Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Μεγάλος σεισμός 7,5 ρίχτερ χτύπησε το Περού, καταστράφηκαν κτίρια - Δονήσεις αισθητές στο Εκουαδόρ, την Κολομβία και τη Βραζιλία./Σεισμός 7,5 Ρίχτερ έπληξε σπίτια (ΒΙΝΤΕΟ).

 

Ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών σημειώθηκε κοντά στην Barranca, Datem del Marañón, Loreto, στο Περού, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, στις 5:52 π.μ. τοπική ώρα, σε ενδιάμεσο βάθος 112,5 χιλιομέτρων.


Η ισχύς του σεισμού μπορεί να μετριάστηκε από το σχετικά μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια, το οποίο τον κάνει να φαίνεται ασθενέστερος σε απόλυτους όρους.


Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες και βίντεο, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, σπίτια και δρόμους.

Το Réseau National de Surveillance Sismique (RéNaSS) της Γαλλίας κατέγραψε τον σεισμό στα 7,0 ρίχτερ, το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας στα 7,6, το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ) στα 7,4, το Geoscience Australia (GeoAu) στα 7,5 και το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) στα 7,5 ρίχτερ.


Πολλά κτίρια καθώς και δρόμοι έχουν καταστραφεί:

Μάλλον δεν ξέρουν πού θα κοιμηθούν απόψε!

Και αυτά τα παιδιά:

Ήταν ένα ωραίο κτίριο πριν από το M7.5… Τώρα είναι σκόνη:

Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την ανοικοδόμηση:

Δονήσεις έχουν αναφερθεί στον Εκουαδόρ, την Κολομβία και τη Βραζιλία. Ο Ισημερινός είχε επίσης κάποια κτίρια που κατέρρευσαν.

Εδώ μερικά άλλα βίντεο από τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού.

Αυτός ο δρόμος έχει αποκοπεί από τις κατολισθήσεις:

Αυτός ο μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στη λιθόσφαιρα της ωκεάνιας πλάκας Nazca. Οι σεισμοί στο βόρειο Περού και στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Νότιας Αμερικής οφείλονται σε στελέχη που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη καταβύθιση της πλάκας Nazca κάτω από την πλάκα της Νότιας Αμερικής.Σεισμικός κίνδυνος της περιοχής Barranca του Περού μετά τον σεισμό M7,5 στις 28 Νοεμβρίου 2021. Χάρτης από τον σεισμό του 2005

Η πλάκα Nazca κινείται ανατολικά σε σχέση με την πλάκα της Νότιας Αμερικής με ρυθμό περίπου 7 cm ετησίως. Παρακάμπτεται από την πλάκα της Νότιας Αμερικής στην τάφρο Περού-Χιλής, δυτικά της περουβιανής ακτής, και βυθίζεται στον μανδύα της Γης κάτω από την πλάκα της Νότιας Αμερικής.

Η καταβυθισμένη πλάκα Nazca είναι σεισμικά ενεργή σε βάθη περίπου 650 km. Αυτός ο σεισμός σημειώθηκε σε ένα τμήμα της καταβυθισμένης πλάκας που έχει προκαλέσει συχνούς σεισμούς με εστιακά βάθη από 100 km έως 150 km κάτω από την επιφάνεια της Γης. Ένας σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ το 1997 εντοπίστηκε 150 χλμ βόρεια του σεισμού της 26ης Σεπτεμβρίου 2005, σε παρόμοιο βάθος.Σεισμός τεκτονικό σκηνικό του σεισμού M7.5 στο Περού στις 28 Νοεμβρίου 2021. Χάρτης από τον σεισμό του 2005

Οι σεισμοί που έχουν εστιακά βάθη μεταξύ 70 και 300 km ονομάζονται συνήθως σεισμοί «ενδιάμεσου βάθους», όπως διακρίνονται από τους σεισμούς «ρηχής εστίασης» με βάθη μικρότερα από 70 km και τους σεισμούς «βαθιάς εστίασης» με βάθη μεγαλύτερα από 300 χλμ. Οι σεισμοί μεσαίου βάθους και βαθιάς εστίασης αντιπροσωπεύουν παραμόρφωση εντός των υποβιβαζόμενων πλακών, αντί για παραμόρφωση στα όρια των πλακών.

Οι σεισμοί μεσαίου βάθους και βαθιάς εστίασης προκαλούν συνήθως λιγότερες ζημιές στην επιφάνεια του εδάφους πάνω από τις εστίες τους από ό,τι συμβαίνει με σεισμούς ρηχής εστίασης παρόμοιου μεγέθους, αλλά οι σεισμοί μεγάλου ενδιάμεσου βάθους και βαθιάς εστίασης μπορούν να γίνουν αισθητοί σε μεγάλες αποστάσεις από τα επίκεντρά τους .

Ένας μεγάλος σεισμός 7,5 ρίχτερ σημειώθηκε στην ίδια περιοχή στις 26 Σεπτεμβρίου 2005, ο οποίος σκότωσε 5 άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 60. Περίπου το 70 τοις εκατό των σπιτιών καταστράφηκαν και τουλάχιστον 200 κτίρια υπέστησαν ζημιές στο Lamas. Και πάλι, αυτό σε όλο το Περού μέχρι το Κίτο, τον Ισημερινό, την Μπογκοτά, την Κολομβία και στις πολιτείες Amazonas και Rondonia, τη Βραζιλία.

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Σεισμός 7,5 Ρίχτερ έπληξε σπίτια (ΒΙΝΤΕΟ).

Το Περού χτυπήθηκε από σεισμό 7,5 Ρίχτερ την Κυριακή, με τους έντρομους ντόπιους να δημοσιεύουν βίντεο στο διαδίκτυο με τα σπίτια τους να τρέμουν και να πέφτουν συντρίμμια.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) από την πόλη Μπαράνκα στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για νεκρούς ή μεγάλες καταστροφές από την καταστροφή, η οποία σημειώθηκε σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Το σημαντικό βάθος του σεισμού –περίπου 100 χιλιόμετρα (60 μίλια)– είχε επίσης μειώσει τον αντίκτυπο των δονήσεων, αλλά εξακολουθούσαν να γίνονται αισθητές τόσο μακριά όσο η πρωτεύουσα του Περού Λίμα, που χωρίζεται από τη Barranca κατά σχεδόν 200 χιλιόμετρα, καθώς και σε γειτονικό Εκουαδόρ και Κολομβία.

Παρά τον σεισμό που έπληξε την παράκτια περιοχή, δεν υπήρχε κίνδυνος τσουνάμι, ανακοίνωσε το αμερικανικό σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι.

Ωστόσο, ένα τσουνάμι παραλίγο να σημειωθεί στην πισίνα ενός άνδρα όπως έδειξε ένα βίντεο στο Twitter.

Άλλα κλιπ, που ανέβηκαν στο Διαδίκτυο από μάρτυρες στο Περού, απεικονίζουν τους σεισμούς και τις μικρές ζημιές που προκλήθηκαν σε κτίρια από τον απομακρυσμένο σεισμό.

Το Περού βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – ένα τόξο ηφαιστείων και ρηγμάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 85% της σεισμικής δραστηριότητας στον πλανήτη.

rt.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου