Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

«Έφυγε» από τη ζωη ο Κύπριος ηθοποιός και μουσικός Γιώργος Χριστοδουλίδης./Εν μέσω φωνών ξεκαθαρίζει ο Προδρόμου-«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά»/Το οικονομικό κραχ στην Τουρκία, οι πολιτικές αναταραχές και το τέλος Ερντογάν.

«Έφυγε» από τη ζωη ο Κύπριος ηθοποιός και μουσικός Γιώργος Χριστοδουλίδης. 
«Έφυγε» από τη ζωή ο Κύπριος ηθοποιός  και μουσικός Γιώργος Χριστοδουλίδης, μετά από μάχη που έδινε με την νόσο του Χόκινγκ (ALS).

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου αναφέρει:  Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον αγαπημένο ηθοποιό και μουσικό Γιώργο Χριστοδουλίδη.


Ο Γιώργος γεννήθηκε στη Παφο το 1968. Φοίτησε στη Σχολή Εθνικού θεάτρου. Συμμετείχε σε πολλές σειρές όπως "δέκα μικροί Μήτσοι", "Πάτερ ημών"," Στον αστερισμό της γραβάτας", "ροζ συννεφάκι". Ανέβασε, συνέθεσε  και συμμετείχε σε ιδιαίτερα ξεχωριστές μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, όπως "Καμπαρέ", "Ιγκόγκνιτο" , "Γεσθημανή" κ.α.

Ένας ιδιαίτερος και αγαπητός άνθρωπος, που άφησε το στίγμα του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος.

sigmalive.com

Εν μέσω φωνών ξεκαθαρίζει ο Προδρόμου-«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά»

Εν μέσω φωνών ξεκαθαρίζει ο Προδρόμου-«Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά»

Με μια σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, ενημερώνει για τη λειτουργία των σχολείων. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αύριο Δευτέρα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, με το ισχύον ωράριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων, μετά την έκτακτη συνεδρία που είχε το απόγευμα του Σαββάτου και αφού συγκέντρωσε τις απόψεις από τους συνδέσμους γονέων των Δημοτικών Σχολείων παγκύπρια, μέσω των Ομοσπονδιών της, έλαβε απόφαση για αποχή μίας διδακτικής ώρας, τη Δευτέρα το πρωί, καλώντας τους γονείς και τα παιδιά να απέχουν από τις σχολικές μονάδες. Ωστόσο, δεν έχει παρθεί απόφαση για οργανωμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, έξω από τα σχολεία, καθώς οι οργανωμένοι γονείς ξεκαθάρισαν ότι οι διευθύνσεις δεν έχουν καμία ευθύνη για τα νέα μέτρα και δεν πρέπει να υπάρχει στοχοποίηση.

Ο υπουργός Παιδείας είναι ενήμερος για τους προβληματισμούς και τις απόψεις των γονιών και αναμένεται να τα καταθέσει και ενώπιον Υπουργικού. Οι οργανωμένοι γονείς αναμένουν να δουν αν υπάρξει διαφοροποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού και σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν τα μέτρα. 

Πάντως, μεμονωμένα σύνδεσμοι γονέων διαφόρων σχολείων έχουν ήδη πάρει αποφάσεις, καλώντας τους γονείς σε ανυπακοή την Δευτέρα, με τους πλείστους συνδέσμους να συμβουλεύουν τους γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία και σε περίπτωση που δεν τους επιτραπεί η είσοδος χωρίς μάσκα και την προσκόμιση SafePass, τότε να τα πάρουν και να αποχωρήσουν. Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τόσο έξω από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και έξω από τα επαρχιακά γραφεία.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα στα σχολεία.

Σε εγκύκλιο που αποστάλθηκε στα σχολεία, αναφέρεται πως με οδηγίες της Αρμόδιας Αρχής και σε συνέχεια των περιοριστικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον Υπουργό Υγείας (μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 24 Νοεμβρίου 2021), με σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας της νόσου COVID-19 ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Είσοδος μαθητών/ριών στο σχολείο.

Για την είσοδο στο Δημοτικό Σχολείο όλοι/ες οι μαθητές/μαθήτριες οφείλουν να παρουσιάζουν SafePass. Οι προϋποθέσεις του SafePass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα μαθητών/ριών είναι:

(i) πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε

(ii) πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών (σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα).

Ως εκ τούτου, οι μαθητές/μαθήτριες που φοιτούν σε δημόσια ή ιδιωτικά δημοτικά σχολεία οφείλουν να επιδεικνύουν, με την είσοδό τους στο σχολείο, στη Διεύθυνση του σχολείου ή σε άτομο που ορίζεται από τη Διεύθυνση για τον σκοπό αυτό, SafePass, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Όσοι/ες μαθητές/μαθήτριες δεν προσκομίζουν αποδεικτικό για SafePass ΔΕΝ θα εισέρχονται στον σχολικό χώρο.

Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή από την επόμενη ημέρα που κινητή μονάδα δειγματοληψίας θα επισκεφθεί την κάθε σχολική μονάδα την εβδομάδα από 29 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου 2021.

β) Διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Από τις 29 Νοεμβρίου 2021 όλοι/ες οι μαθητές/μαθήτριες δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων. Το πρόγραμμα, το οποίο θα αναρτηθεί με ξεχωριστή εγκύκλιο, θα είναι σταθερό και θα επαναλαμβάνεται σε εβδομαδιαία βάση και θα καλύπτει όλα τα δημοτικά σχολεία παγκύπρια. Επισημαίνεται ότι, η διενέργεια του τεστ θα γίνεται σε όσα παιδιά προσκομίσουν, υπογεγραμμένο από τον/τη γονέα/κηδεμόνα τους, το σχετικό έντυπο συγκατάθεσης. H Διεύθυνση κάθε σχολείου πρέπει να ενημερώσει τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών, για την ημέρα και ώρα διενέργειας του τεστ και για την ανάγκη προσκόμισης του εντύπου γραπτής συγκατάθεσης πριν από τη διενέργεια του τεστ.

Επειδή σε όλα τα δημοτικά σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) θα διενεργηθούν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα (29 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου 2021), παρακαλούνται όλοι/ες οι Διευθυντές/Διευθύντριες να προωθήσουν, άμεσα, μέσω των μαθητών/ριών τους, το συνημμένο έντυπο συγκατάθεσης, ώστε να είναι έτοιμα από την πρώτη ημέρα για τη διενέργεια των τεστ. Επισημαίνεται ότι, η είσοδος στο σχολείο θα επιτρέπεται μόνο στους/στις μαθητές/ μαθήτριες που θα παρουσιάζουν SafePass όπως αναφέρθηκε στην παράγραφο 1(α) παραπάνω.

γ) Χρήση μάσκας.

Από 29 Νοεμβρίου 2021 μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους τους χώρους όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας. Ως εκ τούτου, όλοι/ες οι μαθητές/μαθήτριες των δημοτικών σχολείων θα πρέπει να φορούν μάσκα καθόλη τη διάρκεια της διδασκαλίας, σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες και σε όλους τους χώρους του σχολείου (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Εξαίρεση για μαθητές/μαθήτριες αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, όπου η χρήση της μάσκας δεν συστήνεται λόγω υποκείμενων νοσημάτων ή/και άλλων καταστάσεων. Τέτοιες εξαιρέσεις μπορούν να δοθούν σε μαθητές/μαθήτριες με αναπτυξιακές διαταραχές, αναπηρίες ή άλλες ειδικές ιατρικές καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεαστούν από τη χρήση μάσκας, η χρήση μάσκας, νοουμένου ότι προσκομίζεται γραπτή βεβαίωση από τον/την ειδικό/ή ή προσωπικό/ή ιατρό/παιδίατρο του παιδιού.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής δεν συστήνεται η χρήση μάσκας, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ των παιδιών. Επισημαίνεται, ότι όλα τα προαναφερθέντα στην παράγραφο 1 αφορούν στους/στις μαθητές/ μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων και όχι στους/στις μαθητές/μαθήτριες των Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων, ανεξάρτητα από την ηλικία των μαθητών/ριών.

2. Είσοδος εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού στα Δημόσια και Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία.

Σημειώνεται ότι, από τις 22 Νοεμβρίου 2021, είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus. Ως εκ τούτου, το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό των δημοτικών σχολείων θα πρέπει να εκδώσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέσω της ιστοσελίδας https://www.eudcc.gov.cy/. Το EUDCC μπορεί να παρουσιάζεται σε ψηφιακή μορφή σε κινητό τηλέφωνο (smartphone) ή σε έντυπη μορφή, νοουμένου ότι σε αυτό εμφανίζεται ο κωδικός QR.

Σε ό,τι αφορά στην έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης, η έκδοση γίνεται μια φορά, όπως και ο σχετικός έλεγχος κατοχής του συγκεκριμένου πιστοποιητικού. Διευκρινίζεται ότι από τις 18 Δεκεμβρίου 2021 καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά (7) μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού. Εάν πρόκειται για πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από τεστ, από την 1η Δεκεμβρίου 2021, η διαδικασία (έκδοση πιστοποιητικού και έλεγχος κατοχής πιστοποιητικού) επαναλαμβάνεται κάθε 72 ώρες σε περίπτωση ελέγχου με εξέταση PCR ή κάθε 48 ώρες σε περίπτωση ελέγχου με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

3. Εορτασμοί και εκδηλώσεις στα Δημόσια και Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία Από τις 29 Νοεμβρίου 2021 αναστέλλονται όλοι οι σχολικοί εορτασμοί και εκδηλώσεις (σχολικές γιορτές, παζαράκια, φωτογραφίσεις κ.λπ.) σε όλα τα σχολεία (Δημόσια και Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία, Ειδικά Σχολεία).

Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παρακαλούνται τα σχολεία να εφαρμόσουν πιστά όλα τα προαναφερθέντα, στην προσπάθειά μας να αναχαιτίσουμε την έξαρση του κορωνοϊού και να καταστεί εφικτή η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων με φυσική παρουσία των μαθητών/ριών μας.

reporter.com.cy

Το οικονομικό κραχ στην Τουρκία, οι πολιτικές αναταραχές και το τέλος Ερντογάν.

Το οικονομικό κραχ στην Τουρκία, οι πολιτικές αναταραχές και το τέλος Ερντογάν

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με τον Πρόεδρο της χώρας να βρίσκεται ενώπιον μίας από τις μεγαλύτερες κρίσης της σύγχρονης ιστορίας της. Την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει και την αντιπολίτευση, η οποία βάλλει εναντίον του, ο κόσμος έχει ήδη ξεχυθεί στους δρόμους της Άγκυρας, ζητώντας την παραίτησή του, ενώ τα πράγματα όσον αφορά την οικονομία χειροτερεύουν.

Το μαύρο ιστορικό ρεκόρ, που σημείωσε η πτώση της τουρκικής λίρας, εν μία νυκτί, τόσο έναντι του δολαρίου, όσο και έναντι του ευρώ, έχει προκαλέσει αναταραχές εντός της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να βράζει η κοινωνία, ενώ οι διαδηλώσεις κατά της Κυβέρνησης Ερντογάν έχουν ήδη ξεκινήσει. Στο μεταξύ, το οικονομικό κραχ είχε ως αποτέλεσμα ο καφές, η ζάχαρη και το λάδι θα πωλούνται με δελτίο στους πολίτες, ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος στοκαρίσματος.

Την ίδια ώρα που γίνονται όλα αυτά στην κοινωνία, ο Τούρκος Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του, το κυβερνών κόμμα, αλλά και ο φιλοτουρκικός τύπος κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους και κρατούν σιγή ιχθύος. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κανένας σχολιασμός για την οικονομική κρίση, την οποία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Τουρκία. Κάτι που, ωστόσο, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αφού οι οικονομολόγοι, τόσο από την Τουρκία, όσο και από το εξωτερικό, είχαν κρούσει τον κώδωνα κινδύνου εδώ και αρκετούς μήνες.

«Χωρίς να είμαι οικονομολόγος, εκτιμώ πως η συνεχής πτώση της τουρκικής λίρας οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιβάλλει, στον εκάστοτε διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τη διατήρηση χαμηλών δανειστικών επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 20% κόντρα στους κανόνες της οικονομίας, που σε μία τέτοια περίπτωση, επιτάσσουν ψηλά επιτόκια. Στόχος του Ερντογάν, η διατήρηση ψηλού ρυθμού ανάπτυξης και η ενθάρρυνση των εξαγωγών», εξήγησε στον REPORTER ο διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας. 

Η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι συμβάλλει στην κατρακύλα της τουρκικής λίρας, με τον κ. Ζαρούνα να εκτιμά ότι αντιστροφή της εν λόγω πολιτικής, πιθανό να φέρει ξένες επενδύσεις στη χώρα.

 «Σε κάποιο βαθμό, η εμπλοκή της Τουρκίας σε πολεμικές περιπέτειες, συμβάλλει και αυτή στη πτώση της λίρας, αφού αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις, χωρίς, όμως, αυτό να είναι ο καθοριστικός λόγος. Η αντιστροφή αυτής της συμπεριφοράς, στην περίπτωση των ΗΑΕ, αναμένεται να φέρει ξένες επενδύσεις από το συγκεκριμένο κράτος».  

Οι φωνές από την αντιπολίτευση και το σενάριο για το τέλος διακυβέρνησης Ερντογάν

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην χώρα, εκτός από αναταραχές στην κοινωνία, έχει εντείνει και τις φωνές της αντιπολίτευσης, που καλεί τον Ερντογάν να προκηρύξει εκλογές, πριν το 2023, που είναι προκαθορισμένες.

«Η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές σήμερα, αντί τον Ιούνιο του 2023 που είναι προγραμματισμένες, γιατί βλέπει ότι τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις την ευνοούν. Για τον ίδιο λόγο ο Ερντογάν δεν θα της  κάνει το χατίρι, αλλά θα προσπαθήσει πρώτα να βελτιώσει τα πράγματα και μετά να πάει σε εκλογές. Η πλειοψηφία που διαθέτει στην Εθνοσυνέλευση δεν απειλείται. Ο ίδιος έχει συγκεντρώσει, από το 2018, σημαντικές εξουσίες ως Πρόεδρος, οπότε η αντιπολίτευση δεν μπορεί να τον εμποδίσει από του να κυβερνά τη Τουρκία, σχεδόν ανεξέλεγκτος. Μόνο αν οι πρώτες λαϊκές διαμαρτυρίες μετατραπούν σε λαϊκό κίνημα θα είναι δυνατόν ο Ερντογάν να υποχρεωθεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές». 

Ερωτηθείς για τυχόν πολιτικές αναταραχές, σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει ως έχει, ο κ. Ζαρούνας εξήγησε πως «αν υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές αναταράξεις στη Τουρκία, αυτός είναι η κατάσταση της υγείας του Ερντογάν, η οποία όπως διάφορα περιστατικά δεικνύουν δεν είναι και στα καλύτερα της. Αντιπαραθέσεις εντός του ΑΚΡ είναι δυνατόν να προκληθούν και λόγω των λαϊκών αντιδράσεων, αν αυτές κλιμακωθούν και τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή στην εξουσία».

Λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στην Τουρκία, τα σενάρια για πρόωρο τέλος της διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ δίνουν και παίρνουν. Μάλιστα, αξιοσημείωτες είναι και οι δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός επί διακυβέρνησης Ερντογάν. «Καλώ όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και το αγαπημένο μας έθνος να ξεκινήσουν έναν πραγματικό οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας σε αυτήν την προδοσία», είχε γράψει στο twitter.

«Προσωπικά εκτιμώ ότι ο Ερντογάν είναι πολύ ικανός και αρκετά ισχυρός, για να αφήσει τους αντιπάλους του να τον κερδίσουν στις εκλογές του 2023. Μέχρι τότε, ο Ερντογάν δύναται να εφαρμόσει τη γνωστή τακτική Πούτιν. Δηλαδή, να αλλάξει το σύνταγμα (κάτι που ήδη συζητείται)  και να οδηγήσει τη χώρα σε επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα, ώστε μετά από μία νίκη στις βουλευτικές εκλογές, να αναλάβει και πάλι την εξουσία ως Πρωθυπουργός. Παραμονές, μάλιστα, των εκλογών είναι πιθανόν να απαγορεύσει τη λειτουργία του κουρδικού κόμματος HDP (κάτι που από καιρό εξετάζει), ώστε το νέο κουρδικό κόμμα, που πιθανότατα θα δημιουργηθεί, να μην προλάβει να οργανωθεί και να εισέλθει στην εθνοσυνέλευση. Πέραν από τα εκλογικά κόλπα, ο Ερντογάν μπορεί να κινηθεί και στην εξωτερική πολιτική ώστε να παρουσιάσει μία σημαντική νίκη. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε σε συνεννόηση με το κ. Τατάρ να οργανώσει δημοψήφισμα, με θέμα την παραχώρηση της περιοχής Λευκόνοικο (αεροπορική βάση) – Μπογάζι (υπό σχεδιασμό ναυτική βάση) στη Τουρκία, ως μίας ενιαίας  κυρίαρχης βάσης, στα πρότυπα των Βρετανικών σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια».

reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου