

Η πιο εμβολιασμένη χώρα της ΕΕ αγωνίζεται να συγκρατήσει την αύξηση του ιού. Με πάνω από το 87 τοις εκατό του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί έχει υποστεί απότομη αύξηση των μολύνσεων αυτόν τον μήνα.

 Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερους περιορισμούς για τον COVID-19 την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων, καθώς η πιο εμβολιασμένη χώρα της ΕΕ αντιμετωπίζει μια απότομη αύξηση των νέων μολύνσεων. 

 

Πηγή: Politico.eu

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

«Παρά την επιτυχία του εμβολιασμού… πρέπει να γνωρίζουμε ότι εισερχόμαστε σε μια φάση υψηλού κινδύνου γιατί βλέπουμε μεγάλη άνοδο της πανδημίας στην υπόλοιπη Ευρώπη και η Πορτογαλία δεν είναι νησί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. 

Ανακοίνωσε την επιστροφή την 1η Δεκεμβρίου της «κατάστασης της καταστροφής» που άρθηκε πριν από τέσσερις μήνες. 

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλοι οι επιβάτες που πετούν στην Πορτογαλία θα πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ πριν επιβιβαστούν και οι αεροπορικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά επιβάτη για παράλειψη ελέγχου.

Τα πιστοποιητικά εμβολίων θα είναι υποχρεωτικά για είσοδο σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, γυμναστήρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι μάσκες θα απαιτούνται και πάλι για εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Οι επισκέπτες σε γηροκομεία, νοσοκομεία, μπαρ, αίθουσες χορού και μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικά τεστ. 

Για μια «εβδομάδα περιορισμού» που ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου, η τηλεργασία θα είναι υποχρεωτική, τα μπαρ κλειστά και οι σχολικές διακοπές θα παραταθούν για να αποφευχθεί η εξάπλωση της περιόδου μετά τις διακοπές, είπε ο Κόστα.

Με πάνω από το 87 τοις εκατό του πληθυσμού της να έχει εμβολιαστεί, τα ποσοστά μόλυνσης της Πορτογαλίας είναι πολύ χαμηλότερα από τις χώρες στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ωστόσο, έχει επίσης υποστεί απότομη αύξηση των μολύνσεων αυτόν τον μήνα. Την Τετάρτη, η Πορτογαλία κατέγραψε  3.773 νέα κρούσματα κορωνοϊού , το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου.  

Εκτός από τους νέους περιορισμούς, οι αρχές εντείνουν τη διανομή ενισχυτικών εμβόλων για τους εμβολιασμένους.  

Στη χώρα των 10,3 εκατομμυρίων, πάνω από 850.000 έχουν λάβει αναμνηστικά εμβόλια και 2,5 εκατομμύρια θα πρέπει να κάνουν τα δικά τους μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Λασέρντα Σάλες  .  

Τέσσερις «ανοιχτές ημέρες» θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο για όσους έλαβαν το εμβόλιο Johnson & Johnson με ένα εμβόλιο για να κάνουν δεύτερο εμβόλιο. 

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις και οι κατηγορίες για χαοτική οργάνωση έχουν πυροδοτήσει εκκλήσεις για επιστροφή του αντιναύαρχου Henrique Gouveia e Melo, του πρώην διοικητή υποβρυχίων που έλαβε την ιδιότητα του εθνικού ήρωα για τον συντονισμό της παγκόσμιας κυκλοφορίας εμβολίων στην Πορτογαλία πριν παραιτηθεί τον Οκτώβριο.

ellinikiafipnisis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου