Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021

Εάν η Βρετανία παραβιάσει ξανά τα ρωσικά χωρικά ύδατα, οι δυνάμεις της Μόσχας θα κάνουν τα πράγματα «πολύ πιο δύσκολα», προειδοποιεί ο πρέσβης.

 Του Jonny Tickle

Ο πρέσβης της Μόσχας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αντρέι Κέλιν, προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωση επανάληψης του περιστατικού τον Ιούνιο, όταν ένα βρετανικό πλοίο πέρασε στα ρωσικά χωρικά ύδατα κοντά στην Κριμαία.

Μιλώντας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα BBC, ο Κέλιν προέτρεψε τη Βρετανία να μην δοκιμάσει ξανά το ίδιο περιστατικό, υποδηλώνοντας ότι το Κρεμλίνο δεν θα διστάσει να διατάξει αποφασιστική δράση για την προστασία της κυριαρχίας του. 
Εξήγησε ότι το ρωσικό ναυτικό θα έκανε 
«πιο δύσκολο» να συμβεί ένα επαναλαμβανόμενο περιστατικό.
Στις 23 Ιουνίου, το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Defender παραβίασε σκόπιμα τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, διασχίζοντας τρία χιλιόμετρα (δύο μίλια) πάνω από τα σύνορα κοντά στο ακρωτήριο Φιόλεντ, στη χερσόνησο της Κριμαίας. Ενώ η Μόσχα περιέγραψε το περιστατικό ως παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, το Λονδίνο είπε ότι το σκάφος πέρασε ειρηνικά από τα ουκρανικά ύδατα. Μετά το περιστατικό, ο Βρετανός πρέσβης στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κριμαία, η οποία αποτελεί μέρος της Ρωσίας από το 2014, αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ως ουκρανικό έδαφος, και ως εκ τούτου το Λονδίνο πιστεύει ότι τα νερά που περιβάλλουν τη χερσόνησο ελέγχονται επίσης δικαιωματικά από το Κίεβο.
«Το βρετανικό πολεμικό πλοίο βρισκόταν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας χωρίς προειδοποίηση, κάτι που πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα. Εξάλλου, δεν τηρούσε τους νόμους και τους κανόνες της Ρωσίας, κάτι που ήταν υποχρεωμένο να κάνει σύμφωνα με τη Ναυτιλιακή Σύμβαση », δήλωσε ο Κέλιν.

Ο πρέσβης συνέχισε προτείνοντας ότι το περιστατικό δεν ήταν ένα «αθώο» πέρασμα, όπως ισχυρίστηκε η βρετανική κυβέρνηση, αλλά ήταν μια επίδειξη ότι τα νερά ανήκουν στην Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με τον Κέλιν, «δεν είναι καθόλου γεγονός της ζωής .. "

"Την επόμενη φορά, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτούς" , είπε.

Ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε απειλή στρατιωτικής δράσης.

Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Μιχαήλ Πόποφ μίλησε πιο άμεσα, προειδοποιώντας το Λονδίνο ότι το ναυτικό της χώρας θα χρησιμοποιήσει τις «σκληρότερες μεθόδους» για να «ματαιώσει τέτοιες ενέργειες».

«Προτείνουμε στους αντιπάλους μας να σκεφτούν πολύ για να σχεδιάσουν τέτοιες προκλήσεις και να λάβουν υπόψη τις δυνατότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» , είπε.

Η Aggregator Global Firepower υποδηλώνει ότι ο ρωσικός στρατός είναι ο δεύτερος ισχυρότερος στον κόσμο και σχεδόν τρεις φορές ισχυρότερος από το βρετανικό ισοδύναμο, που κατατάσσεται στην όγδοη θέση.

rt.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου